ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κοινή συνέντευξη Τύπου πολιτικής ηγεσίας ΥΥΚΑ - Νέες τιμές τον Ιούνιο


Σήμερα Τρίτη 31/5/2011 έλαβε χώρα κοινή συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Υγείας με τους συναρμόδιους Υφυπουργούς και Γραμματείς με θέμα τη λειτουργία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι "στις 12 ή 13 του μηνός, μετά του Αγίου Πνεύματος, θα σας παρουσιάσουμε τις αγορανομικές διατάξεις. Θα είναι μια πολύ μεγάλη ημέρα και ίσως θα είναι και μία ημέρα συγκρούσεων. Οι συγκρούσεις όταν γίνονται για το καλό δεν μας φοβίζουν, είναι ευπρόσδεκτες".
Επισυνάπτεται απόσπασμα από την αναφορά του υπουργού ΥΚΑ στο φάρμακο:
"Δεν θέλω να χάσω τη ευκαιρία να μιλήσω για το φάρμακο αυτοτελώς. Για το φάρμακο έχουμε επεξεργαστεί... Καταρχάς ξέρετε ότι το Υπουργείο Υγείας είναι το αρμόδιο Υπουργείο για να εκδίδει τις αγορανομικές διατάξεις για τις τιμές των φαρμάκων.
Εκδώσαμε μία αγορανομική διάταξη προ περίπου μιας εβδομάδος και ευχαριστώ πολύ τον γενικό γραμματέα, τον κ. Δημόπουλο γι' αυτό, με βάση την οποία ανατιμολογούσαμε με το νέο δεδομένο ότι βάσει του νόμου του Φεβρουαρίου το κέρδος των φαρμακαποθηκών μειώνεται κατά 2,5%. Είχαμε μία πίεση να κάνουμε μια τροποποίηση αυτής της απόφασης. Δεν θα κάνουμε καμία.

Το δεύτερο. Έχουμε την υποχρέωση τώρα να δώσουμε νέες τιμές. Η αγορανομική διάταξη αυτή προετοιμάζεται. Έχουμε διοργανώσει συζήτηση με όλους τους φαρμακοβιομηχάνους, Έλληνες και ξένους, διότι έτσι πρέπει να κάνουμε, και η σχετική απόφαση η οποία θα αποφέρει στα ασφαλιστικά Ταμεία ένα κέρδος 500 εκατομμυρίων ευρώ θα παρουσιαστεί από μας αμέσως μετά την επιστροφή μας από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στις 11 του μηνός.
Άρα έχουμε διαμορφωμένη πολιτική. 
Έχουμε στόχευση με βάση και μόνο αυτή την παρέμβαση, μισό δισ. κέρδος, μισό δισ. κέρδος για τα ασφαλιστικά ταμεία, και θα έχουμε την τιμή πάρα πολύ σύντομα να σας παρουσιάσουμε αυτό το προϊόν της δουλειάς μας". 

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη τη Συνέντευξη Τύπου (ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και τοποθετήσεις, μια εκ των οποίων στο τέλος)

Γραφείο Τύπου
210 - 52.05.290-1

Τρίτη, 31 Μαΐου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΧΡ. ΑΗΔΟΝΗΣ: Καλημέρα σε όλους. Θα μου επιτρέψετε λίγο να ανοίξω – μετά την άδεια του Υπουργού φυσικά – τη συζήτηση, μια και υπάρχει ένα θέμα το οποίο αφορά και για τη δημόσια υγεία και απασχολεί τελευταία πάρα πολύ έντονα την κοινή γνώμη και φυσικά απασχόλησε και τη Βουλή χθες με την ερώτηση του κ. Καρατζαφέρη προς τον Υπουργό, που αφορά το κομμάτι του νέου διατροφικού σκανδάλου με το μικρόβιο το οποίο υπάρχει σε φυτικά προϊόντα και συγκεκριμένα έχει προκαλέσει και θανάτους στη Γερμανία.
Εκείνο το οποίο θα θέλαμε να πούμε είναι ότι απ’ την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε και αυτό έγινε περί τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, την Πέμπτη, υπήρξε άμεση κινητοποίηση των μηχανισμών και του ΕΦΕΤ για να υπάρξει η θωράκιση της δημόσιας υγείας, με αποτέλεσμα καταρχάς να κινητοποιηθούν οι μηχανισμοί οι ελεγκτικοί και να ειδοποιηθούν όλοι οι εισαγωγείς, οι οποίοι με βάση το σύστημα RAS όπως αυτό προκύπτει μέσα, ειδοποιηθήκανε για το αν και κατά πόσο υπάρχουν εισαγωγές φυτικών προϊόντων από συγκεκριμένες εταιρείες απ’ την Ισπανία.
