από τον www.aggelioforos.gr
"'Oσο η αγορά φαρμάκου δεν ελέγχεται, θα υπάρχουν ελλείψεις σε σκευάσματα και ταλαιπωρία των ασθενών, υποστηρίζουν αρμόδιοι παράγοντες"
Διαρκής αγωνία για μια δόση ινσουλίνης. Οι διαβητικοί, οι νεφροπάθεις, οι καρδιοπάθεις αλλά και πολλοί χειρουργημένοι ασθενείς περνούν το δικό τους «γολγοθά» ψάχνωντας για τα φάρμακα τους στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, στα ράφια των οποίων οι ινσουλίνες και τα σκευάσματα με ηπαρίνη αποτελούν πολυτέλεια.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΠΩΤΟΥ
«Δυστυχώς η ταλαιπωρία για το φαρμακοποιό και τον ασθενή είναι μεγάλη λόγω των ελλείψεων. Η ινσουλίνη χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένο είδος ανάλογα με τον ασθενή, είναι δηλαδή αναντικατά.
Υπάρχει διαρκής αναζήτηση και ανασφάλεια. Εξήγησα στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας ότι το πρόβλημα θα ενταθεί τις επόμενες μέρες. Οι ηπαρίνες λείπουν για μεγαλύτερο διάστημα, παραλαμβάνουμε μικροποσότητες και ζητανεύουμε ο ένας φαρμακοποιός από τον άλλον», επισημαίνει στον «Α» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
Πού χρησιμοποιούνται ?
Τα σκευάσματα με ηπαρίνη χρησιμοποιούνται στην πρόληψη και θεραπεία των θρομβώσεων του αίματος. Τα λαμβάνουν κυρίως ασθενείς που έχουν ή είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση ή κάνουν αιμοκάθαρση. Η ινσουλίνη είναι ορμόνη που χορηγείται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.
Οπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς φαρμάκου, όσο η αγορά δεν ελέγχεται, θα υπάρχουν ελλείψεις και ταλαιπωρία. Η λίστα με τα σκευάσματα σε έλλειψη αλλάζει καθημερινά, ωστόσο σε μόνιμη έλλειψη βρίσκονται το τελευταίο διάστημα, λόγω και της έλλειψης ρευστότητας, 150-250 φάρμακα, σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη.
Φοβούνται πως θα πεθάνουν «Δεκάδες απελπισμένοι ασθενείς παίρνουν τηλέφωνο στο φαρμακευπκό σύλλογο και καταγγέλλουν κλαίγοντας όπ δεν μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους», δήλωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Φαρμακευηκού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κώστας Λουράντος.
Οπως είπε ο ίδιος, «μέσα σε 3 μόνο μέρες, 84 άνθρωποι μας ανέφεραν όπ έχουν μείνει χωρίς φάρμακα. Οι ασθενείς αυτοί φοβούνται για το αύριο και πιστεύουν ση η κυβέρνηση θα τους αφήσει να πεθάνουν».
Τη δική τους κραυγή αγωνίας στέλνουν και τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, του Συλλόγου Καρκινοπαθών ΚΕΦΙ και του Συλλόγου Πασχόντων από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. Ο πρόεδρος των νεφροπαθών, Γιώργος Καστρινακης, ανέφερε όπ οι μεταμοσχευμένοι παίρνουν ανοοοκατασταλπκά φάρμακα, τα οποία κοστίζουν 800 ευρώ το μήνα, τη στιγμή που ορισμένοι δεν έχουν μισθό πάνω από 600 ευρώ. Οσοι κάνουν αιμοκάθαρση δε, παίρνουν φάρμακα αξίας 1.000 ευρώ το μήνα, τόνισε o κ. Καστρινακης, λέγοντας πως οι ασθενείς θα φτάσουν στο σημείο να επιλέγουν αν θα φάνε ή θα πάρουν τα φάρμακά τους.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πασχόντων από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, Ιωάννης Θεοδωράκης, σημείωσε όη οι πάσχοντες είναι 8.000 έως 10.000 και το κόστος της θεραπείας τους ανέρχεται σε μηνιαία βάση σε 1.000 έως 2.000 ευρώ.
«Αν δεν αλλάξει η κοινωνική πολιπκή του κράτους, οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας θα οδηγηθούν στον κοινωνικό Καιάδα και στο θάνατο...», είπε ο κ.
Θεοδωράκης.
Σε τραπεζικό λογαριασμό Ο ΦΣΑ ανοίγει τραπεζικό λογαριασμό για να υποστηριχτεί οικονομικά η προσπάθεια εξεύρεσης φαρμάκων σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Ο σύλλογος θα βοηθήσει ασθενείς από όλη τη χώρα που δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους. Π' αυτόν το λόγο θα δημιουργηθεί στο σύλλογο επιτροπή αξιολόγησης και προτεραιότητας. Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, «ήδη, υπάρχει δηλωμένη πρόθεση πολλών φαρμακοποιών και απλών πολιτών να καταθέσουν το υστέρημά τους σε αυτήν την προσπάθεια, σε ένδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης και καλούμε όποιον έχει τη δυνατότητα να μας ακολουθήσει».