ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Όταν το δημόσιο κάνει στάση πληρωμών στον… εαυτό του - Κραχ στην υγεία

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ οδηγεί σε ντόμινο λουκέτων σε δημόσια νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, εργαστήρια και φαρμακεία. Ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία οφείλουν πάνω από 4 δίσ. ευρώ.
Χωρίς φάρμακα και υπηρεσίες υγείας κινδυνεύουν να μείνουν οι πολίτες. Αιτία το οικονομικό κραχ, που έχει πλήξει καίρια όλη την αλυσίδα παραγωγής υπηρεσιών υγείας: ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και προμηθευτές υλικών, λόγω της έλλειψης ρευστότητας και του κουρέματος των ομολόγων.

Η κινητοποίηση που ξεκίνησαν την Τετάρτη οι φαρμακοποιοί, ζητώντας να πληρωθούν τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Τους τελευταίους τρεις μήνες έχει προκληθεί οικονομική ασφυξία σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας.
Ενδεικτικά της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι τα εξής: Το ίδιο το Δημόσιο έχει κηρύξει στάση πληρωμένων στον εαυτό του. Δηλαδή, τα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων τους. Είναι ενδεικτικό ότι στα τέλη του 2011 οι οφειλές των τεσσάρων μεγάλων Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, Ο ΓΑ και ΟΑΕΕ) προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ ήταν 1 ,8 δισ. και σήμερα εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ!
Αποτυχία
Το γεγονός ότι τα νοσοκομεία δεν εισπράττουν νοσήλια τα έχει οδηγήσει με τη σειρά τους στο πάγωμα των πληρωμών προς τους προμηθευτές. Τα συσσωρευμένα χρέη τους υπολογίζονται ότι αγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ. Εξάλλου το «πείραμα» της συνεργασίας του ΕΣΥ με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές απέτυχε, με συνέπεια τα νοσοκομεία να μην καταφέρουν να αξιοποιήσουν μια πολύτιμη εναλλακτική πηγή εσόδων.
Το αποτέλεσμα σήμερα είναι να μην υπάρχουν πλέον υλικά για χειρουργικές επεμβάσεις στα περισσότερα νοσοκομεία. Οι προμηθευτές αδυνατούν να εκτελέσουν τις παραγγελίες, καθώς λόγω του κουρέματος των ομολόγων πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία, ενώ οι ξένοι οίκοι έχουν σκληρύνει την πιστωτική τους πολιτική, ζητώντας συχνά προκαταβολή του ποσού για την αποστολή υλικών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες εντείνονται οι φήμες στην αγορά ότι δύο από τις πλέον γνωστές ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού: Η εταιρεία Ψημίτη και η Βόμβας. Η πρώτη διαθέτει καρδιολογικά υλικά (στεντς, βηματοδότες κ.λπ.) και η δεύτερη χειρουργικά και ορθοπεδικά υλικά.
Μετά το κούρεμα των ομολόγων, και οι δύο εταιρείες βρέθηκαν στον αέρα. Ειδικά, για την εταιρεία Ψημίτη, λέγεται ότι η εταιρεία είχε «καθαρή θέση» (απαιτήσεις μείον οφειλές) περίπου 30 εκατ. ευρώ, αλλά μετά το κούρεμα των ομολόγων βρέθηκε με άνοιγμα 20 εκατ. Μάλιστα, η αμερικανική εταιρεία Medtronic, τα υλικά της οποίας αντιπροσώπευε η εταιρεία, έχει ενημερώσει με εξώδικο τα νοσοκομεία ότι τα τιμολόγια έχουν περιέλθει σε εκείνη!
Καθυστερήσεις
Ανάλογα προβλήματα έχουν παρουσιαστεί και στον ιδιωτικό τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας: ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια. Ο όμιλος Euromedica εδώ και μήνες πληρώνει με καθυστέρηση και έναντι το προσωπικό του, ενώ στον όμιλο του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών για πρώτη φορά αυτό τον μήνα ετέθη θέμα με τη μισθοδοσία του προσωπικού, λόγω έλλειψης ρευστότητας. Η μισθοδοσία καταβλήθηκε από τον ίδιο τον κ. Γ. Αποστολόπουλο.
Στον τομέα του φαρμάκου, πολλές φαρμακοβιομηχανίες έχουν σκληρύνει την πιστωτική τους πολιτική απέναντι σε φαρμακαποθήκες που καθυστερούν τις πληρωμές. Παράλληλα, πολλά φαρμακεία αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και έχουν ήδη υπάρξει κατασχέσεις. Τραγική συνέπεια είναι να παρατηρούνται περιστασιακά έντονες ελλείψεις σε βασικά φάρμακα, όπως παραδέχθηκε την Τρίτη και ο ίδιος ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Οι συναρμόδιοι υπηρεσιακοί υπουργοί ζήτησαν από τις φαρμακοβιομηχανίες κατανόηση και διευκόλυνση, αλλά πλέον το μέγεθος του προβλήματος είναι εκρηκτικό.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, φεύγοντας από το υπουργείο Υγείας, δήλωσε πως φεύγει με το κεφάλι ψηλά, γιατί κράτησε ανοιχτά όλα τα νοσοκομεία παρά τα τεράστια προβλήματα. Φαίνεται όμως ότι η αλήθεια είναι πως «πρόλαβε να την κάνει»...
Είναι φανερό ότι, αν ο ΕΟΠΥΥ δεν καταβάλει τα οφειλόμενα προς φαρμακοποιούς, γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και κλινικές, θα έχουμε σύντομα ένα τρομερό ντόμινο με λουκέτα σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας. Και από τη μια στιγμή στην άλλη 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι θα βρεθούν χωρίς φάρμακα και υπηρεσίες υγείας…





Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ NEΓKH anegis@ependytis.gr