Οι απαντήσεις που έχουμε μέχρι και σήμερα απ’ τις περισσότερες εταιρείες που εισάγουν φυτικά προϊόντα, είναι αρνητικές. Δεν έχουν έρθει στη χώρα μας μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί και το βεβαιώνουν και οι εταιρείες οι οποίες εισάγουν προϊόντα φυτικής προέλευσης απ’ την Ισπανία.
Σήμερα είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Γεωργίας, παρά το ότι αυτή τη στιγμή καταλαβαίνετε διαβεβαιώνουν οι πάντες ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, παρά το ότι ακόμα και σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του συστήματος RAS βεβαιώνει ότι δεν αφορά την Ελλάδα, εμείς συνεχίζουμε τους ελέγχους. Ήδη το Υπουργείο Γεωργίας με το οποίο συνεργαζόμαστε έχει κοινοποιήσει και τους δικούς του μηχανισμούς και είμαστε σε μία συνεχή επαφή, έτσι ώστε αυτό το θέμα να μη μας απασχολήσει και να έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε όσο το δυνατόν υψηλότερη παροχή προστασίας στο κομμάτι της δημόσιας υγείας στον κάθε πολίτη, στον κάθε καταναλωτή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση χωρίς μικρόφωνο)
ΧΡ. ΑΗΔΟΝΗΣ: Ο ισπανικές αρχές καταρχάς, η ενημέρωση η οποία γίνεται στις ελεγκτικές αρχές της κάθε χώρας, γίνεται πάντα μέσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του συστήματος RAS. Βεβαιώνουν οι ισπανικές αρχές ότι δεν έχει έρθει κανένα προϊόν στην Ελλάδα. Εμείς παρά το ότι μας το βεβαιώνουν…
(Διαλογικές Συζητήσεις)
Μιλάω γενικά. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή εταιρείες οι οποίες καταγράφονται, για να καταλάβουμε, να επικοινωνούμε, το σύστημα RAS μιλάει για συγκεκριμένες ισπανικές εταιρείες που έχουν εξάγει τα προϊόντα τα οποία ενοχοποιούνται. Αυτές οι εταιρείες η διαβεβαίωση που υπάρχει απ’ τις ισπανικές αρχές είναι ότι αυτές οι εταιρείες δεν έχουν κάνει εξαγωγή στη χώρα μας.
Παρά το ότι υπάρχει αυτή η διαβεβαίωση, εμείς δεν έχουμε μείνει σε αυτό, έχουμε ενημερώσει όλες τις εισαγωγικές εταιρείες μας και η πλειοψηφία τους μας έχει απαντήσει ότι δεν έχουν εισάγει τίποτα. Επιβεβαιώνουν δηλαδή ουσιαστικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν δύο θέματα. Το ένα θέμα αφορά στο ότι τα αγγούρια υποψιάζονται οι ειδικοί επιστήμονες, μπορεί και να βρέθηκαν παρεμπιπτόντως μολυσμένα και να είναι μολυσμένα και άλλα λαχανικά. Πρώτον αυτό. Και δεύτερον, το μικρόβιο το συγκεκριμένο μεταδίδεται και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δηλαδή μπορεί να το μεταφέρει κάποιος από μία άλλη χώρα που θα ταξιδέψει, κάποιος ταξιδιώτης. Τι μέτρα έχουν ληφθεί γι’ αυτό;
ΧΡ. ΑΗΔΟΝΗΣ: Δε μίλησα μόνο για το συγκεκριμένο προϊόν, τα αγγούρια. Μίλησα για φυτικά προϊόντα. Ναι, είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει ενοχοποίηση μόνο στο κομμάτι των αγγουριών. Πιθανά να υπάρχει ενοχοποίηση και στη ντομάτα και στη μελιτζάνα και σε οτιδήποτε άλλο φυτικό προϊόν. Γι’ αυτό εμείς έχουμε μιλήσει και λέμε στο σύνολο των φυτικών προϊόντων.
Από εκεί και πέρα είμαστε συνέχεια σε επαγρύπνηση και μάλιστα μόλις φύγουμε από εδώ υπάρχει μια έκτακτη σύσκεψη σε συνεργασία του ΕΦΕΤ, του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Υπουργείου Γεωργίας, για να δούμε περαιτέρω πως θα θωρακίσουμε επιπλέον αυτή την υπόθεση.
