Λαβράκια έβγαλε η ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων για να διαπιστωθεί πόσοι είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι των συντάξεων και παροχών
Πάνω από 100 ετών είναι 9.000 συνταξιούχοι στην Ελλάδα. Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία της προηγούμενης απογραφής, οι υπεραιωνόβιοι Ελληνες μόλις και μετά βίας ήταν... 1.700. Αυτό είναι μόνο ένα από τα παράδοξα που διαπιστώθηκαν κατά την ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων. Διαπιστώθηκε επίσης ότι 4.500 πρόσωπα ελάμβαναν επικουρικές συντάξεις από το Δημόσιο χωρίς όμως να παίρνουν κύρια σύνταξη, ενώ περίπου 8.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ δεν... βρέθηκαν κατά τη διαδικασία απογραφής που έκανε ο Οργανισμός για να διαπιστώσει πόσοι είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι των συντάξεων και των παροχών του.
Οι έλεγχοι στα ασφαλιστικά ταμεία δείχνουν ότι το πάρτι των κυκλωμάτων στις δαπάνες για φάρμακα και περίθαλψη συνεχίζεται με ζημία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ηδη, έχουν εντοπιστεί γιατροί που έκαναν κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και τραπεζικοί λογαριασμοί γιατρών και φαρμακοποιών δεσμεύθηκαν.
«Οσοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη ότι η εποχή της ασυδοσίας έχει παρέλθει, θα το καταλάβουν πολύ γρήγορα», τονίζει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. «Πέραν της διακοπής συνεργασίας με 129 γιατρούς μέχρι τώρα από το ΙΚΑ, για τους 732 γιατρούς που εντοπίστηκαν μέχρι σήμερα από το ηλεκτρονικό σύστημα να έχουν παραβατική συμπεριφορά σε σχέση με τη συνταγογράφηση, εκτός από την παραπομπή στα πειθαρχικά όργανα ή στις εισαγγελικές αρχές, θα τους αφαιρεθούν και τα συνταγολόγια. Ανάλογες κυρώσεις υπάρχουν και θα υπάρξουν και για τα φαρμακεία, τις κλινικές κ.ο.κ.», καταλήγει ο κ. Κουτρουμάνης.
Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος επισημαίνει ότι με την πάταξη παραβατικών συμπεριφορών και την εξάρθρωση κυκλωμάτων που λυμαίνονταν τους πόρους του Ιδρύματος, έχει δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα ότι το ΙΚΑ μπορεί να ελέγξει τις δαπάνες και να ενεργοποιήσει τη δικαστική διαδικασία απόδοσης ευθυνών. Σχετικό υπόμνημα για την επίσπευση της δικαστικής διαδικασίας απόδοσης των ποινικών ευθυνών για περίπου 80 περιπτώσεις έχει σταλεί στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι 126 γιατροί εξέδωσαν συνταγές που περιείχαν σκευάσματα τα οποία χορηγούνται απευθείας από το Ιδρυμα, προκαλώντας οικονομική επιβάρυνση από τη διαφορά λιανικής τιμής και νοσοκομειακής. Αλλοι 547 γιατροί συνταγογραφούσαν σκευάσματα τα οποία δεν καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση, προκαλώντας στο Ιδρυμα σοβαρή οικονομική ζημία (τα χαρακτήριζαν αναντικατάστατα για τους ασθενείς), ενώ σε άλλες 170 περιπτώσεις γιατρών διαπιστώθηκε ότι παρέβησαν την ισχύουσα νομοθεσία και γι' αυτούς έχει ενεργοποιηθεί Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Συνταγογραφίας παράλληλα με πειθαρχική διαδικασία.
Οι έλεγχοι των δαπανών στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ως αποτέλεσμα τη διακοπή της συνεργασίας του ΙΚΑ με 120 ιατρούς συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ επειδή υπερέβησαν κατά το τριπλάσιο το μηνιαίο ανώτατο όριο συνταγών που ισχύει.
Ελεγχοι για εντοπισμό περιπτώσεων παραβατικών συμπεριφορών γίνονται και στα φαρμακεία. Ετσι, έχουν επιβληθεί χρηματικές ποινές σε 116 φαρμακεία και έχουν γίνει 2 οριστικές καταγγελίες της σύμβασης, ενώ 7 υποθέσεις για οριστική καταγγελία εκκρεμούν για έκδοση απόφασης στην αρμόδια Αρχή, 5 υποθέσεις οριστικής καταγγελίας βρίσκονται στο στάδιο της υπογραφής και έχει γίνει δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών φαρμακοποιών και γιατρών για σοβαρές παραβάσεις, συνολικού ποσού 1.200.000 ευρώ.