ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ωράριο: Η απελευθέρωση... έμεινε στον δρόμο

Από τα 3.500 φαρμακεία των Αθηνών, μόνο 48 δήλωσαν συμμετοχή για το νέο ωράριο
Σε χαμηλά επίπεδα κινείται το ενδιαφέρον των φαρμακοποιών για το νέο «απελευθερωμένο» ωράριο των φαρμακείων, το οποίο θα αρχίσει να ισχύει το αμέσως προσεχές διάστημα. Οι αιτήσεις φαρμακοποιών για συμμετοχή στις διημερεύσεις και τις διανυκτερεύσεις πέραν των καθορισμένων «λιστών» των κατά τόπους φαρμακευτικών συλλόγων είναι λιγότερες από 100 στο σύνολο των 12.500 φαρμακείων όλης της χώρας και σε πολλές περιπτώσεις το ωράριο που δηλώνεται από τους ενδιαφερομένους δεν συμφωνεί με τις «επιταγές» της υπουργικής απόφασης, δηλαδή δεν ακολουθεί τις καθορισμένες ανά τοπικούς συλλόγους ώρες εφημερίας.
Ετσι, για εφέτος, στην Αττική με τα 3.500 φαρμακεία οι σχετικές αιτήσεις ήταν μόνον 48, εκ των οποίων n συντριπτική πλειονότητα «παράτυπες» σε ό, τι αφορά το ωράριο. Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, μόλις 17 φαρμακοποιοί από τα 1.200 φαρμακεία υπέβαλαν δηλώσεις ένταξης σε εφημερίες.
Σε πολλές περιοχές οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν μαζικά να αγνοήσουν την υπουργική απόφαση. Αλλά και όσοι ενδιαφέρθηκαν για το απελευθερωμένο ωράριο, επίσης επικρίνουν την απόφαση, σημειώνοντας ότι είναι δεσμευτική στην τήρηση όλων των ωρών εφημερίας.
 «Η υπουργική απόφαση είναι ανεφάρμοστη, εκτός κοινοτικής νομοθεσίας και πραγματικότητας», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης.
Ωστόσο, από όλους αναγνωρίζεται η ανάγκη καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών. Ετσι, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, έχουν δοθεί συστάσεις στους συλλόγους να διπλασιάσουν ή να τριπλασιάσουν τον αριθμό των φαρμακείων που εφημερεύουν τα απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης και να αυξήσουν κατά τουλάχιστον 20% το ποσοστό των φαρμακείων ήου λειτουργούν τα Σάββατα. «Η υπουργική απόφαση είναι ανεφάρμοστη, εκτός κοινοτικής νομοθεσίας, λογικής και πραγματικότητας», σημειώνει. «Από εκεί και πέρα, όμως, εμείς υλοποιούμε την ουσία».
Καλύτερη γεωγραφική κατανομή των φαρμακείων που διημερεύουν, διπλασιασμός του αριθμού τους, αλλά και μείωση των διανυκτερευόντων φαρμακείων, σχεδιάζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής. Οπως είπε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΦΣΑ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, από τα 3.500 φαρμακεία της Αττικής, εφημερεύει το 5% - 50% ανάλογα με την περιοχή και την εποχή. Και καταγράφονται σοβαρές «ανισότητες», που ταλαιπωρούν τους πολίτες. «Δεν γίνεται στην Καλλιθέα να εφημερεύουν 10 φαρμακεία και στη Νέα Σμύρνη μόνο ένα», σημειώνει. Παράλληλα, το σύστημα των χάρτινων καρτελών με τις λίστες των εφημερευόντων μάλλον δυσχεραίνει την κατάσταση, αφού εάν π. χ. μία ασθένεια φαρμακοποιού κρατήσει κλειστό το φαρμακείο, δεν είναι δυνατή η άμεση ενημέρωση του κοινού.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ομαλοποίηση θα επιτευχθεί με την ηλεκτρονική «χαρτογράφηση» των φαρμακείων και την τοποθέτηση ηλεκτρονικών πινάκων, οι οποίοι εκτός από τα φαρμακεία θα παρέχουν πληροφορίες για τα νοσοκομεία, τους ιδιώτες γιατρούς, αλλά και χρηστικές πληροφορίες, όπως π. χ. ο καιρός κ.ά. Ο διαγωνισμός για το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ξεκινάει εντός των ημερών, με στόχο περί τα τέλη του έτους, όλα τα φαρμακεία του Λεκανοπεδίου να λειτουργούν έτσι. Πάντως, ο κ. Λουράντος εκτιμά ότι ο αριθμός των διανυκτερευόντων φαρμακείων πρέπει να μειωθεί. Οπως σημειώνει, «στην Αττική διανυκτερεύουν περίπου 75 φαρμακεία, όταν στη Βαρκελώνη ο σχετικός αριθμός είναι 5 και στο Παρίσι 2, ένα σε κάθε πλευρά του Σηκουάνα.
Στη Θεσσαλονίκη, ο στόχος που έχει τεθεί είναι τα 300, σε σύνολο 1.200 φαρμακείων, που εφημερεύουν να υπερβούν σταδιακά τα 500. «Οι αιτήσεις που έγιναν με βάση τη νέα υπουργική απόφαση είναι μόλις 17», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή