ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Παζάρι για τα φαρμακεία


Νέος κύκλος αντιπαράθεσης υπουργείου - φαρμακοποιών 
Ενα σκληρό παζάρι για το ωράριο των φαρμακειών, μεταξύ φαρμακοποιών και υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, βρίσκεται σε εξέλιξη με φόντο την... αέναη απελευθέρωση του επαγγέλματος. Από τη μία, το υπουργείο διαμηνύει ότι στοχεύει στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου το Σάββατο και το απόγευμα της Δευτέρας και της Τετάρτης, ενώ από την άλλη, οι φαρμακοποιοί αντιπροτείνουν να εφημερεύει το 20% των φαρμακείων το Σάββατο και να διπλασιαστεί ο αριθμός των εφημερευόντων τις υπόλοιπες ημέρες, σημειώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπερκαλύπτονται οι ανάγκες των πολιτών.Το παζάρι γίνεται με αφορμή την υπογραφή υπουργικής απόφασης, προς εφαρμογήν νόμου του υπουργείου Υγείας που, μεταξύ άλλων, ρυθμίζει το «άνοιγμα» του επαγγέλματος. Ο νόμος, που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, ορίζει μεταξύ άλλων ότι «όλα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν το Σάββατο και κατά τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και της Τετάρτης» και παραπέμπει σε υπουργική απόφαση για τις τεχνικές λεπτομέρειες της ρύθμισης.
Προς το παρόν και εν αναμονή της απόφασης, οι φαρμακοποιοί λειτουργούν με το παλαιό καθεστώς, που όριζε ότι το Σάββατο «ανοίγει» έως το 20% των φαρμακείων, ποσοστό που στην πράξη και ειδικά στο λεκανοπέδιο με τα 3.500 φαρμακεία δεν ξεπερνά το 5% -10%.
Πηγές του υπουργείου Υγείας ανέφεραν στην «Κ» ότι πρόθεση παραμένει να θεσμοθετηθεί η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου, που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε νέες θέσεις εργασίας που πιθανότατα συνεπάγεται νέο «γύρο αντιπαράθεσης με τους φαρμακοποιούς». Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για την καθυστέρηση υπογραφής της απόφασης, που μετατίθεται χρονικά για το τέλος Ιουνίου (ο σχεδιασμός ήταν να υπογραφεί απόφαση εντός των ημερών).
Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί σημειώνουν ότι η απελευθέρωση του ωραρίου θα «γονατίσει» τα μικρά φαρμακεία -η φράση «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό» εκφράζει τους φόβους τους- και θα εξουθενώσει τους φαρμακοποιούς. Οπως επισήμανε στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, σήμερα οι φαρμακοποιοί εργάζονται 40 
ωρες στο κανονικό τους ωράριο και τουλάχιστον 8 -10 ώρες επιπλέον για εφημερίες και διανυκτερεύσεις.
«Η δική μας πρόταση», τονίζει, «είναι αντί της πλήρους απελευθέρωσης, να ανοίγει κάθε Σάββατο το 20% των φαρμακείων (για το λεκανοπέδιο Αττικής αυτό σημαίνει 700 ανοιχτά φαρμακεία to Σάββατο) και να διπλασιαστεί ο αριθμός όσων εφημερεύουν Δευτέρα και Τετάρτη, ώστε τα ανοιχτά φαρμακεία το απόγευμα αυτών των ημερών να είναι περί τα 300, αριθμός πλήρως ικανοποιητικός για την εξυπηρέτηση των πολιτών». Ο ίδιος χαρακτηρίζει παράνομη την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, επικαλούμενος κοινοτική οδηγία και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη λειτουργία των φαρμακείων. Προσθέτει, δε, ότι θα υπάρξει αναρχία στο σύστημα εφημεριών και διανυκτερεύσεων. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «εάν σε μία συνοικία, συνεννοηθούν όλοι οι φαρμακοποιοί να κλείσουν τα φαρμακεία τους για το Πάσχα, τι θα γίνει;».
Το ωράριο, η αλλαγή των πληθυσμιακών κριτηρίων για την ίδρυση νέου φαρμακείου, η δυνατότητα «συστέγασης» στο ίδιο κατάστημα λειτουργούντος με υπό ίδρυση φαρμακείο, αλλά και το «rebate» (επιστροφή ποσού προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανάλογα με τον τζίρο) είναι οι βασικές διατάξεις του νόμου στο τμήμα που αφορά την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος.
Με αφορμή την αλλαγή των πληθυσμιακών κριτηρίων και τη δυνατότητα «συστέγασης», έχουν ήδη κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες περί τις 800 αιτήσεις από νέους φαρμακοποιούς που θέλουν να ανοίξουν φαρμακείο (εκτιμάται ότι υπάρχουν επικαλύψεις οπότε πιθανότατα θα δοθούν περί τις 500 νέες άδειες). Σήμερα, σε όλη τη χώρα λειτουργούν 12.000 ιδιωτικά φαρμακεία ,αριθμός υπερβολικός για τον πληθυσμό.

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή, Πέννυ Μπουλούτζα, 5/6/2011