Σκληραίνουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της τρόικας για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στον τομέα του φαρμάκου με στόχο την εξοικονόμηση 900 εκατομμυρίων ευρώ το 2012.
Το απόγευμα της Κυριακής, κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης των δύο πλευρών, οι εκπρόσωποι της τρόικας εξέφρασαν την επιφύλαξή τους για το αν τα μέτρα που συζητεί η ελληνική πλευρά θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, και πρότειναν την εφαρμογή δραστικότερων λύσεων.
Συγκεκριμένα, ζήτησαν να γίνει flat μείωση στις τιμές των φαρμάκων κατά 15% και οι γιατροί των Νοσοκομείων των Ταμείων να συνταγογραφούν φάρμακα βάσει της δραστικής ουσίας. Εν συνεχεία, ο φαρμακοποιός θα πρέπει να χορηγεί στον ασφαλισμένο το φθηνότερο σκεύασμα με τη δραστική ουσία που συνέστησε ο γιατρός.
Με τις προτάσεις της τρόικας διαφώνησαν οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθώς όπως είπαν οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι ήδη σημαντικά χαμηλές. Παράλληλα, στόχος τους είναι η προώθηση των επώνυμων γενόσημων (αντιγράφων).
Τα μέτρα που πρότεινε η ελληνική πλευρά είναι, μεταξύ άλλων, να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις των αρμοδίων των Ταμείων και δη του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών για την παροχή εκπτώσεων και να «ρίξουν» το πλαφόν των γενόσημων και των off patent φαρμάκων στο 50% και στο 60% της τιμής των πρωτοτύπων, αντίστοιχα.
Επίσης, έχουν προτείνει τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών κλιμακωτά και την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ (την 1η Ιανουαρίου ξεκίνησε στο "Αττικόν" πιλοτικά και την 1η Φεβρουαρίου αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλα τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα).
Για την επέκταση της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στον ΕΟΠΥΥ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη εντός της εβδομάδας.
Πηγή