Πριν δύο μέρες είχαμε παραθέσει διάλογο μέσω επιστολών του Υπουργού Υγείας κυρίου Ανδρέα Λοβέρδου και του κυρίου Στέφανου Μάνου, με τον πρώτο να απαντά σε συκοφαντικές δηλώσεις του δεύτερου για ίδιο τον Υπουργό αλλά και για τον κλάδο των Ελλήνων φαρμακοποιών. Τη σχετική ανάρτηση μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.
Η απάντηση του Υπουργού περιέχει όλα όσα αναφέραμε στο σχολιασμό του πρώτου διαλόγου και χαιρόμαστε πολύ γι' αυτό. Φυσικά όλα όσα είπαμε δεν τα έχουμε σκαρφιστεί εμείς ως Pharma Team αλλά απορρέουν από τη μακροχρόνια και επίπονη δουλειά του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των άπειρων υπομνημάτων και μελετών που έχει καταθέσει στο Υπουργείο Υγείας. Μέχρι και η τρόικα έχει επιβεβαιώσει τα στοιχεία του που έδωσαν οι συνδικαλιστές μας του Πανελληνίου, και τώρα ο Υπουργός Υγείας: Το ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού έχει διαμορφωθεί σε 19,4% για όλα τα φάρμακα και 14,3% για τα υψηλού κόστους. Αυτό είναι το επίσημο κύριε Μάνο και αγαπητέ κύριε Μανδραβέλη. Κάθε άλλη αναφορά από οποιαδήποτε πλευρά είναι από ανακριβής έως ιδιοτελής και κρύβει σκοπιμότητες που με λαϊκιστικό τρόπο χρησιμοποιούνται τουλάχιστον για διαμόρφωση κλίματος!
Παρακάτω η επιστολή Λοβέρδού:
Η τιμή των φαρμάκων
Κύριε διευθυντά
Eνας διάλογος με ανταλλαγή επιχειρημάτων είναι πάντα δημιουργικός, αρκεί να παραμένει εντός συγκεκριμένων πλαισίων. Επομένως, θεωρώ ότι λέξεις όπως «αίσχος» δεν συνάδουν με το υπόλοιπο περιεχόμενο και το ύφος των επιστολών του κυρίου Μάνου η είναι τουλάχιστον ατυχείς.
Αλλωστε, φαίνεται από τη δεύτερη επιστολή του. πως αποδέχεται την εκτός φαρμακοποιών πολιτική μας. Πάμε όμως τώρα στα θέματα που θέτει: Κύριε Μάνο, για το κέρδος του φαρμακοποιού σάς απάντησα και επαναλαμβάνω αυτολεξει: «Ειδικότερα με το άρθρο 34 οι φαρμακοποιοί επιστρέφουν στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης κλιμακωτό ποσοστό επί του αιτουμένου ποσού από κάθε φορέα από 1,5% έως 8% και συνεπώς με έμμεση μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών από τον Απρίλιο του 2011 κατά 4% μονάδες μεσοσταθμικά. Με απλά λόγια, όσο μεγαλύτερος είναι ο λογαριασμός ενός φαρμακείου τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό επιστροφής προς την Κοινωνική Ασφάλιση». Μάλιστα, σήμερα, εξειδικεύω ακόμη περισσότερο τα προηγούμενα σε νούμερα. Με το κλιμακούμενο ποσοστό επιστροφής επί του αιτουμένου ποσού, στο ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού στη λιανική τιμή του φαρμάκου πραγματοποιείται μεσοσταθμική μείωση 4 ποσοστιαίων μονάδων. Ετσι από 23,4% διαμορφώνεται σε 19,4%.
Α. Σχετικά με τον πίνακα των 400 φαρμάκων, ο οποίος αν και σε εμάς δεν γνωστοποιήθηκε, ύστερα από επεξεργασία των στοιχείων του δελτίου τιμών, σας ενημερώνω για τα ακόλουθα: από τα 400 φάρμακα με χονδρική τιμή 250 ευρώ. μόνο τα 165 έχουν πωλήσεις και αντιστοιχούν σε 125 διαφορετικές εμπορικές ονομασίες. Σημαντικό μέρος αυτών, μάλιστα, θα συμπεριληφθεί στη διευρυμένη λίστα του καταλόγου ακριβών φαρμάκων (ν.3816/2010) μέσα στις επόμενες ημέρες και κατά συνέπεια το κέρδος του φαρμακοποιού θα διαμορφωθεί σε 18% επί της νοσοκομειακής τιμής από 35%. Εξάλλου είχα ήδη αναφέρει, για τη διεύρυνση του καταλόγου αυτού και επαναλαμβάνω αυτολεξει: «Μέσα στις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί ο Θετικός Κατάλογος συνταγογραφούμενων φαρμάκων, οποίος αναμένεται να αποφέρει επιπλέον έσοδα στην Κοινωνική Ασφάλιση καθώς και η επέκταση του καταλόγου με τα ακριβά φάρμακα (οι 89 εμπορικές ονομασίες -αντιστοιχούν σε 330 διαφορετικές συσκευασίες και περιεκτικότητες- θα αυξηθούν στις 150 με τις αντίστοιχες συσκευασίες και περιεκτικότητες τους). Στον κατάλογο αυτό το κέρδος του φαρμακοποιού έχει μειωθεί οριζόντια και αντιστοιχεί σε 14,3% στη λιανική τιμή όταν για τα υπόλοιπα φάρμακα είναι 23.4% (φάρμακα άρθρου 12 ν.3816/2010).
«Επιπροσθέτως, αναφέρω ότι το ποσό που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των χονδρικών τιμών των 165 φαρμάκων επί το 35% επί τις ποσότητες αυτών των φαρμάκων, βάσει στοιχείων του ΕΟΦ, είναι 835.000 ευρώ ετησίως».
Β. Τέλος, σχετικά με το σουηδικό σύστημα που αναφέρθηκε, καλό θα ήταν, επειδή πράγματι οι αναγνώστες της «Καθημερινής» είναι επιμελείς, να ενημερωθούν ότι στη Σουηδία τα φαρμακεία αποτελούν μία κρατική αλυσίδα, στα οποία ο φαρμακοποιός πληρώνεται μόνο για την υπηρεσία, ενώ δεν πραγματοποιεί καμία επένδυση για το κόστος συντήρησης του καταστήματος και ανανέωσης του εμπορεύματος.
Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση. Πάντως, για να θυμίσω σε όποιον αναγνώστη δεν είδε το χθεσινό μου κείμενο, το 2009 η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών Ταμείων ήταν 4,9 δισ. ευρώ. το 2010 μειώθηκε σε 4,2 δισ. ευρώ, το 2011 θα μειωθεί σε 3,4 δισ. ευρώ και το 2012 θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2004, δηλαδή στα 2,5 δισ. ευρώ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης