ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ιδού η νέα λίστα με τα γενόσημα


Οι γιατροί θα υποχρεούνται στο εξής να συνταγογραφούν μόνον δραστική ουσία και όχι κάποια διαδεδομένα φάρμακα
■ θα ισχύσει από την επόμενη εβδομάδα
■ θα αφορά αντιβιοτικά, αντιμυκητιαοικά γαστροπροστατευτικά και αντισταμινικά. Δημοφιλή φάρμακα... εξοστρακίζονται από τα συνταγολόγια, καθώς οι γιατροί θα συνταγογραφούν μόνο τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία τους. Οι ασθενείς θα πηγαίνουν στο φαρμακείο όπου ο φαρμακοποιός θα επιλέγει το φθηνότερο γενόσημο.


Δημοφιλή φάρμακα εξοστρακίζονται από τα συνταγολόγια των ασφαλισμένων, καθώς το επόμενο διάστημα οι γιατροί θα κληθούν να συνταγογραφούν μόνο τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία τους. Οι ασθενείς θα πηγαίνουν στο φαρμακείο όπου ο φαρμακοποιός θα επιλέγει το φθηνότερο γενόσημο - δηλαδή αντίγραφο - σε μια προσπάθεια συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης.
Με τον τρόπο αυτόν αλλάζουν χέρια τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ: αυτό είναι το ποσό που εκτιμάται ότι θα μετακινηθεί από τις εταιρείες που παράγουν πρωτότυπα σε εκείνες που διακινούν γενόσημα. Οι δέκα πρώτες δραστικές ουσίες έχουν «κλειδώσει» από την αρμόδια επιτροπή υπό τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Γιάννη Τούντα.
Στη λίστα περιλαμβάνονται διαδεδομένες αντιβιώσεις, φάρμακα για τη γαστροπροστασία, αντιισταμινικά και αντιμυκητιασικά.
Για παράδειγμα, το φάρμακο για το στομάχι με την εμπορική ονομασία Losec περιέχει τη δραστική ουσία ομεπραζόλη. Μέσα στο επόμενο διάστημα οι γιατροί, αντί να γράφουν την ονομασία του φαρμάκου, θα γράφουν μόνο τη δραστική ουσία και ο φαρμακοποιός θα οφείλει να δώσει στον ασφαλισμένο ένα ουσιωδώς όμοιο φάρμακο (γενόσημο).
«Το μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σταδιακά από την επόμενη εβδομάδα με τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και των συμβεβλημένων με τα ασφαλιστικά ταμεία», λέει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας Αντώνης Δημόπουλος.
Ο ίδιος διευκρινίζει ότι πρώτο στα κριτήρια για την κατάρτιση της λίστας ήταν να μη συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν φάρμακα χρονίων παθήσεων, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στη θεραπεία των ασθενών. Έτσι, από τις 100 πρώτες σε δαπάνη δραστικές ουσίες επελέγησαν οι πιο... ανώδυνες για τη θεραπεία των ασθενών.
ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ.
Βασικό επίσης κριτήριο αποτέλεσε ο ικανοποιητικός αριθμός αντιγράφων (περισσότερα από τρία γενόσημα) για κάθε δραστική ουσία, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η κάλυψη των πληθυσμιακών αναγκών.
«Στη Γερμανία μόλις το 20% των συνταγολογιών αφορά πρωτότυπα φάρμακα. Το ποσοστό αυτό καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες των χρονίως πασχόντων και βαριά ασθενών, λαμβάνοντας υπόψη τους δείκτες νοσηρότητας. Αντίστοιχος εξορθολογισμός θα πρέπει να επιτευχθεί και στη χώρα μας,», προσθέτει ο κ. Δημόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι η κατανάλωση των αντιγράφων φαρμάκων στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 18%, ωστόσο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έχει δηλώσει ότι η καθολική εφαρμογή του μέτρου θα γίνει μόνο στην περίπτωση που καταγραφεί υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης βάσει του «κλειστού προϋπολογισμού».
Η εξοικονόμηση πόρων στην περίπτωση που αυξηθεί ο όγκος των αντιγράφων σκευασμάτων θα είναι ιδιαίτερα σημαντική, συμφώνα με έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για τα γενόσημα: Μια απόπειρα επιστημονικής προσέγγισης».
Ειδικότερα, o οικονομολόγος της Υγείας και συνεργάτης της Σχολής Κώστας Αθανασάκης υπογράμμισε ότι η αύξηση του μεριδίου αγοράς (όγκος πωλήσεων) των γενοσήμων στο 35% μπορεί να περιορίσει τη φαρμακευτική δαπάνη κατά 372 εκατ. ευρώ.
Αν εξάλλου επιτευχθεί ο στόχος που έχουν θέσει οι δανειστές της χώρας για αύξηση στο 50%, τότε η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων θα μειωθεί κατά 528 εκατ. ευρώ.
Θα πληρώνει τη διαφορά
Το μέτρο δεν είναι απαγορευτικό για εκείνους που επιμένουν στα πρωτότυπα φάρμακα.
«Σε περίπτωση κατά την οποία ο ασφαλισμένος επιθυμεί να λάβει ακριβότερο φάρμακο όμοιας δραστικής ουσίας, το Ταμείο αποζημιώνει την τιμή του φθηνότερου και αυτός πληρώνει τη διαφορά», υπογραμμίζεται στον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Υγείας.
Προσπάθεια να σπάσει το καρτέλ των τιμών
ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ανταγωνισμό προωθεί το υπουργείο Υγείας με πρόσφατη ρύθμισή του, σε μία προσπάθεια να σπάσει το καρτέλ των τιμών στα γενόσημα φάρμακα. Παρότι δηλαδή έχει οριστεί ταβάνι στην τιμή των αντιγράφων σκευασμάτων, δίδεται η δυνατότητα στις εταιρείες να μειώσουν ακόμη περισσότερο την τιμή τους.
Μάλιστα και σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας το μέτρο της δραστικής ουσίας θα αποδώσει, μόνον εάν εφαρμοστεί στο πλαίσιο του ελεύθερου ανταγωνισμού, δεδομένου δε ότι ο φαρμακοποιός αποκτά τον ρόλο να επιλέγει για τον ασθενή το φθηνότερο αντίγραφο.
Έντονες είναι ωστόσο οι αντιδράσεις από την πλευρά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, με τους εκπροσώπους των εταιρειών να υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να συναγωνιστούν τις τιμές των πολυεθνικών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή γενοσήμων.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών εργάζονται για τη δημιουργία ενός σχεδίου στήριξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.
Την περασμένη εβδομάδα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μελετήθηκαν σενάρια που αφορούν συμψηφισμό χρεών μεταξύ του Δημοσίου (π.χ. νοσοκομείων) και των εταιρειών (π.χ. rebate) αλλά και φοροελαφρύνσεις.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΘΑ ΚΑΙΤΑΝΙΔΗ Εφημερίδα Τα Νέα 30/3/12