ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ζωντανές πόζες για τα φάρμακα - Φωτογραφικές ρυθμίσεις σε αγορανομική διάταξη νια τις τιμές


Γιορτές και εκλογές πλησιάζουν. Έτσι, κάποιοι από τους επιτελείς του Ανδρέα Λοβέρδου εξασκούνται τελευταία στο χόμπι της φωτογράφησης.
Πάρτε για παράδειγμα την τελευταία αγορανομική διάταξη για τα φάρμακα, που υπέγραψε ο Ανδρέας στις 22.11.2011. Σαν φωτογραφικό άλμπουμ είναι με αγαπημένες πόζες κάποιων φαρμακοβιομηχάνων. Η διάταξη έχει μέσα δύο ολοζώντανες «φωτογραφίες»: Η πρώτη επαναλαμβάνει ότι όσα φάρμακα έχουν λιανική τιμή κάτω από 10 ευρώ και πήραν άδεια κυκλοφορίας πριν το 2000, δεν θα υποστούν μείωση τιμών. Υποτίθεται ότι έτσι προστατεύονται τα φθηνά, ελληνικά φάρμακα για να μην αποσυρθούν από την αγορά. Ρωτώ λοιπόν: Έχουμε ένα φάρμακο με τιμή 9 ευρώ και 3 χάπια. Και ένα άλλο με 12 ευρώ αλλά 6 χάπια. Ποιο είναι τελικά φθηνό και πιο ακριβό; Αν πράγματι η κυβέρνηση ήθελε να προστατέψει τα φθηνά φάρμακα, ας όριζε ως κριτήριο το ημερήσιο κόστος θεραπείας, και όχι τη λιανική τιμή.
Η δεύτερη «φωτογραφία» έχει πιο εκτυφλωτικά χρώματα. Αναφέρει, λοιπόν, ότι «για φάρμακα των οποίων η χονδρική τιμή (σε όλη την απόφαση αναφέρει μόνο λιανική εδώ χονδρική) είναι κάτω από 5 ευρώ, αν μετά τη λήξη του πρώτου εθνικού ή ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας της δραστικής ουσίας και μετά την παρέλευση τουλάχιστον τριετίας δεν έχουν κυκλοφορήσει ουσιωδώς όμοια φάρμακα, η Επιτροπή Τιμών μπορεί να γνωμοδοτήσει να δοθεί αύξηση τιμής πέραν των όσων ορίζονται σαιν απόφαση αυτή, με την προϋπόθεση ότι η εταιρεία θα καταθέσει πλήρη κοστολογικά στοιχεία και με βάση τις διατάξεις του άρθρου 8 της απόφασης. To ίδιο ισχύει και για ουσιωδώς όμοια φάρμακα των οποίων το πρωτότυπο έχει αποσυρθεί και παραμένουν μοναδικά».

Εδώ η χώρα καταρρέει και κάποιοι παίζουν ακόμη οικονομικά και επιχειρηματικά παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας. Η ίδια η κυβέρνηση αποφάσισε πριν από δύο χρόνια ότι οι τιμές των φαρμάκων θα είναι o μέσος όρος των τιμών των 22 χωρών της Ε.Ε. Γιατί, λοιπόν, δεν τον εφαρμόζει; Αλλά ανοίγει συνεχώς παράθυρα \ια να καταστρατηγηθεί; Αν δεν είναι καλός o νόμος, ας τον αλλάξει. Τεκμηριωμένα και όχι στη ζούλα, πίσω από περίπλοκες διατυπώσεις. Και το πιο σημαντικό ερώτημα: Γιατί δεν δίνουν, επιτέλους, στη δημοσιότητα τις τρεις χαμηλότερες τιμές για κάθε σκεύασμα. Το περιμένουμε από τον Αύγουστο…
Πηγή: Ο Κόσμος του Επενδυτή, 3/12/11