ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Αίσχος: Ξεδιάντροπος εμπαιγμός από τη Φαρμακοβιομηχανία

Προ ημερών πραγματοποιήθηκε μια ολόκληρη συζήτηση στη Βουλή για τη δραστική, όπου αναπτύχθηκαν επιχειρήματα από την πλευρά της Κυβέρνησης για τη χρησιμότητα του μέτρου και την εξοικονόμηση που αυτό θα προσέφερε στο επίπεδο των φαρμακευτικών δαπανών. Από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας επιστρατεύθηκε ακόμα και ολόκληρο το προεδρείο της EFPIA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανίας) που κατέφθασε στην Αθήνα να στηρίξει τη διαπραγμάτευση με την Κυβέρνηση. Η Βουλή για δύο τρεις ημέρες πλημμύρισε από μέλη της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Φαρμακοβιομηχανίας που πάλευαν ώστε να μην περάσει το επιζήμιο γι’ αυτούς νομοσχέδιο που περιείχε την τροπολογία για συνταγογράφηση με δραστική. 
Τελικά με διαδικασίες που χαρακτηρίστηκαν από αξιοζήλευτη ταχύτητα η τροπολογία αποσύρθηκε. Το αντάλλαγμα που προσέφερε η Φαρμακοβιομηχανία ήταν τα 262 εκατομμύρια ευρώ που είπε πως θα δώσει και αφορούν το rebate! 
Ξαφνικά η εξοικονόμηση που αναμενόταν από μία ρηξικέλευθη ρύθμιση στον τομέα της υγείας για κάποιους σήμαινε μόνο 262 εκατομμύρια και μάλιστα άπαξ! Άρα σαφώς και μπορούσε να ισοφαριστεί με τα χρήματα του rebate. 
Για ποιό rebate μιλάμε όμως; Η συμφωνία λέει τα εξής: Η κυβέρνηση δεν περνά την τροπολογία για τη δραστική και η φαρμακοβιομηχανία αντ’ αυτού παρέχει τα 262 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν τα έτη 2006, 2007, 2008! Δ
Δεν τα λέει το Pharma Team, τα λένε έγκριτες εφημερίδες, αποσπάσματα των οποίων θα δείτε παρακάτω.
Ο πλέον απλός πολίτης βγάζει τα συμπεράσματά του! 
Φάνουμε λοιπόν τώρα στο απαράδεκτο της όλης υπόθεσης: 
Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας απέστειλε χθες δελτίο τύπου που τιτλοφορείται ώς έξής: 

«Χαράτσι» - απειλή για την ύπαρξη
της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Εξωλογική επιβάρυνση 262 εκατ. Ευρώ
για τη  φαρμακοβιομηχανία ετοιμάζει η κυβέρνηση
(Το δελτίο τύπου θα το βρείτε στο τέλος)

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι κ. κ. Βιομήχανοι κατάφεραν να επιτύχουν μια επικερδέστατη γι’ αυτούς συμφωνία. Απαλλάχθηκαν από την καθιέρωση της δραστικής ουσίας με αντάλλαγμα μια υπόσχεση να πληρώσουν χρήματα που ήδη χρωστούσαν. Κανείς δε μίλησε γι’ αυτό και ούτε υπάρχε λόγος να μπλεχθεί κανείς. Τώρα όμως 12 μέρες μετά οι ίδιοι που πέτυχαν όλα αυτά έρχονται και ζητούν να μην πληρώσουν αυτά που συμφώνησαν. Ο εμπαιγμός είναι μονάδικός. 
Εάν βρίσκουν "εξωλογική" την επιβάρυνση που οι ίδιοι κανόνισαν και μάλιστα αφορά χρήματα που ούτως ή άλλως όφειλαν από χρόνια, ας αλλάξουν γνώμη και να δεχθούν τη δραστική. 
Για όποιον αναρωτιέται για ποιο λόγο εμείς ενδιαφερόμαστε για την υπόθεση, πέρα από τον προφανή του εμπαιγμού, δηλώνουμε:
Κατά παράδοση ό,τι το κράτος δεν καταφέρνει να πάρει από τους βιομήχανους ή απλά δε θέλει να το πάρει από αυτούς, καταλήγει να το ζητά και να το παίρνει από εμάς… 
Λοιπά συμπεράσματα συνάγονται εύκολα, όλα δικά σας… 

