Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Χωρίς πιστοποιητικά οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ
Την απόφαση να μη χορηγούνται από τους Ιατρικούς Συλλόγους τα απαιτούμενα πιστοποιητικά στους γιατρούς που επιθυμούν να συμβληθούν με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) έλαβε κατά τη γενική του συνέλευση ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) έπειτα από σχετική πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ).
Εκφράζοντας την αντίθεση τους στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο α' αντιπρόεδρος του ΙΣΘ, Δημήτρης Τσάμης, και ο α' αντιπρόεδρος του ΠΙΣ, Γιάννης Μπασκόζος, υποστήριξαν σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ότι με τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ οδηγούνται σε αφανισμό οι ιδιώτες γιατροί, καθώς θα αμείβονται με ένα ευρώ ανά επίσκεψη, ενώ οι ασφαλισμένοι δεν θα έχουν περίθαλψη ανάλογη με τις ασφαλιστικές εισφορές τους.
Οι γιατροί ζητούν εξόφληση των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων που καθυστερούν επί 15-20 μήνες, διαφάνεια και εξορθολογισμό στη διαχείριση των χρημάτων των ασφαλισμένων και να μη στερηθούν οι ιδιώτες γιατροί το δικαίωμα συνταγογράφησης.
Το νομοσχέδιο για την πρόνοια στο υπουργικό συμβούλιο
Η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για την Πρόνοια θα γίνει – μεταξύ άλλων – στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης.
Ορισμένες του διατάξεις, όπως εκείνη για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά είναι μάλλον δύσκολο να γίνουν αλλαγές. Το θέμα των αλλαγών, πάντως, είναι ανοικτό έως την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Για το υπουργείο Υγείας, 'καυτό' παραμένει και το κεφάλαιο των συγχωνεύσεων τμημάτων στα δημόσια νοσοκομεία. Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος έχει ανακοινώσει τις κοινές διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αλλά υπήρξαν πρακτικά προβλήματα στην προσπάθεια κοινής λειτουργίας τμημάτων.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει δεσμευτεί ότι θα επανεξετάσει το θέμα και θα προχωρήσει στις αλλαγές τον προσεχή Νοέμβριο.
Για τη μείωση των δαπανών, εκτιμάται πως ό,τι ήταν να γίνει έγινε και πως έχει ενημερωθεί γραπτώς και η τρόικα για τα όσα είχε δεσμευτεί το υπουργείο Υγείας.
Γιατροί
Για τη στελέχωση του ΕΣΥ με γιατρούς, ο κ. Λοβέρδος αναζητεί εναλλακτικούς τρόπους, καθώς θέμα προσλήψεων δεν υπάρχει, δεδομένου του δημοσιονομικού προβλήματος.
Ο υπουργός Υγείας θεωρεί ότι μπορεί να λειτουργήσει το μοντέλο των εξωτερικών συνεργατών στα νοσοκομεία.
Ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), θα κληθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους – μία φορά την εβδομάδα – σε νοσοκομείο το οποίο αντιμετωπίζει ελλείψεις στη συγκεκριμένη ειδικότητα.
Η απασχόλησή τους στο πλαίσιο του ΕΣΥ θα γίνεται έπειτα από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου.
Παρέμβαση εισαγγελέα ζητά ο Ι.Σ.Θεσ/νίκης: Διαβλητό το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΟΠΑΔ
Διαβλητό στους χάκερς και ανασφαλές χαρακτηρίζεται το όλο πρόγραμμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΟΠΑΔ, από τον Σύνδεσμο Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών, ο οποίος ήδη από τις 25 Αυγούστου έχει ζητήσει διακοπή της λειτουργίας του μέχρι να λάβει πιστοποίηση και να δοθούν σε όλους τους χρήστες γιατρούς νέοι κωδικοί. Ο Σύνδεσμος έχει ήδη ενημερώσει τον ΟΠΑΔ, τον υπουργό Υγείας, τους Ιατρικούς Συλλόγους και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζήτησε παρέμβαση του εισαγγελέα.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο 19471/20-7-2001 οι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ ιδιώτες γιατροί υποχρεούνται να παραπέμπουν ηλεκτρονικά για παρακλινικές εξετάσεις και να συνταγογραφούν φάρμακα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις e-diagnosis και e-syntagografisi.
«Έπειτα από πιστοποιημένη έρευνα που διεξήχθη κατόπιν εντολής του Συνδέσμου Ελλήνων Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών αποδείχτηκε ότι ο ιστότοπος e-diagnosis δεν υποστηρίζει κανένα πρωτόκολλο ασφαλείας τουλάχιστον όσον αφορά το πρώτο βήμα της πιστοποίησης του χρήστη κατά το οποίο αποστέλλονται τα δεδομένα του ονόματος χρήστη και του κωδικού πρόσβασης» ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Στην αναφορά του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ο κ.Εξαδάκτυλος αναφέρει τα εξής: «Τα πιστοποιητικά ασφαλείας χορηγούνται από διεθνώς εγκεκριμένους φορείς και παρέχουν αυτόματη κρυπτογράφηση των κωδικών και λοιπών στοιχείων που μεταφέρονται μέσω του διαδικτύου αμφίδρομα, μεταξύ του site και του χρήστη. Επειδή οι ιατροί έχουν τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης και στο e-diagnosis και στο e-syntagografisi (συνταγογράφηση φαρμάκων) προκύπτει ο κίνδυνος ο οποίος αφορά άμεσα τη δημόσια υγεία στην υποθετική περίπτωση της υποκλοπής κωδικών με άμεση συνέπεια τη δυνατότητα παρέμβασης τρίτων όσον αφορά στην έκδοση φαρμακευτικής συνταγής όσο και στη δυνατότητα πρόσβασης σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ασθενών σχετικά με τις παθήσεις αλλά και τη φαρμακευτική αγωγή την οποία ακολουθούν».
Πηγές: in.gr, iatronet.gr, naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