Αύριο Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στο hashtag #opnhealth του Twitter σχετικά με τα γενόσημα. Για το τι είναι η ανοιχτή συζήτηση #opnhealth στο twitter και το πώς μπορείτε να συμμετέχετε διαβάστε τα παρακάτω 3 άρθρα:
Αφορμή για την αυριανή συζήτηση προκάλεσε η γενικότερη αναστάτωση που επικρατεί με το νομοσχέδιο για τα γενόσημα (αν θα πριμοδοτηθούν ή όχι, αν θα γίνεται συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία ή όχι), τα επιθετικά άρθρα του Τύπου και τις επιθετικές ανακοινώσεις ενώσεων (αν πολεμούν την εγχώρια βιομηχανία ή όχι) και επιστημονικών συλλόγων (αν είναι επικίνδυνα, αξιόπιστα ή όχι, αν καταπολεμούν την διαφθορά ή όχι).
Ενδεικτικό δείγμα αυτών που δημοσιεύονται είναι τα παρακάτω:
- Γενόσημα Φάρμακα: Τι είναι και γιατί έχουν γίνει αιτία «πολέμου»; (in.gr)
- Κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία η χρήση των γενοσήμων;; (Ιατρικός Τύπος)
- ΙΣΑ: Χωρίς ελέγχους στην ελληνική αγορά τα γενόσημα φάρμακα (naftemporiki)
- ΠΕΦ: Μονοπώλιο των ακριβών εισαγόμενων. Αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Διάλυση εγχώριας Φαρμακοβιομηχανίας! Κανένα μέτρο αναπτυξιακής πολιτικής (healthview)
- Προετοιμάζεται γενικευμένη υποκατάσταση των παλαιών φθηνότερων ελληνικής παραγωγής γενοσήμων φαρμάκων από εισαγόμενα, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας(Νοσοκομειακή Φαρμακευτική)
- Στα ύψη η αντιπαράθεση για τα αντίγραφα (γενόσημα) φάρμακα (disabled.gr)
- Περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης (PharmaTeam)
Υπάρχει και ο αντίστοιχος ενδεικτικός αντίλογος:
- Διευκρινίσεις του ΕΟΦ για τα γενόσημα (iatronet)
- Τα Γενόσημα είναι ισοδύναμα σε ασφάλεια και αποτελεσματικότητα με τα φάρμακα αναφοράς(Νοσοκομειακή Φαρμακευτική)
- Δεν είναι επικίνδυνα τα αντίγραφα φαρμάκων, λένε οι ειδικοί (ΤαΝΕΑ)
- Γενόσημα φάρμακα, συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Νοσοκομειακή Φαρμακευτική)
- Επιχείρηση «γενόσημα φάρμακα» (Αγγελιοφώρος)
- Φάρμακο και Φαρμακευτικές Δαπάνες (healthview) -> Πατήστε τις καρτέλες του συγκεκριμένου άρθρου (Το θέμα, Τα δεδομένα, Τα ερωτήματα, Οι θέσεις) για να το δείτε ολοκληρωμένο σε όλες του τις πτυχές
Προσωπικά μεταξύ χάους και ανακοινώσεων θα προτιμούσα μελέτες και λίστες από οργανισμούς και χώρες που ήδη "αντιμετωπίζουν" αποτελεσματικά το συγκεκριμένο θέμα. Αντί να αναλωνόμαστε σε ακόμα μια διαμάχη ας πάρουμε τα best practises, ας τα προσαρμόσουμε και ας τα εφαρμόσουμε.
Σας περιμένουμε στην αυριανή μας συζήτηση!
Πηγή: blog.ehealthgr