Στην Ελλάδα η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκων αντιμετωπίζεται με το χειρότερο τρόπο, τα Ελληνικά γενόσημα δεν υποστηρίζονται καθόλου τη στιγμή που στην Ευρώπη η δίαδοση της χρήσης τους απότελεί μέσο μείωσης της δαπάνης και φυσικά ανάπτυξης των τοπικών αγορών.
Στo Villabajo ακόμα τρίβουμε λοιπόν και κυνηγούμε το 7-8% της δαπάνης που είναι αυτή που αναλογεί στα φαρμακεία. Το υπόλοιπο 92% το αφήνουμε να αλωνίζει και να διογκώνεται…
Διαβάζουμε στο iatronet.gr:
Ετήσιος ρυθμός ανόδου 8% προβλέπεται για τη χρήση γενοσήμων φαρμάκων (φάρμακα των οποίων έχει λήξει η προστασία πατέντας) την επόμενη πενταετία στην Ευρώπη, στην προσπάθεια των κυβερνήσεων να συγκρατήσουν τη συνεχώς αυξανόμενη φαρμακευτική δαπάνη.
Έτσι, από τα 50 δις. ευρώ που δαπανώνται σήμερα από τη χρήση γενοσήμων στην Ευρώπη, το 2015, ο συνολικός τζίρος των εταιριών γενοσήμων αναμένεται να φτάσει τα 80 δις. ευρώ. Και με την εξοικονόμηση πόρων από τη χρήση των φαρμάκων αυτών, αναμένεται να απελευθερωθούν πόροι οι οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα συστήματα υγείας για την εφαρμογή καινοτόμων θεραπειών.
Τις επισημάνσεις αυτές έκανε την Τετάρτη ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Ν. Μανιαδάκης, με αφορμή μελέτη για τη χρήση των γενοσήμων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η προοπτική της εγχώριας φαρμακευτικής βιομηχανίας γενοσήμων φαρμάκων, είναι σημαντική καθώς τα γενόσημα φάρμακα στη χώρα μας κατέχουν σήμερα πολύ μικρό μερίδιο αγοράς (περίπου 15%), αν και υπάρχει στόχος μέσω του μνημονίου, για αύξηση της χρήσης τους στο 50%. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι από τα 950 εκατ. ευρώ κύκλου εργασιών των ελληνικών παραγωγικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων το 2010, τα 300 εκατ. ευρώ προήλθαν από εξαγωγές, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια, καθώς οι επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε σειρά επενδύσεων.
Στοιχεία για τη φαρμακευτική δαπάνη, δείχνουν ότι στα νοσοκομεία, τα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα απορροφούν μόλις τα 103,5 εκατ. ευρώ (8%), ενώ τα εισαγόμενα 1.190,5 εκατ. ευρώ ή 92% της δαπάνης. Στα ασφαλιστικά ταμεία αντίστοιχα η δαπάνη για τα εγχωρίως παραγόμενα περιορίζεται στο 13% δηλαδή σε 551,2 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο 87% δηλαδή 3.688,8 εκατ. ευρώ, απορροφούν τα εισαγόμενα Ο κ. Μανιαδάκης επισήμανε ότι για την ενίσχυση του κλάδου πρέπει οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, με μείωση λειτουργικού κόστους, αύξηση παραγωγικότητας, αναδιοργάνωση του προσωπικού πωλήσεων, ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων τους κλπ.
Και σημείωσε ακόμη την ανάγκη εισαγωγής μηχανισμού αξιολόγησης των θεραπειών, στην κατεύθυνση αναμόρφωσης της πολιτικής αποζημίωσης των φαρμάκων από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, αλλά και την εισαγωγή φερέγγυου και έγκριτου συστήματος βιοϊσοδυναμιών για να μην υπάρχει δυνατότητα αμφισβήτησης της ποιότητας.