Με την ανάληψη από τον Αντώνη Σαμαρά της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έπρεπε να ξεκινήσει τη διαδικασία ανάκαμψης μετά από μια βαριά εκλογική ήττα.
Η προσπάθεια αυτή απαιτούσε την ισορροπία ανάμεσα στη στήριξη των κυβερνητικών επιτυχιών του παρελθόντος, αλλά και στην αναγκαία αυτοκριτική, μέσα μάλιστα σε ένα περιβάλλον δύσκολο πολιτικά, λόγω της άρνησης της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσει το Μνημόνιο, θέση η οποία την έφερε σε αντίθεση με ένα τμήμα του αστικού κόσμου που παραδοσιακά συμπορεύεται μαζί της. Παράλληλα, είχε να αντιπαλέψει και ένα κλίμα γενικής απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών.
Ταυτόχρονα σε επίπεδο προσώπων, έπρεπε να διατηρηθεί ό,τι ήταν χρήσιμο από το παρελθόν, αλλά και να αναδειχθεί μια νέα εικόνα του κόμματος που θα είχε ουσία και βάθος.
Η πρώτη αυτή φάση διήρκησε ένα χρόνο, έως την Διεθνή Έκθεση του 2010, όπου ο Πρόεδρος είχε την ευκαιρία να εξηγήσει αναλυτικά τις θέσεις
της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία, κάνοντας κατανοητή την αντίθεσή του στην κυβερνητική πολιτική.
Έπειτα, τόσο κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όσο και μετά το αποτέλεσμά τους, έγινε σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία πέρασε τον πολιτικό «κάβο» και ότι η κοινωνία άρχισε να ακούει και πάλι τον πολιτικό της λόγο.
Η σχέση της μάλιστα με την κοινωνία, ενδυναμώθηκε περισσότερο ως αποτέλεσμα της πλήρους αποτυχίας των πολιτικών του μνημονίου, της κυβερνητικής αδυναμίας να βάλει τη χώρα σε αναπτυξιακή προοπτική και της ανάγκης να συνταχθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής με μέτρα ακόμα πιο επώδυνα από εκείνα του Μνημονίου.
Η Νέα Δημοκρατία, δυστυχώς δικαιώθηκε για την άρνησή της να ψηφίσει το Μνημόνιο και ταυτόχρονα με την υποβολή των προτάσεων στο Ζάππειο ΙΙ έδειξε ότι διαθέτει και εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Στο σημείο αυτό, πιστεύουμε ότι άρχισε η τρίτη φάση της ηγεσίας Σαμαρά, στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, συμπιεσμένη πολύ, βέβαια, χρονικά, λόγω των επικείμενων εκλογών, με τα βλέμματα της κοινωνίας στραμμένα πλέον επάνω στη ΝΔ, τους πολίτες να πείθονται ευκολότερα από τις θέσεις της και να τις δίνουν μεγάλο δημοσκοπικό προβάδισμα, παρά τη συμμετοχή της στην Κυβέρνηση ειδικού σκοπού.
Αυτή, λοιπόν, είναι η ώρα για προβολή ξεκάθαρων προτάσεων και θέσεων, χωρίς περιστροφές και με πολλές γωνίες, με σκοπό να αναδειχθεί η Νέα Δημοκρατία σε βασική εκπρόσωπο της αστικής δημοκρατίας απέναντι σε μία αριστερά που δείχνει να έχει σημαντική άνοδο. Κύριοι άξονες στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία, η επιχειρηματικότητα, η μεσαία τάξη και η ελληνοκεντρική θεώρηση των πραγμάτων, μέσα όμως στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.
Οι καιροί άλλαξαν, οι πολίτες απαιτούν νέα νοοτροπία και νέα πολιτική συμπεριφορά.
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» στις 11-12-2011)