Όταν επαναλαμβάνω μας διαβεβαιώνουν οι ευρωπαϊκές αρχές ότι δεν τίθεται θέμα για τη χώρα μας. Οτιδήποτε κάνουμε, το κάνουμε, δηλαδή μπορεί να μας κατηγορήσει κανείς από υπέρμετρο ζήλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι ταξιδιώτες;
ΧΡ. ΑΗΔΟΝΗΣ: Αυτά δεν είμαι γιατρός για να σας απαντήσω.
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Να απαντήσω γρήγορα Υπουργέ σε αυτό; Υπάρχουν ταξιδιωτικές οδηγίες, υπάρχει το ECDC, υπάρχει πλήρης παρακολούθηση σε ευρωπαϊκό έδαφος. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται έλεγχος στα αεροδρόμια, γίνεται όμως έλεγχος σε όλες τις ομάδες. Οπουδήποτε έχουμε, σε οποιοδήποτε νοσοκομείο αναφερθεί τα συμπτώματα που λέμε και η οποιαδήποτε τέτοια πράξη, θα υπάρξει άμεση κινητοποίηση. Αυτό κάνει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Σε ποιες ομάδες;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα για μονάδες. Σε οποιαδήποτε νοσηλευτική μονάδα όπως πέρσι με το Νείλο, οπουδήποτε έχουμε το παραμικρό κρούσμα με μόλυνση, τα συμπτώματα που αναφέρουν, οτιδήποτε άλλο, έχουμε το ECDC σε πλήρη επαφή με όλη την Ευρώπη και θα καταγραφεί αμέσως. Αυτή τη στιγμή όλα τα περιστατικά είναι βόρεια Γερμανία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε νωρίτερα ότι οι ισπανικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν στείλει προϊόντα από την Ισπανία για Ελλάδα.
ΧΡ. ΑΗΔΟΝΗΣ: Εταιρειών, οι οποίες έχουν διαπιστωθεί.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πάμε στο επόμενο θέμα. Οποιαδήποτε άλλη προσωπική ενημέρωση μπορείτε να κάνετε, ο Υφυπουργός θα είναι εδώ, έχουμε και άλλα θέματα, πρέπει να προχωρήσουμε και σε αυτά.
Φιλοξενούμε σήμερα στο Υπουργείο μας τον Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τον κ. Κουτρουμάνη και τη Γενική Γραμματέα την κα Δρέττα. Επίσης φιλοξενούμε το Διοικητή και τους Υποδιοικητές του ΕΟΠΥΥ, τον κ. Βουδούρη και τους κυρίους Νικόλη και Σουλιώτη, το Διοικητή του ΙΚΑ τον κ. Σπυρόπουλο. Είμαστε στην 31η Μαΐου, δηλαδή μία μέρα πριν την 1η Ιουνίου όπου έχουμε εφαρμογή του νόμου για τον ΕΟΠΥΥ και κυρίως για τη μεταφορά των νοσοκομείων του ΙΚΑ στον Οργανισμό αυτό.
Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο. Έχω πολλά να σας πω μετά αφού κλείσει το θέμα του ΕΟΠΥΥ. Αλλά προς το παρόν θέλω να δώσουμε την έμφαση που πρέπει και τη σημασία που πρέπει σε αυτό το πολύ μεγάλο εγχείρημα, ο νόμος εφαρμόζεται απ’ την πρώτη στιγμή που ψηφίστηκε.
Και όλη την αγωνία και την ευθύνη για τη μεταφορά των πέντε νοσοκομείων του ΙΚΑ την είχε ο Υφυπουργός ο κ. Τιμοσίδης στον οποίο θα δώσω το λόγο, σε συνεργασία με τον Υποδιοικητή του ΕΟΠΥΥ τον κ. Νικόλη. Παρακαλώ τον κ. Τιμοσίδη να έρθει εδώ για να μην μεταφέρουμε τα μικρόφωνα και στη συνέχεια οι ερωτήσεις σας μπορεί να είναι σε οποιονδήποτε άλλον εξ ημών.
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Ευχαριστώ κ. Υπουργέ. Θέτοντας σε πλήρη εφαρμογή τις προβλέψεις του περσινού ασφαλιστικού νόμου, προχωρήσαμε φέτος στις 22 Φεβρουαρίου και ψηφίστηκε ο Ν. 3918 με τον οποίο δημιουργείται ο νέος ασφαλιστικός φορέας της χώρας, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και επίσης είχαμε τότε δεσμευτεί και είχαμε αποφασίσει, να ενταχθούν τα 5 νοσοκομεία του ΙΚΑ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ξεκινήσαμε αυτή την ενσωμάτωση και είχαμε δεσμευτεί ότι από 1η Ιουνίου του 2011 τα νοσοκομεία αυτά θα είναι ενταγμένα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε πέντε αντίστοιχα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Έτσι, λοιπόν, σήμερα, αυτό που δεσμευτήκαμε γίνεται πραγματικότητα.
