ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts


ΥΥΚΑ: 2,88 δις ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη το 2012

2,88 δισ. ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη το 2012 Στα 2,88 δισεκατομμύρια ευρώ «κλείδωσε» τελικά το ποσό που αποφασίστηκε να διατεθεί για την κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης της χώρας μας το 2012, έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις Κυβέρνησης και Τρόικας.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παρά το ότι είχε διαρρεύσει πως προσανατολίζεται στη διάθεση 3,2 δισ. ευρώ, λίγο πριν τις τελικές ανακοινώσεις υποχώρησε, αφού ακόμη και οι ανάγκες για φάρμακα «κουρεύτηκαν» για χάρη της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεών του με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, το ποσό αυτό αφορά τον όγκο συνταγογράφησης όλων των Ταμείων, είτε αυτά ανήκουν στο νεοσύστατο ΕΟΠΥΥ, είτε όχι.
Σχεδιάζεται, δε, η αξιολόγηση της πορείας της φαρμακευτικής δαπάνης ανά τρίμηνο, ώστε να διαπιστώνεται αν κάθε Ταμείο έχει αποκλίσεις από τα 240 ευρώ που έχει ορισθεί ως «πλαφόν δαπάνης» σε μηνιαία βάση.
«Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ παραπάνω από τα 2,88 δισ. ευρώ, Ό,τι είναι παραπάνω από αυτό είναι κακοδιοίκηση, είναι δαπάνη που δεν είναι χρήσιμη για τον ασθενή και τον ασφαλισμένο, είναι λεφτά του ελληνικού λαού που χάνονται άδικα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Δεδομένου, πάντως, ότι σε περίπτωση που η δαπάνη ξεφεύγει τη διαφορά θα καλούνται να πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω του λεγόμενου rebate, την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας αναμένεται να έχει συναντήσεις με εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων.


Πηγή: Αδέσμευτος Τύπος, 1/2/2012