Κοινή πρόταση αναμένεται να καταθέσουν οι Έλληνες με τους ξένους φαρμακοβιομηχάνους αλλά και τους ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών στη νέα κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην αγορά φαρμάκων.
Στόχος να ενημέρωσουν τη νέα κυβέρνηση για να γνωρίζει τα προβλήματα που θα βρει μπροστά της αλλά και να προτείνουν λύσεις.
Βέβαια σε εποχή μνημονίου και οφειλών εκατομμυρίων, όλα μπορούν να συμβούν. Όπως αποκάλυψαν τα μέλη της Πανελλήνιας 'Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) ο ΕΟΠΥΥ όχι μόνο δεν τους αποπληρώνει αλλά ζητά να του προσφέρουν ακόμη και ειδικά ψυγεία για τη διατήρηση φαρμάκων!
Μετά την έκπληξη για την …προσφορά ψυγείων, ακολούθησε φυσικά ο εκνευρισμός, λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι στη φαρμακοβιομηχανία οφείλονται συνολικά 1,2 δις ευρώ, χωρίς να υπολογίσει κανείς τα κουρεμένα ομόλογα που τους είχαν δοθεί και κόστισαν στους Έλληνες επιχειρηματίες κοντά 1.9 δις ευρώ.
Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό: Όπως επισημαίνουν τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης φαρμακοβιομηχανίας με αφορμή τη δραματική στασιμότητα που επικρατεί στην αγορά φαρμάκου, οι συνεχείς μειώσεις τιμών, η μη έκδοση του νέου δελτίου τιμών αλλά και οι τεράστιες οφειλές στον κλάδο έχουν γονατίσει τις Ελληνικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να σταθούν στο πλευρό της Ελληνικής πολιτείας στις δύσκολες αυτές στιγμές.
«Μπορούμε να καλύψουμε πλήρως όλη την επικράτεια με φάρμακα, γιατί να ενισχύονται οι ξένες φαρμακοβιομηχανίες. Μπορούμε να σταματήσουμε όλες τις εξαγωγές και να παράγουμε φάρμακα μόνο για την Ελλάδα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Δημήτρης Δέμος.
Σύμφωνα με τον κ.Δέμο τα προβλήματα στην αγορά του ελληνικού φαρμάκου οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι οι τιμές μειώνονται ανορθόδοξα τη στιγμή που δεν μπαίνουν στην αγορά και νέα φάρμακα αφού δεν εκδίδεται το νέο δελτίο τιμών. Και όλα αυτά τη στιγμή που τα ελληνικά φάρμακα αποτελούν μόνο το 3% της συνολικής δαπάνης υγείας.
Επίσης το πρόβλημα εστιάζεται στην υπερσυνταγογράφηση ακριβών φαρμάκων χωρίς πολλές φορές να χρειάζονται, με αποτέλεσμα να εκτοξεύεται η φαρμακευτική δαπάνη.
Παρ αυτά οι Έλληνες επιχειρηματίες επιμένουν. Σύμφωνα με το Γ.Γ της ΠΕΦ Βασίλη Κάτσο παρότι διανύουμε εποχές εξαιρετικά δύσκολων οικονομικών συνθηκών οι εταιρείες δεν πρόκειται να μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους στο εξωτερικό.
«Οι περίπου 8500 εργαζόμενοι δε θα χάσουν τις δουλειές τους» είπε χαρακτηριστικά.
Άλλωστε σύμφωνα και με τον πρόεδρο της ΠΕΦ όχι μόνο δε μειώθηκαν οι μισθοί τους αλλά ίσα ίσα έγιναν και προσλήψεις.
Δήμητρα Ευθυμιάδου