Στην εξουθένωση του πολίτη και μάλιστα του δοκιμαζόμενου από σοβαρές ασθένειες, όπως είναι ο καρκίνος, οδηγούν τελικά όλα τα μέτρα για την περικοπή των δαπανών στην Υγεία...
Με τη νέα εισήγηση του προέδρου του ΕΟΦ, καθηγητή Γιάννη Τούντα, η οποία κατατίθεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας στα δύο συναρμόδια υπουργεία, προβλέπεται η μεσοσταθμική αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων από 9% που είναι σήμερα σε 14%.
Όπως εξήγησε στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του ΕΟΦ,
«στόχος μας είναι να μη γράφονται πάνω σε συνταγές μηδενικής συμμετοχής και φάρμακα εκτός της συγκεκριμένης διάγνωσης. Ταυτόχρονα εισηγούμαστε ώστε κανένα από τα μέτρα αυτά να μην αφορά τα πιο φτωχά στρώματα. Αλλά οι υπόλοιποι πρέπει να πληρώνουν συμμετοχή για τα φάρμακα που παίρνουν εκτός διάγνωσης».
Το θέμα επιβεβαίωσε χθες σε δηλώσεις του στον «Ε.Τ.» και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας. Αντώνης Δημόπουλος. ο οποίος αποκάλυψε ότι χάνονται ετησίως από τα ασφαλιστικά ταμεία 150 εκατ. ευρώ εξαιτίας της πρακτικής αυτής... Επίσης, ο κ. Δημόπουλος προανήγγειλε τη νομοθέτηση υψηλότερης συμμετοχής των ασφαλισμένων σε πρωτότυπα φάρμακα.
Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Β. Ανεμοδουρά καταγγέλλει ότι «χρησιμοποιούν τον πρόεδρο του ΕΟΦ για να βολιδοσκοπήσουν αντιδράσεις.
Τους προειδοποιούμε ότι θα είναι μεγάλες οι αντιδράσεις μας...».
Ενώ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλης ξεκαθαρίζει: «Το φάρμακο είναι το ύψιστο κοινωνικά αγαθό. Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό όλοι οι ασθενείς».
Πηγή: Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος 7/12/11
Χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στα σκευάσματα που είναι αντίγραφα και υψηλότερο στα πρωτότυπα προβλέπει ρύθμιση που προωθούν τα υπουργεία Υγείας Και Εργασίας
Κλιμακούμενη συμμετοχή ασφαλισμένων στα φάρμακα προωθούν τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας. Η αρχική σκέψη είναι όταν η συνταγή περιλαμβάνει αντίγραφα (πιο φθηνά) φάρμακα, ο ασφαλισμένος να έχει και πιο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής.
Το ποσοστό θα είναι υψηλότερο στην περίπτωση που στη συνταγή υπάρχουν πρωτότυπα -και πιο ακριβά- φάρμακα.
Με τον τρόπο αυτό οι ασφαλισμένοι εκτιμάται ότι θα μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία της συνταγογράφησης, καθώς θα έχουν άμεσο όφελος. Το ποσοστό συμμετοχής σήμερα είναι ίδιο για όλα τα σκευάσματα και διαμορφώνεται στο 0% για τους χρονίως πάσχοντες, στο 10% για πάσχοντες από μία σειρά παθήσεων και στο 25% για τους υπόλοιπους.
Επικαλούμενος πρόσφατα στοιχεία ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος, ανέφερε χθες ότι οι ασφαλισμένοι συμμετέχουν όλο και λιγότερο στη φαρμακευτική δαπάνη. Το 2009 -είπε- η συμμετοχή τους στο κόστος φαρμάκων του 1ΚΑ ήταν 13%. Το 2010 περιορίστηκε στο 11% και φέτος είναι μόλις 8%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό σης ευρωπαϊκές χώρες είναι κοντά στο 32%.
Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, η δαπάνη θα μειωθεί το 2012 κατά 800 εκατομμύρια έως 1 δισ. ευρώ. Στα ασφαλιστικά ταμεία στόχος είναι να φτάσει στα 2,7 έως 2,8 δια ευρώ και στα νοσοκομεία στα 850 εκατ. (στα επίπεδα του 2005).
Για την κυβέρνηση «αιχμή του δόρατος» είναι n αύξηση κατανάλωσης γενόσημων (αντιγράφων) φαρμάκων, τα οποία είναι πιο φθηνά από τα πρωτότυπα, ενώ πολλά από αυτά παρασκευάζονται σε ελληνικά εργοστάσια Σχετική παρέμβαση έχει ξεκινήσει στα νοσοκομεία: Το υπουργείο έχει ζητήσει να φτάσει στο 30% η κατανάλωση γενοσήμων έως το τέλος του έτους. H Επιτροπή Προμηθειών Υγείας «τρέχει» ήδη διαγωνισμούς για προμήθεια γενοσήμων, τα οποία αγοράζονται με σημαντικές εκπτώσεις.
Εκτιμάται ότι θα προκύψει μέση ετήσια μείωση της σχετικής δαπάνης κατά 20% έως 30%.
Στην κατεύθυνση προτίμησης αντιγράφων φαρμάκων κινείται και η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο ΕΣΥ και στα Ταμεία.
ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΣΕ EE ΚΑΙ ΗΠΑ
Πρωτότυπα το 70% των φαρμάκων στην Ελλάδα - ΣΤΙΣ ΗΠΑ το ποσοστό χρήσης αντιγράφων φαρμάκων κυμαίνεται μεταξύ 65% και 67%
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ απόκλιση από τα όσα ισχύουν με τα γενόσημα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ εμφανίζει η Ελλάδα. Το ποσοστό χρήσης αντιγράφων σκευασμάτων στις ΗΠΑ κυμαίνεται από 65% έως 67%. Στη χώρα μας ισχύει το αντίθετο, με πάνω από το 70% της φαρμακευτικής δαπάνης να αφορά πρωτότυπα σκευάσματα. Με στόχο τον έλεγχο της αναλογίας πρωτοτύπων αντιγράφων, οι αμερικανικές αρχές εφαρμόζουν αντίστοιχο σύστημα με εκείνο που ξεκίνησε να λειτουργεί πρόσφατα στην Ελλάδα: Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα ορίζουν στους γιατρούς το πλαίσιο της θεραπείας, καθώς και το είδος των σκευασμάτων που μπορούν να χορηγηθούν ανά πάθηση.
Πηγή: Εφημερίδα Έθνος, 7/12/11