Από το Βήμα (18/3/2012)
Δύσκολες ώρες περνούν οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας, αφού ο τομέας της Υγείας και κατ’ επέκταση του φαρμάκου έχει μπει στο στόχαστρο της τρόικας. Ό,τι δεν έγινε σε τριάντα χρόνια πρέπει να γίνει σε λίγους μήνες.
Οι αρμόδιοι όχι μόνο στο υπουργείο Υγείας αλλά και στο υπουργείο Εργασίας αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Ως τώρα εφαρμόζεται μερικώς και με σοβαρές αντιξοότητες στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ενώ οι εκπρόσωποι της τρόικας θέλουν να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου, κανονικά, σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Τον εκνευρισμό του για αυτή την κωλυσιεργία δεν κρύβει ο κ. Τζουζέπε Καρόνε, ο οποίος συμμετέχει στην τρόικα ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά την τελευταία συνάντησή του με εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας, στο τέλος του Φεβρουαρίου, έλεγε αγανακτισμένος: «Αν δεν είναι έτοιμη η ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέσα σε έναν μήνα, θα έρθω εγώ με δύο συνεργεία και θα τη φτιάξω μέσα σε δύο εβδομάδες». Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη της εταιρείας που θα αναλάβει το έργο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί «με υπαιτιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία απέρριψε αίτημά μας για σύντμηση των προθεσμιών» εξηγούν στο «Βήμα» παράγοντες του υπουργείου Υγείας. «Αν μας είχαν δώσει άδεια, ο διαγωνισμός θα είχε ολοκληρωθεί» προσθέτουν.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το σύστημα μπήκε βίαια σε εφαρμογή μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), προσωρινά, έως ότου ολοκληρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την καθολική εφαρμογή του. «Αν είχε λυθεί το θέμα της μαζικής καταχώρισης των συνταγών, θα "μαζευόταν" αυτομάτως η φαρμακευτική δαπάνη» παραδέχονται στο υπουργείο Υγείας.
Στο κτίριο της οδού Αριστοτέλους, υπολογιστές και τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά. Ως το τέλος του μήνα πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις σε αρκετές υπουργικές αποφάσεις που απορρέουν από τον εφαρμοστικό νόμο. Αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, τη συνταγογράφηση φαρμάκων βάσει της δραστικής ουσίας, τα γενόσημα (αντίγραφα), τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), τα φάρμακα off-label (χορηγούνται σε παθήσεις χωρίς να έχουν ένδειξη), τον κατάλογο με τις θεραπείες σοβαρών ασθενειών, αλλά και τη μείωση κατά το ήμισυ των δαπανών προώθησης προϊόντων των φαρμακευτικών εταιρειών (8% από 16%).
Τη δρομολόγηση του σοβαρού θέματος της συνταγογράφησης φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία στον ΕΟΠΥΥ έχει αναλάβει επιτροπή του υπουργείου Υγείας. Η επιτροπή, στην οποία προεδρεύει ο κ. Ι. Τούντας, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), πρέπει ως την 1η Απριλίου να έχει καταλήξει σε λίστα δέκα βασικών δραστικών ουσιών οι οποίες θα συνταγογραφούνται - αντί της εμπορικής ονομασίας των φαρμάκων.
Στο μεταξύ, έχει προγραμματισθεί για τη Δευτέρα, συνάντηση των εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας με τους διοικητές των νοσοκομείων με σκοπό την ενημέρωσή τους για το παραπάνω θέμα, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τα γενόσημα φάρμακα. Ανάλογη ενημέρωση θα γίνει στον ΕΟΠΥΥ.
Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για το τι εστί φθηνότερο φάρμακο, προκειμένου να γνωρίζουν οι φαρμακοποιοί ποια θα χορηγούν σε ασφαλισμένους με βάση τις ιατρικές συνταγές που θα τους προσκομίζουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα παίζει ρόλο μόνο η τιμή του σκευάσματος αλλά και η συσκευασία. Η σχετική μελέτη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του μήνα.
Πηγή: Φαρμακευτικός Κόσμος