ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Καθολική αντίδραση των φαρμακοποιών στις δηλώσεις Λοβέρδου


Την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης τύπου της ηγεσίας του ΥΥΚΑ, καθώς η εφαρμογή του νέου ωραρίου από την 1η Νοεμβρίου και η έναρξη του διαλόγου για περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών βρέθηκαν πάλι στο επίκεντρο της συζήτησης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού:

ΩΡΑΡΙΟ
"Την 1η Νοεμβρίου έχουμε το νέο ωράριο. Γιατί 1η Νοεμβρίου, είχα πει 15; Μου είπαν ότι δεν γίνεται γιατί βγαίνουν μηνιαία, οι πίνακες τους είναι μηνιαίοι. Άρα από την 1η Νοεμβρίου εφαρμόζεται το ελεύθερο ωράριο με τον εξής τρόπο:
Δευτέρα 30% των Φαρμακείων, Τετάρτη το άλλο 30% και Σάββατο το άλλο 30% ανοιχτά. Όποιος δεν ανοίγει ενώ δηλώνεται ότι ανοίγει θα του αφαιρείται η άδεια ένα μήνα. Η αφαίρεση της άδειας ενός μηνός για όποιον δεν ανοίγει ενώ δηλώνει ότι ανοίγει, προβλέπεται στο νόμο που θα καταθέσουμε στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα."
.........................................
"Όποιος εντοπίζεται να είναι δηλωμένος ανοιχτός και να μην είναι ανοιχτός απ’ αυτό το 30%, θα του αφαιρείται  η άδεια για ένα μήνα και στη συνέχεια θα υπάρχει η κλιμάκωση των πειθαρχικών κυρώσεων, όπως ο νόμος θα ορίσει.
Εάν σε ένα μήνα δεν έχει διαπιστωθεί η συμμόρφωση με το 30%, επέρχεται πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου την 1η Δεκεμβρίου με υποχρέωση των φαρμακευτικών συλλόγων να ορίζουν προσωπικό ασφαλείας, γιατί φοβόμαστε τις εναρμονισμένες πρακτικές να μην σου ανοίξει κανείς. Και αν σου ανοίξει ένας ας πούμε μεγάλος στο κέντρο της Αθήνας, τι να το κάνεις. Εμείς θέλουμε διεσπαρμένα τα ανοιχτά φαρμακεία".

ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΚΕΡΔΟΥΣ
"Και χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο είπα, βέβαια περιμένω να το κουβεντιάσω, αυτό δεν μπορεί να γίνει αυτομάτως, διατίθεμαι την υποχρέωση για φλατ μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών που ήταν υποχρέωση της Ελλάδας στο α’ τρίμηνο του ’12 να την φέρω στο τελευταίο τρίμηνο του ’11."
Η απάντηση του ΠΦΣ σε αυτό είναι καταλυτική "Σε ό,τι αφορά το κέρδος, τονίζουμε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο περαιτέρω μείωσης. (Σήμερα το ποσοστό κέρδους είναι περίπου 18,5%)"
Ένα ακόμα σημείο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μεταξύ των άλλων δηλώσεων του υπουργού, είναι η δήλωσή του ότι "Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ρύθμιση καθ’ όπως το είχαμε περιγράψει, με όρους ακριβείς και αξιόπιστους. Ρύθμιση με την οποία από τούδε και στο εξής, από της ψηφίσεως του νόμου και στο εξής, την άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, την ένταξη σε αυτό, τις άδειες των οικονομικών νομικών προσώπων στο χώρο, αντί των οργάνων αποσυγκέντρωσης του κράτους, ή αποκέντρωσης του κράτους, που μέχρι τώρα ήταν αρμόδια, τις άδειες αυτές θα τις δίνουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι".
Και συμπληρώνει ο κ. Λοβέρδος ότι "Οι Ιατρικοί Σύλλογοι δεν είναι συνδικαλιστικές Ενώσεις, είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου όπως είναι και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι. Σύμβουλοι της πολιτείας. Γιατί, λοιπόν, να μην είναι αυτοί αρμόδιοι και στο χώρο της Ιατρικής; Θα είναι, λοιπόν, και αυτό αποτελεί μια από τις κορυφαίες αλλαγές, που δεν έχει ακόμη προσεχθεί, που συμπεριλαμβάνονται στη νομοθετική μας πρωτοβουλία. Όπως το είπαμε, έτσι ακριβώς και το κάναμε".
Μήπως οι δηλώσεις αυτές ανοίγουν τον δρόμο και για τους φαρμακευτικούς συλλόγους;

Για να δείτε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης τύπου της 7/9/2011, πατήστε εδώ
Πηγή: www.pharmacorner.gr