ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Τι λένε οι σοφοί για τα οικονομικά της υγείας

Πώς κρίνουν στο πόρισμά τους τις μέχρι τώρα αλλαγές, πού διαφωνούν, τι προτείνουν:
Σχόλιο Pharma Team: Αυτό που δεν αναφέρουν οι Σοφοί κι αυτό που κανένας δεν αγγίζει, μόνο το μνημονεύουν απλά, είναι το τι πραγματικά μπορεί να γίνει με το θέμα της τεράστιας εισφοροδιαφυγής που όπως λένε οι Σοφοί αγγίζει τα 11 δις. Δηλαδή επειδή δεν μπορούν να μαζέψουν αυτά τα χρήματα πρέπει να την πληρώσουν οι φαρμακοποιοί; 
Ακολουθεί άρθρο της εφημερίδας Κεφάλαιο 18/6/2011:
Αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων του ΟΓΑ, επαναξιολόγηση του συστήματος τιμολόγησης των φαρμάκων, τροποποιήσεις όσον αφορά τον καθορισμό του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών αλλά και συγχωνεύσεις οργανισμών είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Επιτροπής Σοφών του υπουργείου Υγείας.
Αν και ο Α. Λοβέρδος δεν έχει ακόμη υιοθετήσει καμία από αυτές τις προτάσεις, η εισήγηση των εμπειρογνωμόνων έχει ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία, καθώς τη σύσταση της συγκεκριμένης ομάδας επέβαλε η τρόικα, η οποία συνεργάζεται απευθείας με την Επιτροπή Σοφών, χωρίς την εμπλοκή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.
Στην έκθεσή της η επιτροπή αμφισβητεί την οικονομική αυτάρκεια που θα έχει ο πολυδιαφημισμένος από τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), η λειτουργία του οποίου βασίζεται στην ένταξη των υγειονομικών κλάδων των ασφαλιστικών ταμείων στο ΕΣΥ και ο στόχος του είναι η εξοικονόμηση τουλάχιστον 3,2 δισ. ευρώ το 2012. Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι ενδεχομένως η ετήσια επιχορήγηση του οργανισμού (η οποία θα ανέρχεται στο 0,6% του ΑΕΠ) να μην επαρκεί, με δεδομένα τα υψηλά ποσοστά εισφοροδιαφυγής των ασφαλισμένων.

ημειώνεται ότι, σύμφωνα με έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), το ύψος της εισφοροδιαφυγής ως ποσοστού επί των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων ανέρχεται περίπου στο 30%, που σημαίνει ότι οι απώλειες για τα ταμεία υπερβαίνουν τα 9 δισ. ευρώ ετησίως. Στο ΙΚΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων είναι περίπου 6 δισ. ευρώ, στον ΟΑΕΕ 4 δισ. ευρώ και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία περίπου 1 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, η Επιτροπή Σοφών προτείνει να αυξηθούν οι εισφορές των εργαζομένων και των συνταξιούχων, 
κυρίως του ΟΓΑ, που συμμετέχει με μικρή εισφορά για τους νέους αγρότες και με μηδενική για τους παλαιούς συνταξιούχους.
Παράλληλα, καθιστά αναγκαία την εξάλειψη του πλασματικού αριθμού των έμμεσα ασφαλισμένων, προτείνοντας την άμεση απογραφή των δικαιούχων ασφάλισης υγείας σε όλα τα ταμεία.
Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για ασφαλισμένους του ΟΓΑ και του ΙΚΑ που, ενώ δεν είναι ταμειακά ενήμεροι, έχουν πρόσβαση στις παροχές των ταμείων τους, για παλιούς ασφαλισμένους (πριν από το 1993) οι οποίοι πιθανόν να έχουν καταχωριστεί σε δύο ταμεία αλλά και για εργαζόμενους συνταξιούχους, οι οποίοι ενδεχομένως να έχουν καταχωριστεί και ως εργαζόμενοι και ως συνταξιούχοι.
Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων, καθώς, όπως φαίνεται και από τους παρακάτω πίνακες, οι δαπάνες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια.
Σχετικά με τα νοσοκομεία, αναφέρεται ότι, ενώ το 2010 επιτεύχθηκε μείωση στις δαπάνες για αγορές (κατά 10,93%), αυξήθηκαν οι δαπάνες για υπηρεσίες προς τρίτους (π.χ., φύλαξη, καθαριότητα), κυρίως λόγω αδυναμίας άμεσης διενέργειας διαγωνισμών και μεταφοράς υποχρεώσεων από το 2009. Επίσης, διαπιστώνεται αύξηση των δαπανών σε ορισμένα νοσοκομεία, που αποδίδεται σε κακοδιαχείριση Η Επιτροπή Σοφών προτείνει αλλαγή του συστήματος των εφημεριών, με ορθότερη κατανομή των ιατρικών ειδικοτήτων και με στόχο οι εφημερίες να είναι και ασφαλείς αλλά και να κοστίζουν λιγότερο.
Επιπλέον, η στελέχωση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων να μη γίνεται βάσει του αριθμού των κλινών, αλλά με γνώμονα την παραγωγικότητα κάθε νοσοκομείου. Στην έκθεση επισημαίνεται, επίσης, η ανάγκη περαιτέρω μείωσης των δαπανών το 2011, παρά την αύξηση της προσέλευσης στα δημόσια νοσοκομεία.
Όσον αφορά τον τομέα του φαρμάκου και με στόχο την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων, οι εμπειρογνώμονες προτείνουν τροποποιήσεις στο σύστημα τιμολόγησης, αλλαγές στον καθορισμό του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, καθώς και την επανεξέταση του rebate που υποβάλλουν οι φαρμακοβιομηχανίες.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως έρευνες έχουν δείξει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι οι τιμές των φαρμάκων και το κέρδος των φαρμακοποιών, αλλά η υπερσυνταγογράφηση, πρόβλημα το οποίο εκτιμάται ότι θα λυθεί μόνο με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.