Ακολουθούν τα άρθρα από τις εφημερίδες, και το δελτίο τύπου της Π.Ε.Φαρμακοβιομηχανίας:

Εφημερίδα Κέρδος 16/9/2011:
Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για συζήτηση και διαβούλευση, μεταφέρεται τελικά το θέμα της συνταγογράφησης με τη δραστική ουσία και όχι με την εμπορική. Πληροφορίες από τον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας - τόσο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος όσο και της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας - αναφέρουν ότι ο υπουργός Εργασίας κ.
Γιώργος Κουτρουμάνης επείσθη τελικά να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία - η οποία αποτελεί κόκκινη γραμμή για την φαρμακοβιομηχανία - καθώς οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων συμφώνησαν στο κλιμακωτό rebate. Πριν την απόσυρση, ωστόσο, θα υπάρξει συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, τονίζει το περιβάλλον του κ. Κουτρουμάνη. Εφόσον προχωρήσει τελκά το θέμα και αποσυρθεί η τροπολογία, τότε οι φαρμακοβιομήχανοι, θα πρέπει να επιστρέψουν στα ασφαλστικά ταμεία το ποσοστό έκπτωσης (rebate) για τα έτη 2006, 2007 και 2008 που ανέρχεται συνολικά σε 265 εκατ. ευρώ.
Βεβαίως ένα άλλο θέμα που προκύπτει τώρα, είναι ότι rebate περιέχει και η λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων, η οποία προχωρεί και ανακοινώθηκε χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Πάντως και θετική λίστα και δραστική ουσία, τονίζουν οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχάνων, σημαίνει τεράστια επιβάρυνση για το σύστημα υγείας.
Αναφορικά με τη λίστα, πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων συνάντηση του προέδρου του ΕΟΦ κ. Ιωάννη Τσόντα, παρουσία του γενικού γραμματέα Δημόστας Υγείας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αντώνη Δημόπουλου, με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ).
Ο κ. Τούντας ενημέρωσε τους παρευριστίόμενους για την ολοκλήρωση των εργαστών της συγκρότησης της θετικής λίστας αποζημιούμενων φαρμάκων με βάση τα νέα κριτήρια και τις τιμές της πρόσφατης ανακοστολόγησης καθώς και για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την αποδοχή της ένταξης των φαρμάκων στη θετική λίστα και για τις τυχόν ενστάσεις.
Εφημερίδα Ναυτεμπορική 16/9/2011:
 Σε απόσυρση της τροπολογίας που προέβλεπε την καθιέρωση της συνταγογράφησης με βάση χη δραστική ουσία προχώρησε χθες ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη με ης φαρμακοβιομηχανίες για την καταβολή επιστροφών ύψους 262 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι το χέλος του 2011.
Ο κ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας από το βήμα της Βουλής, καθώς λίγη ώρα πριν από την προγραμμαπσμένη ψήφισή της συμφώνησε έπειτα από «σκληρές διαπραγματεύσεις» με τη φαρμακοβιομηχανία και τους εκπροσώπους της για την καταβολή κλιμακωτού rebate. «Κάνουμε αυτό που μας ζητήσατε, σας το λέω με ειλικρίνεια δεν θα την αποσύραμε αν δεν υπήρχε αυτή η συμφωνία για τα 262 εκατ.
ευρώ» πρόσθεσε ο κ. Κουτρουμάνης απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης που είχαν ζητήσει ομόφωνα την απόσυρση της διάταξης. Υποστήριξε δε όη η συμφωνία αποτελεί «μια θετική εξέλιξη που θα βοηθήσει τα Ταμεία να πετύχουν το δημοσιονομικό στόχο τους και να μην υποχρεωθούν να περικόψουν δαπάνες, είτε στο συγκεκριμένο τομέα είτε σε άλλους τομείς».
Ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε πάντως χθες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την Κοινωνική Οικονομία όπου είχε ενταχθεί η τροπολογία, όη η απόσυρση των διατάξεων δεν είναι οριστική. «Η απόσυρση της τροπολογίας είναι προσωρινή. Δεν γίνεται για να πάει στις καλένδες αλλά για να τεθεί και να συζητηθεί στην Υποεπιτροπή Φαρμάκου και να γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες- διαβουλεύσεις έτσι ώστε να καταλήξουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» τόνισε και προανήγγειλε όη η κυβέρνηση θα επανέλθει με νέα νομοθετική ρύθμιση. 

