ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κραυγή απόγνωσης από τους φαρμακοποιούς

Σε απόγνωση βρίσκονται οι φαρμακοποιοί του νομού Θεσσαλονίκης εξαιτίας της οικονομικής ασφυξίας. Οκτώ από αυτούς έβαλαν λουκέτο τον τελευταίο χρόνο και άλλοι 54 κρατούν με νύχια και με δόντια τα φαρμακεία τους παίρνοντας από τις φαρμακαποθήκες σκευάσματα με μια συμφωνία τύπου… υποθήκης.

«Οι φαρμακοποιοί και οι 1.000 φαρμακουπάλληλοι στα 1.300 φαρμακεία του νομού και στις 15 φαρμακαποθήκες έχουμε φτάσει στα όριά μας. Εφόσον δεν εξοφλούμαστε από τον ΕΟΠΥΥ για τους τρέχοντες λογαριασμούς ούτε για τις οφειλές προηγούμενων μηνών και ετών, που έχουν φτάσει τα 55 εκατ ευρώ, δεν μπορουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας εντός των συμφωνηθεισών προθεσμιών.Εκτός από τους οκτώ συναδέλφους που έκλεισαν τα φαρμακεία τους, τουλάχιστον άλλοι πενήντα τέσσερις βρίσκονται «στο κόκκινο». Επιβιώνουν έχοντας εκχωρήσει τις παλιές και μελλούμενες απαιτήσεις προς τις φαρμακαποθήκες για να συνεχίσουν να παίρνουν φάρμακα. Ουσιαστικά, με μια συμβολαιογραφική πράξη ο φαρμακοποιός εξουσιοδοτεί τις φαρμακαποθήκες να εισπράξουν τα χρήματα που ο ίδιος δικαιούται.

Είναι μιας μορφής υποθήκη, μια δέσμευση απαιτήσεων για να συνεχίσει να ζει το φαρμακείο. Αν δεν υπήρχε κι αυτό, θα είχαμε ξεπεράσει τα εξήντα λουκέτα», επισημαίνει στον «Α» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
Κραυγή αγωνίας
Η στάση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ και οι επιπτώσεις στη ρευστότητα των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια και ο ΦΣΘ, σε συνεργασία με τις ιδιωτικές και συνεταιριστικές φαρμακαποθήκες της Θεσσαλονίκης, απευθύνουν έκκληση προς τις βιομηχανίες φαρμάκων ζητώντας αύξηση της παρεχόμενης πίστωσης. «Με επιστολή που στείλαμε προχτές στις φαρμακοβιομηχανίες ζητούμε να αλλάξουν πολιτική και να αυξήσουν την πίστωση προς κάθε φαρμακαποθήκη τουλάχιστον κατά 30 μέρες, ώστε η πίστωση αυτή να μετακυλιστεί προς το φαρμακείο που βρίσκεται ενώπιον οικονομικής ασφυξίας», αναφέρει ο κ. Θεοδοσιάδης. Οπως υπογραμμίζεται, οι φαρμακοποιοί αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις φαρμακοβιομηχανίες, χαρακτηρίζουν την επιστολή ως «κραυγή αγωνίας» που αφορά τόσο τους εργαζομένους στον κλάδο όσο και το 1 εκατ. πολιτών στο νομό Θεσσαλονίκης και παρακαλούν, λόγω της επείγουσας κατάστασης, να υπάρξει απάντηση ώς το τέλος Μαΐου.
Στο μεταξύ, εκτός από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, μετρητοίς είναι αναγκασμένοι να προμηθεύονται στο εξής σκευάσματα και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί από τις φαρμακαποθήκες. «Στη Θεσσαλονίκη, οι φαρμακαποθήκες πουλούσαν το τελευταίο διάστημα μόνο τοις μετρητοίς στα "επισφαλή" φαρμακεία. Πλέον θα πουλάνε μόνο τοις μετρητοίς σε όλα και οφείλουμε να πληρώνουμε τα σκευάσματα που προμηθευόμαστε στο τέλος της κάθε βδομάδας», τονίζει ο κ. Θεοδοσιάδης. Οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν χτες μαζικά στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που εξήγγειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.
Σύμφωνα με το γραμματέα του ΦΣΘ, Διονύση Ευγενίδη, η κίνηση στα φαρμακεία ασφαλείας ήταν μειωμένη, ένδειξη ότι οι πολίτες ήταν ενημερωμένοι για την απεργία και είχαν προμηθευτεί εγκαίρως τα φάρμακά τους.
ΣΤΟ ΚΥΝΗΠ ΤΟΥ... ΦΑΡΜΑΚΟΥ
«Γολγοθάς» και αδιέξοδα για τους ασθενείς Τη δική τους «οδύσσεια» βιώνουν χιλιάδες Ελληνες ασθενείς που δεν ξέρουν πλέον πώς, πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.Οι ασθενείς γίνονται μπαλάκι από τη μία υπηρεσία στην άλλη και από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, ενώ μία νέα εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για τα φάρμακα υψηλού κόστους αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω την ταλαιπωρία των ασθενών με σοβαρά, χρόνια νοσήματα και να τους καταδικάσει να μείνουν χωρίς θεραπεία.
Οι ασθενείς ζουν έναν εφιάλτη που δεν έχει τέλος. Οσοι πάσχουν από κακοήθη νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδή αρθρίτιδα, νεφροπάθειες και άλλες ανίατες παθήσεις και κατοικούν σε νησί ή σε ορεινό απομακρυσμένο χωριό, θα πρέπει να επισκέπτονται το κοντινότερο δημόσιο νοσοκομείο για να πάρουν τα φάρμακά τους. Και οι ασθενείς που δεν μπορούν να ταξιδέψουν ή δεν έχουν κάποιο συγγενικό πρόσωπο να τους πάρει τα φάρμακα, άραγε τι θα απογίνουν; Το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να εξομαλύνει την κατάσταση και να διευκολύνει τους ασθενείς, αλλά μάλλον το αντίθετο καταφέρνει, λαμβάνοντας αποφάσεις στο πόδι, χωρίς καμία σχετική μελέτη και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Σύμψωνα με τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου, οι συνταγές ιδιωτών με αποκλειστικά νοσοκομειακά φάρμακα δε θα εκτελούνται από τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ τα ακριβά σκευάσματα που συνταγογραφούνται από γιατρούς του νοσοκομείου, θα πρέπει να εκτελούνται υποχρεωτικά στο ίδιο νοσοκομείο. Το ίδιο ισχύει και για τις ιδιωτικές κλινικές άνω των 60 κλινών. Οσο για τους ασθενείς ιδιωτικών κλινικών κάτω των 60 κλινών θα προμηθεύονται τα συνταγογραφούμενα φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ.
Η εγκύκλιος του υπουργείου αναφέρει ακόμη ότι «ο ΕΟΠΥΥ θα αναλάβει την προμήθεια ικανής ποσότητας ενός περιορισμένου αριθμού φαρμάκων, τα οποία θα διοχετεύσει στα νοσοκομεία». Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι πώς εγγυάται ο ΕΟΠΥΥ ότι θα μπορεί να αγοράζει φάρμακα υψηλού κόστους για να τα δίνει στο ΕΣΥ, την ώρα που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσει τα παλιά του χρέη στους φαρμακοποιούς και τα φάρμακα που έχει ήδη αγοράσει.