ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Συνταγογράφηση: Έπεσε και πάλι το σύστημα

Χειρόγραφες για μία εβδομάδα οι συνταγές  
Σε κακόγουστο αστείο εξελίσσεται η λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στη χώρα μας.
Μετά το χτύπημα από τους χάκερ και τα αλλεπάλληλα τεχνικά προβλήματα που έκαναν το σύστημα να σέρνεται ή να βγαίνει τακτικά εκτός λειτουργίας, το σύστημα έπεσε για πολλοστή φορά και πλέον οι γιατροί θα συνταγογραφούν πάλι με το χέρι και φυσικά ol φαρμακοποιοί θα εκτελούν χειρόγραφες συνταγές.
Η ενημέρωση για την εξέλιξη αυτή προήλθε από την ίδια την αρμόδια εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την ηλεκτρονική συνταγογράψηση ΗΔΙΚΑ ΑΕ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης). Με χθεσινό έγγραφο της προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, η ΗΔΙΚΑ ενημέρωσε ότι «λόγω τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν από την ανεπαρκή υποστήριξη του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τον ανάδοχο του έργου, η διοίκηση της ΗΔΙΚΑ ΑΕ αποφάσισε την προσωρινή διακοπή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μέχρι και την Κυριακή 13/5/2012. Η διαδικασία συνταγογράφησης θα γίνεται χειρόγραφα μέχρι και την Κυριακή 13/5/2012. Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα επανέλθει σε κανονική λειτουργία τη Δευτέρα 14/5/2012».
Ταυτόχρονα, η εταιρεία ζητά συγγνώμη από τους χρήστες του συστήματος και τους ασφαλισμένους για την προσωρινή ταλαιπωρία που οφείλεται σε αδυναμία του αναδόχου να υποστηρίξει την εφαρμογή. Στόχος της ΗΔΙΚΑ ΑΕ είναι να αναπτυχθεί ένα νέο μοντέλο ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την αποκλειστική ευθύνη του οποίου θα έχει η ΗΔΙΚΑ και όχι ο ανάδοχος που παρείχε την ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπως γινόταν μέχρι τώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ» από την Αθήνα, πίσω από την κατάρρευση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης υπάρχει η σύγκρουση μεταξύ του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμου Βουδούρη και της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, που λειτουργεί υπό την παρακολούθηση και την πολιτική κάλυψη της μέχρι πρότινος γενικής γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνάς Δρέττα, η οποία παραιτήθηκε για να κατεβεί υποψήφια βουλευτής.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να καλέσει σήμερα σε συνάντηση τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και ιδιώτες πληροφορικής, προκειμένου να βρουν τρόπους για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.


ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των γιατρών και των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.
Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας Γεράσιμο Βουδούρη ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζει ως απαράδεκτη τη χωρίς προειδοποίηση διακοπή της λειτουργίας της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μέχρι την Κυριακή 13/5/2012 και προσθέτει ότι ο σύλλογος είχε επισημάνει ήδη από το ψθινόπωρο την προχειρότητα του συστήματος.

«Ζητούμε να δοθεί η δυνατότητα στους μη συμβεβλημένους ιατρούς που έχουν πιστοποιηθεί αλλά δεν διαθέτουν συνταγολόγια του ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ) να συναγογραφούν στα συνταγολόγια των ιατρειων τους προς αποψυγή της ταλαιπωριας των ελλήνων ασφαλισμένων», τονίζει ο ΙΣΘ.
Κέλυφος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο έργο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο οποίος επισημαίνει ότι τόσο οι υγειονομικοί φορείς όσο και ο ελληνικός λαός οφείλουν να καταλάβουν ότι η χώρα μας δεν έχει ηλεκτρονική συνταγογράφηση. «Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πρόχειρο δημιούργημα, που στήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, προκειμένου να παρουσιαστεί στην τρόικα, στο πλαίσιο της προσπάθειας να εισπράξουν τα εύσημα της έγκαιρης μνημονιακής προσαρμογής. Ωστόσο, τα προβλήματα που έχει παρουσιάσει είναι σοβαρά, καθώς οι τιμές των γενοσήμων ήταν συνήθως λανθασμένες, ενώ συχνά μια συνταγή που γράψει γιατρός στη Θεσσαλονίκη εμφανίζεται ως συνταγή γιατρού από την Κρήτη», εξηγεί στη «Μ» ο κ. Θεοδοσιάδης.


ΕΟΠΥΥ: Αλλαγή χρηματοδότησης για να επιβιώσει 
Τον κώδωνα του κινδύνου για την ομαλή λειτουργία του ΕΟΠΥΥ κρούει ο αντιπρόεδρος του Κυριάκος Σουλιώτης.
Όπως ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, είναι αναγκαία η άμεση αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει. Μάλιστα, τάχθηκε υπέρ της αναπροσαρμογής των εισφορών στα ταμεία, ώστε να πληρώνουν λιγότερα οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και περισσότερα οι έχοντες.
Σύμφωνα με τον κ. Σουλιώτη, το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ θα αυξηθεί το 2012, επειδή ο φορέας καλείται να λειτουργήσει με περίπου δύο δισ. ευρώ, λιγότερα, ενώ και οι εισφορές στα ταμεία μειώνονται εξαιτίας της ανεργίας και των μειώσεων των μισθών.
Πάντως, ο ίδιος δεν είναι αντίθετος στην πιθανή επιβολή κοινωνικού ΦΠΑ και προβλέπει ένα ποσοστό από τον ΦΠΑ (πιθανώς 1% έως 2%) να δίνεται για την Υγεία.



Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία 9/5/12