Δελτίο Τύπου Π.Ε.Φαρμακοβιομηχανίας:



28.09.11. Σε οριακό σημείο θα βρεθούν πολλές ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες χωρίς την υποστήριξη μητρικών εταιριών με κεφαλαιακή επάρκεια, θα βρεθούν αντιμέτωπες με την αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας τους, αν υποχρεωθούν να καταβάλλουν το περιβόητο «εισιτήριο»! Η πρόθεση για την επιβολή του ιδιότυπου αυτού εισιτηρίου (!) όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Τούντα, για να δίνεται το δικαίωμα «εισόδου» φαρμάκων στη λίστα, έρχεται μετά από μια σειρά αντιαναπτυξιακών και επιθετικών για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, μέτρων.
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία καταμετρά ήδη: Τις ισοπεδωτικές μειώσεις των τιμών (που για τα γενόσημα έφθασαν και ξεπέρασαν το 35%), την πληρωμή με ομόλογα (τα οποία διακρατήθηκαν και έχουν χάσει 50% της αξίας τους), τη συσσώρευση νέων χρεών (με την άτυπη στάση πληρωμών από τα νοσοκομεία), τα rebate προς τα ταμεία (που η ελληνική φ/β πρότεινε λύσεις με θετικό πνεύμα), τους διαγωνισμούς στα νοσοκομεία με βάση τη χαμηλότερη τιμή (που οδηγούν σε αδυναμία ανταπόκρισης τις ελληνικές εταιρίες, σε υποκατάσταση και αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης).
Τώρα πέρα από το νομοθετημένο rebate για το 2011 (4% επί των εξωνοσοκομειακών πωλήσεων) ζητείται κι άλλο 4% επί των πωλήσεων του 2011(!) ώστε να συγκεντρωθεί το ποσό  των 262 εκατ. Ευρώ και να επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου για τη φαρμακευτική δαπάνη του 2011. Αποκορύφωμα: η κυβέρνηση ζητά την καταβολή από τις εταιρείες του συνολικού ποσού μέχρι τις 15 Νοεμβρίου!
 «Στο δυσβάστακτο οικονομικό περιβάλλον, προστίθεται τώρα μία ακόμα επιβάρυνση, η οποία μόνο ως «χαράτσι» μπορεί να χαρακτηριστεί και είναι πλέον πολλές οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που βρίσκονται σε οριακό σημείο», τονίζει ο κ. Θ.Κωλέτης,  Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ). «Η κυβέρνηση δεν βλέπει τη συνολική εικόνα, δηλαδή την καταστροφή των ελληνικών μονάδων και την απώλεια 8.500 θέσεων εργασίας και εκατοντάδων εκατ. ευρώ, που συνεπάγεται η ύπαρξη ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Η πολιτικές αυτές καταδικάζουν τις εγχώριες παραγωγικές φαρμακοβιομηχανίες της μοναδικής νησίδας παραγωγής προστιθέμενων αξιών στον κλάδο της υγείας και θα σημάνει τον πλήρη αφελληνισμό της αγοράς και την παράδοσή της στα εισαγόμενα ολιγοπώλια. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη τώρα περισσότερο από ποτέ.  Αντ’ αυτού έχουμε κατακλυστεί από μια σειρά αντιαναπτυξιακών μέτρων που χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα στην εξοικονόμηση της δαπάνης, πνίγουν την φαρμακοβιομηχανία και στερούν κάθε προοπτική. Είναι χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο μας αντιμετωπίζει η Πολιτεία, το γεγονός ότι παρόλο που σε κλίμα γενικής αποβιομηχάνισης, παράγουμε, εξάγουμε σε πάνω από 60 χώρες και επανεπενδύουμε στην Ελλάδα, το κράτος εξακολουθεί να παρακρατά το ΦΠΑ των εξαγωγών, επικαλούμενο γραφειοκρατικά κωλύματα».