Ο φαρμακοποιός θα βάζει την ποσότητα που χρειάζεται ο ασθενής σε δικό του κουτί με την απαιτούμενη ετικέτα
Φάρμακα σε ατομική συσκευασία σχεδιάζει να θέσει σε κυκλοφορία το υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο φαρμάκων που συνήθως περισσεύουν στις μεγάλες συσκευασίες με αποτέλεσμα να καταλήγουν στο καλάθι των αχρήστων.
Ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος που ενημέρωσε χθες τη Βουλή, ανακοίνωσε ότι στα υπό μελέτη σενάρια περιλαμβάνεται η αλλαγή συσκευασιών ώστε να υπάρχουν εξατομικευμένες επιλογές για την αναγκαία ποσότητα κάθε φαρμάκου ή ακόμη και παροχή «χύμα» φαρμάκων από ειδικά βάζα από τα οποία ο φαρμακοποιός θα βάζει όσα χρειάζονται σε δική του συσκευασία προσθέτοντας την απαιτούμενη ετικέτα.
Ο κ. Λοβέρδος αναγνώρισε ότι το σχέδιο νόμου δεν θα προλάβει να κατατεθεί στη Βουλή εφόσον επίκεινται εκλογές αλλά, τόνισε ότι έχει δώσει εντολή προκειμένου ο διάδοχός του να το βρει έτοιμο. Η αλλαγή του πλαισίου για τις συσκευασίες κρίθηκε επιβεβλημένη επειδή κάθε χρόνο με βάση τις επίσημες μετρήσεις καταλήγουν στα σκουπίδια αχρησιμοποίητα φάρμακα αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ. Μόνο στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει συσταθεί δίκτυο διαχείρισης ληγμένων φαρμάκων, διαπιστώθηκε ότι κάθε χρόνο πετιούνται 15 τόνοι φαρμάκων. Αναφορικά με το πρόγραμμα φύλαξης, διαχείρισης και καταστροφής των φαρμάκων που βρίσκονται στα σπίτια, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι έχει ήδη ξεκινήσει και θα υλοποιηθεί από τα φαρμακεία.
7.500 κάδοι
Όπως πρόσθεσε, έχουν ήδη τοποθετηθεί 7.500 κάδοι υποδοχής φαρμάκων που είτε έχουν λήξει είτε δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και τις επόμενες ημέρες θα ανέλθουν σε 10.000 σε ισάριθμα φαρμακεία.
Όπως πρόσθεσε, έχουν ήδη τοποθετηθεί 7.500 κάδοι υποδοχής φαρμάκων που είτε έχουν λήξει είτε δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και τις επόμενες ημέρες θα ανέλθουν σε 10.000 σε ισάριθμα φαρμακεία.
Από εκεί θα μεταφέρονται στις αποθήκες του ΙΦΕΤ στη Μαγούλα από όπου το υλικό θα εξάγεται στη Γερμανία, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει εργοστάσιο καταστροφής.
Περισσότερα από 250 απαραίτητα φάρμακα, όπως αντιβιοτικά, αντικαρκινικά, αντιϋπερτασικά αντικαταθλιπτικά, λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων. Μάλιστα, όπως κατήγγειλε χθες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), οι ελλείψεις στα παιδικά εμβόλια για το μηνιγγιτιδόκκο, τον πνευμονιόκοκκο, τη διφθερίτιδα και τον τέτανο, είναι σε μόνιμη σχεδόν έλλειψη.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα -σύμφωνα με τον ΠΦΣ- είναι το VOLTAREN (αντιφλεγμονώδες), το αντιβιοτικό KLARICID, το CLEXAN για τη θρόμβωση, το αντιβιοτικό σπρέι PULVO, το SEROQUEL για τη σχιζοφρένεια, το MIRAPEXIN για τη νόσο του πάρκινσον, το SUBMICORT που είναι βρογχοδιασταλτικό κ.λπ. «Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι αυξανόμενες και όχι παροδικές», σημείωσε χθες ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κ. Λουράντος, προειδοποιώντας ότι εάν συνεχιστούν «θα θρηνήσουμε θύματα». Αναφερόμενος στην πολιτική μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης ο κ. Λουράντος σημείωσε ότι πρέπει να γίνεται προσεκτικά καθώς διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι μείωση της κατά κεφαλήν φαρμακευτικής δαπάνης αντιστοιχεί με μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης.
Συμμετοχή
Την ίδια στιγμή, οι πολίτες καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την προμήθεια φαρμάκων μετά την καθιέρωση αυστηρότερων κριτηρίων αποζημίωσης από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αν και τα ποσοστά συμμετοχής παραμένουν από 0%-25%, ωστόσο, πλέον η αποζημίωση αφορά στο φάρμακο και όχι στην ασθένεια. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς έχουν μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση αφού φάρμακα για τα οποία μέχρι τώρα είχαν μηδενική συμμετοχή, τώρα «μπαίνουν» σε ποσοστό συμμετοχής 10%-25%. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά, η απόφαση αυτή αφορά πολλούς ασθενείς σε πολλές κατηγορίες νοσημάτων, όπως έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνιες παθήσεις κ.ά. Την ίδια στιγμή, οι πολίτες καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την προμήθεια φαρμάκων μετά την καθιέρωση αυστηρότερων κριτηρίων αποζημίωσης από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Πηγή