ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΚΕΡΔΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΝΠΔΔ
Αθήνα, 11/7/2011
Αριθμ. Πρωτ. 3887
        
ΠΡΟΣ
Υπουργό Οικονομικών
Κύριο Ευάγγελο Βενιζέλο
Νίκης 5-7 Αθήνα

Αξιότιμε κύριε υπουργέ
Με αφορμή την έκδοση του 4ου επικαιροποιημένου Mνημονίου, σας κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά σε δύο καίρια για το επάγγελμά μας σημεία:
1. Στη σελίδα 120, δεύτερη παράγραφο (Q3–2011), αναφέρεται «απαλλάσσονται οι χονδρέμποροι από το να συμμετέχουν στη συνεισφορά 4‰ υπέρ του ΠΦΣ».
Πρόκειται περί λάθους. 
Η εισφορά αυτή πληρώνεται μόνο από τους φαρμακοποιούς, δεν επηρεάζει τη χονδρική τιμή, ούτε φυσικά τη λιανική τιμή των φαρμάκων, ούτε καθοιονδήποτε τρόπο συμμετέχει στη διαμόρφωση της τιμής των φαρμάκων.
Η εισφορά επιβαρύνει αποκλειστικά τον φαρμακοποιό και αποτελεί συνδρομή του σε ένα κοινό ταμείο από το οποίο καταβάλλεται ένα εφάπαξ κατά τη συνταξιοδότησή του.
Δεν επιβαρύνει τους καταναλωτές και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ένα τυχαίο τιμολόγιο αγοράς φαρμάκων από έναν φαρμακοποιό αποδεικνύει όλα τα παραπάνω, και σας το αποστέλλουμε.

2. Στην ίδια σελίδα, στην 6η παράγραφο (Q1-2012), η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να θεωρεί ως μέσο επίτευξης των προδιαγεγραμμένων οικονομικών στόχων τη δραματική μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών.
Στο πλαίσιο του στόχου μείωσης των δαπανών έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα:
• Έχει μειωθεί το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών κατά 5,5% και των φαρμακαποθηκών κατά 2,5%.
• Έχουν ήδη μειωθεί οι τιμές των φαρμάκων σε σημαντικό ποσοστό.
• Ο κατάλογος των φαρμάκων υψηλού κόστους αναμένεται να αυξηθεί περίπου σε διπλάσιο αριθμό. Τα φάρμακα αυτά έχουν ήδη profit margin 12% και αποτελούν το 11% της συνολικής δαπάνης με αυξανόμενο ρυθμό.
• Επίσης, αναμένεται η έκδοση θετικής λίστας συνταγογραφούμενων από τα ασφαλιστικά ταμεία φαρμάκων που θα μειώσει και άλλο τον συνολικό αριθμό και την τιμή τους, διότι ήδη θεσμοθετήθηκε η ασφαλιστική τιμή των φαρμάκων.
• Αναμένεται η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ. Η έως 50% είσοδος των γενοσήμων στη συνταγογραφία επίσης αναμένεται.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2009 η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων ήταν 4,9 δισ. ευρώ, το 2010 μειώθηκε σε 4,2 δισ. ευρώ, το 2011 θα μειωθεί σε 3,4 δισ. ευρώ.
Το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών είναι σήμερα στο 21% ως profit margin στον μ.ο. όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό μειώνεται λόγω της έκπτωσης προς τα ασφαλιστικά ταμεία (Ν. 3918/11) και διαμορφώνεται σε 18,5%.

Φυσικά, όπως γνωρίζετε, το profit margin είναι ΜΕΙΚΤΟ κέρδος.
Από αυτό πρέπει να καλυφθούν όλα τα έξοδα λειτουργίας των φαρμακείων (ενοίκια, μισθοί, φόροι, λειτουργικά έξοδα κ.λπ.), τα οποία υπολογίζονται σε 12% περίπου του τζίρου.
Να συνυπολογισθεί η χρονική καθυστέρηση πληρωμών των ταμείων (άνω των 6 μηνών).
Συνεπώς, δεν είναι δυνατόν να οδηγηθούν τα φαρμακεία σε μηδενική ή αρνητική οικονομική χρήση, πράγμα που είναι αντίθετο με το κοινοτικό κεκτημένο.
Τέλος, όλες οι οικονομικές μελέτες αποδεικνύουν ότι το μεικτό κέρδος του φαρμακείου δεν αποτελεί ουσιώδη παράγοντα αύξησης της δαπάνης.
Οι ουσιώδεις παράγοντες είναι τα νέα φάρμακα υψηλού κόστους, η συνταγογραφία και η υποκατάσταση παλιών αποτελεσματικών φαρμάκων από νέα υψηλότερου κόστους και ίσης αποτελεσματικότητας.
Απορούμε, ποιος ο λόγος επιμονής στην παραπάνω μείωση κατά παράβαση των κοινοτικών κατευθύνσεων.
Είναι γνωστό ότι, λόγω της απαράδεκτης πληθυσμιακής αναλογίας, το μέγεθος του ελληνικού φαρμακείου είναι το μικρότερο της Ευρώπης (έχουμε 3,5 φορές περισσότερα φαρμακεία σε όλη την Ε.Ε., αναλογικά με τον πληθυσμό). Είναι παράλογο να έχουμε με διαφορά το μικρότερο profit margin σε όλη την Ευρώπη.

Κύριε υπουργέ
Γνωρίζετε ότι ο κλάδος μας έχει υποστεί δραματική συρρίκνωση τα τελευταία δύο χρόνια, πληρώνοντας όσα κανείς άλλος επαγγελματικός κλάδος.
Κατανοούμε την ανάγκη μείωσης δαπανών, αλλά είναι αδύνατο να συμφωνήσουμε στην πλήρη εξόντωσή μας.
Σας καλούμε να επανεξετάσετε αυτά τα δύο σημεία του 4ου επικαιροποιημένου Μνημονίου και να δεχθείτε την εξαίρεσή τους από τους σκοπούς του, αφού σχεδόν μηδενικά συμμετέχουν στην εξοικονόμηση πόρων.
Η επιμονή σε αυτά θα σημάνει τεράστια αναστάτωση σε όλο τον χώρο της φαρμακευτικής περίθαλψης για τον απλό λόγο ότι δεν μπορεί να επιβιώσει φαρμακείο σε περαιτέρω μείωση εισοδήματος.
Στην περίπτωση αυτή όμως, ο ΠΦΣ ως υπερασπιστής της προσβασιμότητας των πολιτών στη φαρμακευτική περίθαλψη και επικαλούμενος όλες τις βασικές αρχές της Συμφωνίας της Ε.Ε.
(Λισαβόνα) υποχρεούται να προσφύγει με κάθε ένδικο μέσο στις θεσμικές και νομικές Αρχές της Ε.Ε. και της Ελλάδας, προκειμένου να προλάβει δραματικές εξελίξεις σε βάρος της υγείας των πολιτών.
Επισυνάπτουμε  την με Αρ. Πρωτ. 3032/10-3-2011 επιστολή μας που έχουμε αποστείλει στον προκάτοχό σας για το ίδιο θέμα.
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε λεπτομερή επεξήγηση σε μια ενδεχόμενη συνάντηση μαζί σας.
        
Mε τιμή
Ο πρόεδρος                       Ο Α΄ αντιπρόεδρος            Ο γ. γραμματέας

ΘΕΟΔ.  ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ      ΚΥΡ. ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ     ΔΗΜ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