ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Τραγικά τα προβλήματα από τις τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα

Το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων αναδεικνύεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο. Απειλούνται οι ζωές χιλιάδων ασθενών και η περίθαλψη των μικρών παιδιών. Το θέμα ξετυλίγεται σε ρεπορταζ του Πρώτου Θέματος που σας παρουσιάζουμε παρακάτω: 
Σε… υπόθεση μυστηρίου τείνει να εξελιχθεί το θέμα των ελλείψεων  παιδικών εμβολίων στη χώρα μας: οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι, μεταξύ των άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων, λείπουν μονίμως πια από τα ράφια τους και τρία βασικά παιδικά εμβόλια, ωστόσο οι λοιποί παράγοντες της αγοράς (φαρμακευτικές εταιριες, φαρμακαποθήκες αλλά και παιδίατροι) υποστηρίζουν πως τα εμβόλια βρίσκονται σε επάρκεια.
Σοβαρές ελλείψεις σε περίπου 250 φάρμακα -αντιβιοτικά, αντικαρκινικά, αντιϋπερτασικά , αντικαταθλιπτικά καθώς και φάρμακα που είναι απαραίτητα σε μεταμοσχεύσεις-  διαπιστώνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). Στην ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στις ελλείψεις παιδικών εμβολίων. «Μάλιστα οι ελλείψεις στα παιδικά εμβόλια για τον μηνιγγιτιδόκκο, τον πνευμονιόκοκκο, την διφθερίτιδα και τον τέτανο, είναι σε μόνιμη σχεδόν έλλειψη» επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει με ανοιχτή πρόσκληση προς όλους «όσοι μετέχουν στο σύστημα της Υγείας και της Περίθαλψης να συνεργαστούν για να παίρνει απρόσκοπτα τα φάρμακα του ο ασφαλισμένος ο ασθενής».
 
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις φαρμάκων έκρουσε την Πέμπτη και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κωνσταντίνος Λουράντος. « Έχουμε συνεχώς αυξανόμενες σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων, και θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερες στο μέλλον, με την ακολουθούμενη πολιτική!» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λουράντος, διευκρινίζοντας ότι εννοεί τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων των φαρμακαποθηκών αλλά και το πλαφόν στις ποσότητες των φαρμάκων που βάζουν οι εταιρίες.
 
Τα εμβόλια που αναφέρονται ως… είδος εξαφανισθέν στη χώρα μας από τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Πρόκειται για τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου (κυκλοφορούν τρία εμπορικά σκευάσματα), του μηνιγγιτιδόκοκκου (δύο σκευάσματα) και το λεγόμενο τριπλό διφθερίτιδας- τέτανου- κοκκίτη (ένα σκεύασμα).
 
Σε αντίθεση με τους φαρμακοποιούς, οι φαρμακευτικές εταιρίες και οι φαρμακαποθήκες υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται ζήτημα επάρκειας και κάλυψης των αναγκών του παιδικού πληθυσμού.
«Υπάρχει εμπλοκή  στην τροφοδοσία της αγοράς γενικώς, που αποδίδεται στην ασφυκτική πολιτική των εταιριών τους τελευταίους μήνες. Εφοδιάζουν με μικρότερες ποσότητες φαρμάκων τις φαρμακαποθήκες, ενώ παράλληλα βάζουν όλο και πιο σκληρούς όρους αποπληρωμής» λέει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων κ. Μανώλης Κάτσαρης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παράλληλες εξαγωγές γίνονται υπό τους όρους που θέτει η πολιτεία, και πάντως σε καμιά περίπτωση δεν αφορούν εμβόλια, καθώς πρόκειται για προϊόντα ευπαθή και με τιμές που δεν διαφοροποιούνται σημαντικά στη χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
 
Εκπρόσωποι των πολυεθνικών εταιριών που διαθέτουν τα προαναφερθέντα εμβόλια στην Ελλάδα μιλώντας στο protothema.gr επιμένουν ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων. «Δεν έχει δημιουργηθεί καμία εμπλοκή. Η μητρική εταιρία μας εφοδιάζει κανονικά. Αλλά και ουδέποτε μας αναφέρθηκε  έλλειψη» υποστηρίζουν εκπρόσωποι των εταιριών Glaxo και Pfizer που έχουν κομβικό ρόλο στην υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού μέσω των σκευασμάτων τους.
 
Απολύτως ομαλή χαρακτηρίζει την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην χώρα μας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος. «Ως επιστημονικό όργανο παρακολουθούμε πως υλοποιείται το πρόγραμμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Δεν έχουμε διαπιστώσει ή καταγράψει ελλείψεις εμβολίων. Ό,τι συνταγογραφούμε οι γονείς το προμηθεύονται» αναφέρει ο κ. Κωνσταντόπουλος.