ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΦΣΑ: Ανοικτή επιστολή Κ. Λουράντου για το ωράριο


Ένα ερώτημα που ταλανίζει τις τελευταίες ημέρες τον κλάδο μας, είναι αυτό που συνδέεται με τα κίνητρα του ωμού και απροκάλυπτου εκβιασμού ο οποίος ασκείται στους φαρμακοποιούς προκειμένου να συμμετάσχουν, υποβάλλοντας την σχετική αίτηση, στο διευρυμένο ωράριο διημερεύσεων. Η ψυχολογική πίεση που ασκείται εμμέσως πλην σαφώς από τον Υπουργό Υγείας προς τους φαρμακοποιούς για την επίτευξη του σκοπού του, δεν έχει προηγούμενο.
Ο Υπουργός Υγείας στοχεύοντας στην εξαθλίωση του κλάδου, προσπαθεί με κάθε μέσον να μας οδηγήσει στην αλληλοεξόντωση.
Βρήκε λοιπόν την ευκαιρία με την έκδοση αυτού του εκτρώματος που ανακάλυψε και ονόμασε «Υπουργική απόφαση για την ... απελευθέρωση του ωραρίου», να πραγματοποιεί τις γνωστές σε όλους τηλεοπτικές φιέστες, υπό τον μανδύα των δήθεν «ανοιχτών διαβουλεύσεων», ώστε να αναδειχθεί  ως ο επικρατέστερος για την ... επόμενη ημέρα του κόμματος του.
Στην πραγματικότητα ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για τον Έλληνα ασφαλισμένο, ούτε γιά τα προβλήματά του. Ουδέποτε έθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσία του κοινωνικού συμφέροντος. Αντιθέτως έχει εδώ και πολύ καιρό θέσει το κοινωνικό σύνολο στην υπηρεσία του και στην κοινωνική του προβολή.
Τι θα έπρεπε να είχε κάνει για το ωράριο; Απλά, να δεχθεί την πρότασή μας για αύξηση των διημερεύσεων, όπου χρειάζεται, ανάλογα με τις ανάγκες των πολιτών και  της εποχικότητας καθώς και της γεωγραφικής κατανομής της περιοχής. Με αυτή την λύση θα υπήρχε οργανωμένη αντιμετώπιση του όποιου προβλήματος, χωρίς να επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας. Κάτι τέτοιο όμως δεν προέβλεπε συγκρούσεις, ούτε και πιθανότητα δημιουργίας εσωτερικού μετώπου στον κλάδο μας.
Στηρίχτηκε λοιπόν σε κάποιους ελάχιστους φαρμακοποιούς από όλη την Ελλάδα (πρωτίστως στην Αττική όπου κυρίως  ενδιαφέρεται), που πάνω απ’ όλα προτάσσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα, και έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιό του. Ένα σχέδιο που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και προβλέπει την ποδηγέτηση των φαρμακευτικών εξελίξεων στη χώρα μας από τους δανειστές μας και τους εγχώριους συνοδοιπόρους τους.
Θυμηθείτε την συμφωνία μεταξύ της αλυσίδας φαρμακείων super pharm ισραηλινών συμφερόντων και της Κυβέρνησης, για δημιουργία τέτοιων φαρμακείων κατ’ αρχάς στην Αθήνα. Θυμηθείτε και την αποτυχημένη προσπάθεια για αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων μας ώστε να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για τον σκοπό αυτό. Λάβετε υπ’ όψιν σας ότι ο ίδιος ο Υπ. Υγείας σε συνάντησή μας και ενώπιον των ΜΜΕ πριν από λίγες ημέρες , διαβεβαίωσε τους παρόντες ότι η «επόμενη Κυβέρνηση θα φέρει τις αλυσίδες φαρμακείων στην Ελλάδα»! Μήπως διότι η τωρινή Κυβέρνηση δεν ... προλαβαίνει; Από  που αντλεί αυτή τη σιγουριά και που βασίζεται ;
Η τελευταία ομολογία του Υπ. Υγείας ότι τα φαρμακεία είναι πολλά και από 12.000 πρέπει να γίνουν 6000,  όταν ο ίδιος πριν λίγους μήνες με νόμο ελάττωνε τα πληθυσμιακά κριτήρια για να αυξηθούν , τι σας λέει; Δεν γίνεται αντιληπτό ότι  η αύξηση των φαρμακείων, όταν η πίττα της φαρμακευτικής δαπάνης μειώνεται ,  δημιουργεί προϋποθέσεις καταστροφής και απαξίωσης των φαρμακείων μας; Έχετε την εντύπωση ότι υπάρχει πιθανότητα να «γλιτώσει» κανείς όταν η συλλογική αντίδραση παύσει να υπάρχει;
Πιστεύω ακράδαντα ότι το «ωράριο», εάν δεν αντιμετωπισθεί με σύνεση και αποφασιστικότητα, θα αποτελέσει έναν από τους λίθους που θα σκεπάσουν τον τάφο μας. Πιστεύω ότι όσοι ενδώσουν στα προσωπικά εφήμερα συμφέροντά τους,  υποθάλπουν τον συλλογικό αγώνα μας ενάντια στην άλωση του επαγγέλματός μας. Μια άλωση από την οποία δεν πρόκειται να ξεφύγει κανείς. Ούτε και αυτοί που θα τρέξουν να εκμεταλλευτούν αυτή την εξωπραγματική και ανήθικη εκ των πραγμάτων Υπουργική απόφαση. Ανήθικη, διότι το να επιδιώκει κάποιος συνάδελφος να ανοίγει κατ’ εξαίρεση τις ώρες που οι υπόλοιποιυποχρεωτικά εφημερεύουναποτελεί κλοπή και καταλήστευση των εισπράξεών τους. Ανήθικη επίσης διότι οι ίδιοι συνάδελφοι θα ζητήσουν την συμβολή των υπολοίπων όταν θα τεθεί (και πολύ σύντομα) η μείωση του ποσοστού κέρδους.
Καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε πολλά ανοιχτά μέτωπα και άθλιους εκβιασμούς και να συγκρουστούμε με συμφέροντα, που όπως φαίνεται έχουν στην κυριολεξία «λυσσάξει» με το φαρμακείο. Καλούμαστε όμως να αντιμετωπίσουμε και την γνωστή 5η φάλαγγα, που ασχέτως του ελάχιστου αριθμού «μελών» της,  ρίχνει νερό στο μύλο των ανωτέρω συμφερόντων και συμβάλλει τα μέγιστα στις επιθυμίες του Υπ. Υγείας. Δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί την παρέμβαση του Υπ. Υγείας κατά τις προγραμματικές δηλώσεις του σημερινού πρωθυπουργού;  Ξέχασαν ότι μόνο οι φαρμακοποιοί και κανείς άλλος κλάδος, στοχεύθηκαν και αναφέρθηκαν σαν να ήταν υπεύθυνοι για το δημοσιονομικό πρόβλημα της Χώρας;
Σίγουρα ο Σύλλογος θα προασπίσει τα συμφέροντα του κλάδου και θα εφαρμόσει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που αποφάσισε την περιφρούρηση του ωραρίου. Σίγουρα θα δώσει την μάχη σε όλα τα μέτωπα ώστε να αποτρέψει την ποδηγέτηση των φαρμακευτικών εξελίξεων στην χώρα μας. Με κάθε κόστος .... και με κάθε μέσον.         
Να είναι σίγουροι. 
ΧΑΜΕΝΗ ΜΑΧΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΕ ΠΟΤΕ!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