ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ασφάλεια της δομπεριδόνης (Domperidone - Cilroton®)


Η μορφή χορήγησης από το στόμα της δομπεριδόνης (Domperidone - Cilroton®) είναι εγκεκριμένη στην Ελλάδα πριν από το 1985 και ενδείκνυται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων ναυτίας και εμέτου σε παιδιά και ενήλικες και της επιγαστρικής αίσθησης πληρότητας, των ενοχλήσεων του ανώτερου πεπτικού και της αναγωγής των γαστρικών περιεχομένων σε ενήλικες.
Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών επιπλοκών από τη χρήση φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν δομπεριδόνη παρακολουθείται εδώ και αρκετά χρόνια σε επίπεδο εθνικό και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Φεβρουάριο του 2004, η περίληψη χαρακτηριστικών του προϊόντος επικαιροποιήθηκε ώστε να αντανακλά τον κίνδυνο της παράτασης του QTc με την χρήση δομπεριδόνης. Το 2008, περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον κίνδυνο παράτασης του QTc και με τον κίνδυνο για την καρδιά συμπεριλήφθηκαν στις πληροφορίες του προϊόντος.
To 2010, δυο νέες επιδημιολογικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική βιβλιογραφία αναφορικά με τον κίνδυνο εμφάνισης κοιλιακών αρρυθμιών ή αιφνίδιου καρδιακού θανάτου μετά από χορήγηση δομπεριδόνης υποστηρίζουν ότι ιδιαίτερα σε υψηλότερες δόσεις (>30mg/ημερησίως) ή σε ασθενείς άνω των 60 ετών, η δομπεριδόνη μπορεί να συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών κοιλιακών αρρυθμιών ή αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.
Παρ' όλα αυτά η σχέση οφέλους - κινδύνου της δομπεριδόνης παραμένει θετική και θα πρέπει να χρησιμοποιείται στη χαμηλότερη αποτελεσματική δόση τόσο σε ενήλικες όσο και παιδιά, ενώ οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει είναι προσεκτικοί στη χορήγηση ιδιαίτερα σε ασθενείς που παρουσιάζουν παράταση των διαστημάτων του καρδιακού κύκλου και ιδιαίτερα του QTc, ή σημαντικές ηλεκτρολυτικές διαταραχές και υποκείμενες καρδιακές παθήσεις, όπως η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Η δομπεριδόνη είναι ένας ανταγωνιστής της ντοπαμίνης με αντιεμετικές ιδιότητες. Η δομπεριδόνη δε διαπερνά εύκολα τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και για το λόγο αυτό οι εξωπυραμιδικές ανεπιθύμητες ενέργειες ιδίως στους ενήλικες είναι πολύ σπάνιες.
Η αντιεμετική δράση της δομπεριδόνης οφείλεται σε ένα συνδυασμό περιφερειακών γαστροκινητικών επιδράσεων και ανταγωνισμού των υποδοχέων ντοπαμίνης στην εκλυτική ζώνη ενεργοποίησης χημειοϋποδοχέων της έσχατης πτέρυγας.
Στον ανώτερο γαστρεντερικό σωλήνα η δράση της χαρακτηρίζεται από δοσοεξαρτώμενη αύξηση της πίεσης του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα και ενίσχυση της περισταλτικότητας του δωδεκαδακτύλου και της νήστιδας με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της κένωσης του στομάχου και την ταχύτερη διάβαση του περιεχομένου του στο λεπτό έντερο.
Κύρια παρενέργεια της δομπεριδόνης είναι η υπερπρολακτιναιμία που προάγει απελευθερώνοντας προλακτίνη (PRL) από την υπόφυση και τον λόγο αυτό έχει χρησιμοποιεί (χωρίς να έχει επίσημη ένδειξη) και για την αύξηση της παραγωγής γάλακτος κατά την περίοδο της γαλουχίας.

Πηγές: