Διαβάστε τα πανομοιότυπα δημοσιεύματα για να γνωρίζετε την ενορχηστρωμένη επίθεση κατά των φαρμακοποιών:
Το κείμενο από τον κόσμο του επενδυτή 22/10/2011:
Το κείμενο από τον κόσμο του επενδυτή 22/10/2011:
Ο Ανδρέας και οι συντεχνίες
ΣΙΚΕ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ
Ο Λοβέρδος ξέχασε στο... φαρμακείο τις συντεχνίες
«Σικέ» η απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων Ο Ανδρέας και οι συντεχνίες Μεγάλο παρασκήνιο φαίνεται ότι υπάρχει πίσω από την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, που έγινε μόνο στα χαρτιά. Οι ρυθμίσεις που τελικά πέρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν σκοπίμως άσφαιρες. Οι σκληρές ανακοινώσεις, δε, που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είναι μάλλον για ξεκάρφωμα.
Εξηγούμαι: Το καλοκαίρι, ο Ανδρέας πέρασε νομοθετικά το ζήτημα με την παρ. 2 του άρθρου 36 του ν. 3918 και εδώ και μήνες εκκρεμούσε η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.
Στις 4.10.2011, λοιπόν, ο Ανδρέας εξέδωσε δελτίο Τύπου, δημοσιοποιώντας την απόφαση, η οποία μεταξύ άλλων όριζε ότι «είναι υποχρεωτική σε όλες τις ώρες λειτουργίας η παρουσία κατόχου άδειας άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού». Όμως, η εν λόγω ρύθμιση αφαιρέθηκε από το τελικό κείμενο της απόφασης που πήγε προς δημοσίευση σε ΦΕΚ. Τυχαίο; Δεν νομίζω. Με μια πονηρή διατύπωση, ο Ανδρέας όρισε ακόμη ότι οι φαρμακοποιοί που θέλουν να δουλέψουν και τα απογεύματα Δευτέρας, Τετάρτης και «όλες τις ώρες του Σαββάτου» μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στους τοπικούς συλλόγους. Σαν να μην έφθαναν αυτά, έδωσε το δικαίωμα στους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους να ορίζουν το ωράριο εφημέριων. Δηλαδή, έβαλε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Το αποτέλεσμα; Οι συνδικαλιστές όρισαν ότι όποιος θέλει να ανοίξει Δευτέρα και Τετάρτη πρέπει να ανοίξει από τις 2 το μεσημέρι ως τις 9 το βράδυ, ενώ το Σάββατο πρέπει να μείνει ανοιχτά από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, δηλαδή 24 ώρες συνεχόμενα! Επίσης, αποφάσισαν να αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό των διημερευόντων και διανυκτερευόντων φαρμακείων. Και, όπως με πληροφόρησαν, υπήρξαν και εκβιαστικές πιέσεις σε φαρμακοποιούς που είχαν αρχικώς δείξει ενδιαφέρον. Είναι ζήτημα, λοιπόν, αν έχουν μαζευτεί καμιά 10αριά αιτήσεις σε όλη τη χώρα! Και τώρα οι συνδικαλιστές έχουν το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση απελευθέρωσε το ωράριο, αλλά ο κλάδος δεν ενδιαφέρεται...
Η νεοελληνική κουτοπονηριά και το αλισβερίσι σε όλο τους το μεγαλείο. Κατά τα άλλα, ο Ανδρέας κάνει αντίσταση σης συντεχνίες.
Μόνο στα λόγια. Γιατί στην πράξη έκανε μια τρύπα στο νερό, τόσο με την απελευθέρωση του επαγγέλματος όσο και με το ωράριο.
Το κείμενο από την Καθημερινή 20/10/2011:
Ένα βήμα εμπρός, ένα πίσω
Καθημερινά, Του Αγγέλου Σταγκου
Ακόμη και την ύστατη ώρα, ενώ η χώρα βρίσκεται σε κώμα και είναι φανερό για κάθε λογικό άνθρωπο ότι το σύστημα είναι εντελώς αγκυλωμένο και πρέπει να απελευθερωθεί, είτε υπάρχει Μνημόνιο είτε όχι, οι δυνάμεις του «σημειωτόν» δεν επιτρέπουν την οποιαδήποτε μεταρρύθμιση. Πρόκειται για δυνάμεις που αναμειγνύονται με τον συνδικαλισμό, κρύβονται μέσα στον δημόσιο τομέα, πίσω από συντεχνίες του ιδιωτικού, αλλά παράλληλα διαμορφώνουν και τη συμπεριφορά του πολιτικού προσωπικού. Τα επιχειρήματα τους στολίζονται συνήθως από μεγαλοστομίες περί εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος και των βλαβερών συνεπειών των μεταρρυθμίσεων για την κοινωνία και τους πολίτες.
Εδώ κοι 18 μήνες λοιπόν, οπό τότε που η χώρα μπήκε στον μηχανισμό στήριξης, κοροϊδεύουμε εαυτούς, αλλήλους και δανειστές με τη γνωστή μέθοδο του ενός βήματος μπροστά και αμέσως μετά ενός πίσω, για να μην προωθείται ουσιαστικά καμία μεταρρύθμιση. Το εξοργιστικό είναι δε όχι κάποιοι από τους υπουργούς, μανούλες σε αυτή τη μέθοδο, πλασάρονται ως μεταρρυθμιστές, ως πολιτικοί αποφασισμένοι να σπάσουν αυγά, ως πρωτοστάτες της φυγής προςτα εμπρός, για να εκσυγχρονιστεί και να σωθεί η χώρα...
Τελευταίο παράδειγμα: είναι γνωστή η σθεναρή αντίσταση που προβάλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακοποιών, και μαζί του οι τοπικοί σύλλογοι, για να διατηρηθούν τα «κεκτημένα» της συντεχνίας. Βασικό «κεκτημένο» είναι να μην ανοίγουν τα φαρμακεία τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, όπως και όλο το Σάββατο, αδιαφορώντας για την εξυπηρέτηση του κοινού. Ο νόμος για το άνοιγμα των επαγγελμάτων ψηφίστηκε, αλλά η υπουργική απόφαση για το φαρμακεία βγήκε με καθυστέρηση αρκετών μηνών.
Επέτρεπε όσα φαρμακεία επιθυμούν να είναι ανοικτά Δευτέρα, Τετάρτη (Τρίτη, Πέμπτη για ορισμένες επαρχιακές πόλεις), Σάββατο, με τη σωστή υποχρέωση όλες τις ώρες της λειτουργίας να είναι παρών (παρούσα) κάτοχος άδειας άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού.
Αυτό σήμαινε τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς τα φαρμακεία που θέλουν να λειτουργούν όλες τις μέρες και τις ώρες θα ήταν αναγκασμένα να προσλάβουν υπαλλήλους φαρμακοποιούς. Αυτό όμως ακριβώς δεν θέλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακοποιών, οπότε προφανώς έπεισε τον υπουργό Υγείας, που έβγαλε νέα και «διορθωμένη» απόφαση, χωρίς τη συγκεκριμένη υποχρέωση.
Την ασάφεια που δημιουργήθηκε έσπευσε να την καλύψει πάλι ο Σύλλογος με απειλητική ανακοίνωσή του που δήθεν στρέφεται κατ' αρχήν κατά του Α. Λοβέρδου, γιατί επιτρέπει την ελεύθερη λειτουργία, αλλά ουσιαστικά την εξουδετερώνει, καθώς τονίζει ότι «σε περίπτωση που κάποιοι (ελάχιστοι) φαρμακοποιοί υποκύψουν στον πειρασμό να αξιοποιήσουν τις νέες απαράδεκτες ρυθμίσεις του υπουργείου, δεν μπορούν να κάνουν επιλογή ωρών λειτουργίας και επιβάλλεται να είναι οι ίδιοι αυτοπροσώπως στο φαρμακείο όλες τις ώρες που αυτό είναι ανοικτό». Αρα, δεν έχει νόημα να προσλάβουν υπαλλήλους φαρμακοποιούς.
Συμπέρασμα: το υπουργείο σε αγαστή σύμπνοια με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακοποιών ακυρώνει το άνοιγμα του επαγγέλματος, υποβαθμίζει τις φαρμακευτικές σχολές των πανεπιστημίων σε φροντιστήρια γόνων φαρμακοποιών και βέβαια ούτε λόγος για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Πηγή: www.facebook.com/FSThess