ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΣτΕ: Ίδρυση φαρμακείων με πληθυσμιακά κριτήρια

Για λόγους δημοσίου συμφέροντος μπορεί να επιτραπεί η ίδρυση νέων φαρμακείων με πληθυσμιακά κριτήρια, σύμφωνα με το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο ωστόσο παραπέμπει το θέμα στην Ολομέλεια για οριστική απόφαση λόγω μείζονος σπουδαιότητας.

Με απόφασή του το Δ’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ότι δεν παραβιάζει το Σύνταγμα η θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων για την ίδρυση νέων φαρμακείων θεωρώντας ότι έτσι θα αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν και θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των φαρμακείων. 

Όπως αναφέρεται στην απόφαση η υπέρμετρη συνταγογράφηση φαρμάκων αλλά και η κατευθυνόμενη συνταγόγραφηση εκτός απ’ τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, είχαν ως αποτέλεσμα και την οικονομική επιβάρυνση του Δημοσίου και των ασφαλιστικών οργανισμών που έχουν πλέον κίνδυνο βιωσιμότητας. Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, με τη θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων, θα διασφαλιστεί η ορθολογική κατανομή των φαρμακείων στις διάφορες περιοχές της χώρας και θα αποφευχθεί η συγκέντρωσή τους μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Παρότι το Δ’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου δέχθηκε ότι η θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων συνεπάγεται περιορισμό όχι μόνο στην άσκηση αλλά και τη πρόσβαση στο ελεύθερο επάγγελμα, όπως ορίζει τη προσωπική και οικονομική ελευθερία το άρθρο 5 (παράγραφος 1) του Συντάγματος, ωστόσο κατέληξε ότι επιβάλλεται για την εξυπηρέτηση σκοπών δημοσίου συμφέροντος Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν φαρμακοποιοί που ζητούσαν ν’ ακυρωθεί η απόφαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που δεν τους επέτρεπε τη χορήγηση νέων αδειών για την ίδρυση φαρμακείων στη Ν. Σμύρνη, με βάση τις διατάξεις του Ν. 3457/2006 ο οποίος περιορίζει την πληθυσμιακή αναλογία στους 1.500 από τους 3.000 κατοίκους που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος 1963/1991 που είχε κριθεί αντισυνταγματικός από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Πηγή