ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Πανυγειονομικό μέτωπο από την 1η Μαρτίου

 "Πανυγειονομικό μέτωπο" ανοίγουν από την 1η Μαρτίου γιατροί, φαρμακοποιοί και οδοντίατροι, σε μία προσπάθεια να καταργηθεί στην πράξη το νομοσχέδιο που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή και περιλαμβάνει μία σειρά επίπονων όσο και... αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο περιστολής των δαπανών για τη δημόσια περίθαλψη.
Όπως ξεκαθάρισαν χθες κατά τη διάρκεια έκτακτης συνάντησης τους στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών οι εκπρόσωποι όλων των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων, οι εργαζόμενοι "δεν πρόκειται να εφαρμόσουν όσες αποφάσεις θέτουν

σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία και μετακυλύουν το κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης στηντσέπη των ασφαλισμένων".
Πιο συγκεκριμένα, οι Σύλλογοι διεμήνυσαν πως τάσσονται μεν υπέρ του εξορθολογισμού της υγειονομικής δαπάνης και της εξοικονόμησης πόρων, θα αντισταθούν όμως ενάντια "σε κάθε μέτρο που υποβαθμίζει ή θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία".
Σε ό,τι αφορά τα αντίγραφα φαρμάκων διευκρίνισαν ότι: "Γενόσημα φάρμακα, δοκιμασμένα στην κλινική πράξη, μέσα από μελέτες βιοδιαθεσιμότητας και κλινικής αποτελεσματικότητας, είναι αποδεκτά, απορρίπτεται όμως ως δυνάμενη να θέσει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία, η με άτακτο τρόπο και χωρίς προηγούμενη κλινική μελέτη και εφαρμογή, αθρόα εισαγωγή γενοσήμων φαρμάκων, αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας, με μόνο στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης". Γιατροί, οδοντίατροι και φαρμακοποιοί, επίσης, τάχθηκαν κατά του "εντελώς αυθαίρετου τρόπου καθορισμού πλαφόν για τις φαρμακευτικές δαπάνες, με αποκλειστικά οικονομικά και όχι επιστημονικά κριτήρια" διακηρύσσοντας παράλληλα την αντίθεση τους στις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο των Νοσοκομείων.
Απεργίες εν τω μεταξύ, ταλαιπωρία αναμένει για ακόμη μια φορά τους ασθενείς την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, καθώς νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές ανακοίνωσαν πως θα κατέλθουν σε κινητοποιήσεις με αιχμή του δόρατος το νέο σχέδιο νόμου.

 Έτσι, λόγω της 24ωρης Πανελλαδικής - Πανυγειονομικής Απεργίας που προκήρυξαν ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ, Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ, Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και Υπηρεσίες Υγείας Πρόνοιας εκείνη την ημέρα θα λειτουργήσουν μόνο με προσωπικό ασφαλείας. Την ίδια μέρα δε έχουν προγραμματιστεί και συγκεντρώσεις στην Αθήνα (11π.μ. κάτω από το ΥΥΚΑ) αλλά και στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Περιφέρεια (11πμ. κάτω από τις ΥΠΕ).


LINK