9,5 εκατ. ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει ότι, εάν ο ΕΟΠΥΥ αποδειχθεί ασυνεπής στις υποχρεώσεις του, τότε είναι αδύνατον να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία των φαρμακείων.
Στα όρια της κατάρρευσης βρίσκεται το σύστημα της φαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα μας. Η διαφαινόμενη αδυναμία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας να πληρώσει έως τις 15 Μαΐου τα οφειλόμενα για τις συνταγές που έχουν εκτελεστεί το μήνα Μάρτιο οδηγεί στην άμεση διακοπή της φαρμακευτικής περίθαλψης στους πολίτες.
Αυτό σημαίνει ότι από την ερχόμενη εβδομάδα οι 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα. Ταυτόχρονα όμως δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν και νέες ελλείψεις φαρμάκων, καθώς το κράτος δεν πληρώνει τις οφειλές του στους φαρμακοποιούς και αυτοί με τη σειρά τους αναγκάζονται να πληρώνουν με πίστωση τις προμηθεύτριες φαρμακαποθήκες, οι οποίες από την ερχόμενη εβδομάδα δεν αποκλείεται να κόψουν την πίστωση στα φαρμακεία.
Με ανοιχτή επιστολή του στους υπουργούς Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών, στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και στα πολιτικά κόμματα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει ότι, εάν ο ΕΟΠΥΥ αποδειχθεί ασυνεπής στις υποχρεώσεις του, τότε είναι αδύνατον να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία των φαρμακείων.
"Η πληρωμή είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί έως 15-17 Μαΐου για εκτελεσθείσες συνταγές μηνός Μαρτίου. Ήδη υπάρχουν συσσωρευμένα χρέη προς τα φαρμακεία από το 2011, με αποτέλεσμα πολλοί φαρμακοποιοί να αγωνίζονται να επιβιώσουν έχοντας δανειστεί με πολύ υψηλά επιτόκια από τις τράπεζες. Δημιουργείται τεράστιος κίνδυνος από την αδυναμία παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης σε εκατομμύρια ασφαλισμένους και η ευθύνη βαραίνει πρωτίστως τους υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων", επισημαίνει στην επιστολή του ο ΠΦΣ. "Τους καλούμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πράξουν το καθήκον τους. Σε διαφορετική περίπτωση είναι μονόδρομος η άμεση διακοπή της φαρμακευτικής περίθαλψης σε όλο τον ελληνικό λαό με αποκλειστική ευθύνη υπουργών και διοικήσεων ασφαλιστικών ταμείων", τονίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου.
ΑΔΙΕΞΟΔΟ
Για κατάρρευση του συστήματος της φαρμακευτικής περίθαλψης κάνει λόγο στη "Μ" ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης. Όπως επισημαίνει, μόνον για τις συνταγές του Μαρτίου ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 275 εκατομμύρια ευρώ στους φαρμακοποιούς όλης της χώρας, ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί δίνουν ασαφείς απαντήσεις για το χρόνο εξόφλησης, όπως ότι σε δέκα ημέρες θα δουν τι μπορούν να κάνουν.
"Το ποσό που μας οφείλεται είναι τεράστιο, ενώ υπάρχουν και χρέη από το 2010 και το 2011, τα οποία δεν μας καταβάλλονται ούτε καν κουρεμένα. Με τη στάση της αυτή η πολιτεία δημιουργεί επιπλέον χρέη, κάτι που παγιώνεται και είναι δυσβάσταχτο για μας τους φαρμακοποιούς", τονίζει ο κ. Θεοδοσιάδης.
Παράλληλα αναφέρει ότι, από τη στιγμή που η πολιτεία δεν πληρώνει τις οφειλές της, οι φαρμακοποιοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φάρμακα στα φαρμακεία τους, αφού δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τους προμηθευτές τους και άρα εκείνοι αναμένεται να τους κόψουν την πίστωση.
"Τα ασφαλιστικά ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ έπρεπε να καταθέσουν έως σήμερα (σ.σ. χθες) το μερίδιο τους για χρήματα που οφείλουν, αλλά δεν το έκαναν. Την ίδια στιγμή η πολιτεία συνεχίζει να εντάσσει στον ΕΟΠΥΥ και άλλα ταμεία, όπως ΤΑΥΤΕΚΩ, Οίκος Ναύτου και από την 1η Ιουνίου και το ΕΤΑΑ, τα οποία έχουν χρέη και δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Δυστυχώς η φαρμακευτική περίθαλψη τελειώνει εδώ", δηλώνει ο κ. Θεοδοσιάδης.