ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ηχούν τα τύμπανα του πολέμου

ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 2012 
Πέφτει στο 15% το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών 
Περαιτέρω μειώσεις στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών επιφυλάσσει το 2012. Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε διάλογο με τους φαρμακοποιούς, αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η κατάληξη δεν θα είναι ευνοϊκή για τον κλάδο. Στο πλαίσιο «ανοίγματος» του επαγγέλματος, το υπουργείο έχει ήδη απελευθερώσει -σε μεγάλο βαθμό- το ωράριο των φαρμακείων και το καθεστώς χορήγησης νέων αδειών. Εκτός απρόοπτου, στο πολυνομοσχέδιο ή σε άλλη νομοθετική παρέμβαση θα υπάρξει πρόβλεψη για μείωση στο ποσοστό κέρδους, από 18,5% που είναι σήμερα, στο 15%.
Σχετική πρόβλεψη υπάρχει, εξάλλου, και στο Μνημόνιο το οποίο έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση. Για τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών έχουν προβλεφθεί τρεις τρόποι: Ο πρώτος είναι η απευθείας μείωση, που έχει ήδη συμβεί μία φορά μέσα στο 2011. Ο δεύτερος είναι η παροχή έκπτωσης από τους φαρμακοποιούς στα ταμεία (rebate), εφόσον εξοφληθούν μέσα σε 40 μέρες. 0 τρίτος τρόπος είναι η μείωση των κρατήσεων που υπάρχουν σήμερα στην τιμή των φαρμάκων. Μία από αυτές είναι η κατάργηση της συνδρομής των φαρμακοποιών προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ως συνδρομή (ποσοστό 0,4% στην τιμή του φαρμάκου).
Διάταξη 

Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί σχετική διάταξη με το επιχείρημα ότι ρίχνει την τιμή των σκευασμάτων. Το προεδρείο του ΠΦΣ, ωστόσο, εκφράζει την έντονη αντίδραση του στην προωθούμενη ρύθμιση, επισημαίνοντας ότι η εισφορά του 0,4% δεν επιβαρύνει -σε καμία περίπτωση- την τιμή των φαρμάκων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ Θεόδωρο Αμπατζόγλου, το ποσοστό αυτό βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τους αγοραστές φαρμακοποιούς.
Πηγή: Έθνος 2/12/11
Pharma Team: Εμείς θα θεωρήσουμε πως είναι το λιγότερο γελοία όλα αυτά περί διαφορετικών τρόπων μείωσης του ποσοστού κέρδους, εδώ κάποιος προσπαθεί και πάλι να εκβιάσει με άκομψο τρόπο. Γνωρίζουν πολύ καλά πως το 0,4% υπέρ ΚΑΕΦ του ΠΦΣ δεν επιβαρύνει καθόλου τις τιμές των φαρμάκων. Αυτό το λέμε μετά λόγου γνώσεως. Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύσαμε τη νέα Διάταξη Τιμολόγησης Φαρμάκων (μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ). 
Μπείτε στον κόπο να διαβάσετε την παράγραφο 7 του Άρθρου 11. Εκεί θα δείτε πως ξεκάθαρα αναφέρεται:  «...το ποσοστό αυτό βαρύνει αποκλειστικά τους αγοραστές φαρμακοποιούς που διατηρούν σε λειτουργία φαρμακείο και εισπράτεται και αποδίδεται στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο…». Υπογραφή: Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Η διάταξη αυτή με ημερομηνία 22/11/2011 αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από το Υπουργείο Υγείας για να αποσυρθεί άμεσα από το ίδιο, μέσα σε λίγες ώρες. Αυτός είναι και ο λόγος που όσοι την έψαχναν στο πρόγραμμα Διαύγεια δε μπορούσαν να τη βρουν. Κι όμως scripta manent.
Θα έρθουν δηλαδή μετά από αυτή την εξαγγελία περί δαφορετικών τρόπων μείωσης ποσοστού κέρδους και μετά από έντονες αντιδράσεις του ΠΦΣ να μας πουν πως εντάξει, δεχόμαστε να σας αφήσουμε το 0,4% αφου όπως λέτε είναι νόμιμο, δεχθείτε όμως τους άλλους δύο τρόπους μείωσης. 
Είναι γελοία ή όχι όλα αυτά;