ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛ ΜΠΙΖΑΡΟ
Τι κρύβει το deal της Specifar με τους Αμερικανούς Η συμφωνία εξαγοράς της ελληνικής εταιρείας Specifar από την αμερικανική Watson Pharmaceuticals έναντι 400 εκατ. ευρώ έγινε δεκτή από τους χρηματιστηριακούς αναλυτές ως μια από τις μεγαλύτερες στον τομέα των φαρμακοβιομηχανιών.
Εδώ και καιρό, τα στελέχη του ελληνικού ομίλου βρίσκονταν σε συζητήσεις με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής εταιρείας, Πολ Μπιζάρο, ο οποίος την είχε... βάλει στο μάτι. Και αυτό, επειδή μέσω αυτής της εξαγοράς η Watson αποκτά μία ευρέως αναγνωρισμένη εταιρεία στην έρευνα και ανάπτυξη, στην έγκριση Αδειών Κυκλοφορίας και στην προώθηση γενοσήμων προϊόντων σε σημαντικές ευρωπαϊκές αγορές. Η ευρωπαϊκή εμπειρία της διοίκησης της Specifar θα συμβάλει στην εμπορική επέκταση της Watson στην Ευρώπη.
Η Watson αποκτά, επίσης, ισχυρή παρουσία στην ελληνική φαρμακευτική αγορά, η οποία εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει υψηλή ανάπτυξη δεδομένου ότι σήμερα η διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλή.
Τέλος, η νέα παραγωγική μονάδα θα επιτρέψει στη Watson να μετατρέψει πρόσθετα προϊόντα τα οποία εμπορεύεται κατόπιν άδειας χρήσης των φακέλων, σε προϊόντα που παρασκευάζει η ίδια.
Ο όμιλος Specifar απασχολεί 460 εργαζομένους, και θεωρείται μία πολυε- | θνική κυρίως εξαγωγική φαρμακευτική εταιρεία, και με γραφεία σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, της οποίας οι ετήσιες πωλήσεις για το 2010 ανήλθαν σε περίπου 85 εκατ. ευρώ.
Η Specifar αποτελεί δημιούργημα της οικογένειας Τίτου Βασιλόπουλου. Το 2001 ήταν η χρονιά ορόσημο καθώς με την ανέγερση του νέου της εργοστασίου, η εταιρεία αναπτύχθηκε και εδραίωσε την παρουσία της στην ελληνική αγορά. Η Specifar, πλέον, συγκαταλέγεται μέσα στις πέντε κορυφαίες εταιρείες γενοσήμων στην Ελλάδα καθώς διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο άνω των 30 προϊόντων. Το 2010 τα έσοδα της από τις διεθνείς δραστηριότητες αντιστοιχούν στο 70% των συνολικών εσόδων.
Το εργοστάσιο της Specifar στην Αθήνα έχει δυνατότητα παραγωγής 1,3 δισ. δισκίων ετησίως, ενώ η νέα μονάδα που δημιουργεί στο Σχηματάρι -η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη το 2012- θα μπορεί να παράγει κάθε χρόνο 3 με 5 δισ. δισκία.
Στην παραγωγή της Specifar περιλαμβάνεται το γενόοημο Esomeprazole, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη του 2011.
Με την εξαγορά της ελληνικής εταιρείας, η Watson στοχεύει στη διοχέτευση του Esomeprazole στη διεθνή αγορά. Από την πλευρά τους, οι πρώην μέτοχοι της Specifar θα λάβουν τα πρώτα πέντε έτη οπό τις πωλήσεις του φαρμάκου ποσοστό επί των μεικτών κερδών με ανώτατο όριο τα 40 εκατ.
ευρώ.
Υπάρχουν, όμως, και άλλοι λόγοι που μια εταιρεία- «κολοσσός», όπως η Watson, επενδύει σε μια ελληνική εταιρεία με ετήσιο τζίρο 85 εκατ. ευρώ; Η απάντηση ενδεχομένως να βρίσκεται στην απαίτηση της τρόικας για επέκταση της συνταγογράφησης και χορήγησης γενόσημων φαρμάκων στην Ελλάδα.
Πηγή: Εφημερίδα Deal News, 27/5/2011