Από αύριο τα νοσοκομεία του ΙΚΑ, τα 4 νοσοκομεία του ΙΚΑ στην Αθήνα και το 1 στη Θεσσαλονίκη, εντάσσονται σε αντίστοιχα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Αυτό δηλαδή που σχεδιάσαμε το θέτουμε σε εφαρμογή με ομαλό τρόπο και απρόσκοπτα, χωρίς να θιγούν εργασιακά ή άλλα δικαιώματα, χωρίς να διαταραχθεί στο ελάχιστο η παροχή υγειονομικών υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους, χωρίς καμία επιβάρυνση επιπλέον, άλλη επιβάρυνση, του κρατικού προϋπολογισμού.
Αντιθέτως, περιμένουμε προοπτικά και εκτιμούμε ότι θα έχουμε και μείωση του κόστους. Αυτό το οποίο θέλω να τονίσω ιδιαίτερα είναι ότι με αυτή μας την ενέργεια που είναι ένα κομμάτι ακριβώς του νέου σχεδιασμού για το σύστημα παροχής υπηρεσιών κυρίως στην πρωτοβάθμια βαθμίδα υγείας, προχωρούμε σε ένα αποφασιστικό βήμα για την ενοποίηση και μεταφορά όλων των υπηρεσιών υγείας κάτω από ένα Υπουργείο, το Υπουργείο Υγείας.
Ήταν ένα αίτημα πολλών χρόνων και των συνδικαλιστικών φορέων του χώρου της υγείας, αλλά και πολλών πολιτικών αποφάσεων από πολλές κυβερνήσεις και εμείς είμαστε στην ευχάριστη θέση να υλοποιούμε ένα μέρος ακριβώς απ’ αυτό που σχεδιάσαμε.
Θέλω να διαβεβαιώσω ότι έχουν προβλεφθεί τα πάντα, γίνεται ομαλά η μεταφορά του προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Γίνεται η πληρωμή κανονικά και θα συνεχιστεί ομαλά, η προμήθεια των νοσοκομείων. Ακόμη έχουμε προβλέψει και οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ οι οποίοι είχαν συνηθίσει και εξυπηρετούνταν απ’ αυτά τα νοσοκομεία, να μην ταλαιπωρούνται όπως γίνεται με τα άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ και να εξυπηρετούνται συνταγογραφώντας ακόμη και τα φάρμακα της καθ’ ημέρας μέσα απ’ αυτά τα νοσοκομεία για ένα χρονικό διάστημα, για να μπορέσει να γίνει γνωστοποίηση σε όλους αυτούς τους ασφαλισμένους ότι έχει αλλάξει κάτι, αλλά αυτό δεν θα είναι για να τους ταλαιπωρήσει, αλλά για να τους εξυπηρετήσει καλύτερα.
Θέλω να ευχαριστήσω τις δύο επιτροπές που είχαμε συστήσει εδώ και ενάμιση μήνα και από το Υπουργείο Υγείας με αντίστοιχες υπηρεσίες του δικού μας Υπουργείου και από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ιδιαίτερα από τη Διοίκηση του ΙΚΑ, ευχαριστώ τον κ. Σπυρόπουλο και τον κ. Νικόλη που συνέβαλαν πάρα πολύ σε αυτή την ομαλή μετάβαση από το ένα καθεστώς στο άλλο.
Ο νόμος προέβλεπε ότι κάθε Νοσοκομείο του ΙΚΑ έχει ένα αντίστοιχο Νοσοκομείο υποδοχής του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έτσι δεν υπάρχει  κανένα πρόβλημα στο να υπάρχει σύγχυση σε αυτό το θέμα. Οι Διοικήσεις των δύο Νοσοκομείων αυτών του ενός που μεταφέρεται στο άλλο, έχουν συνεργαστεί εδώ και 1 μήνα περίπου. Έχει λυθεί και το πρόβλημα ακόμη και των ηλεκτρονικών καταγραφών, να μπορεί να ενταχθεί και από αύριο να λειτουργεί από το αντίστοιχο Νοσοκομείο υποδοχής.
κ. ΝΙΚΟΛΗΣ: Το πρώτο Νοσοκομείο πηγαίνει στο «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ» στα Μελίσσια. Το Ογκολογικό το λεγόμενο «ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ» στο δικό μας του ΙΚΑ πάει στον «ΆΓΙΟ ΣΑΒΒΑ». Το Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης πάει στον «ΑΓΙΟ ΠΑΥΛΟ» Το Ημερήσιας Φροντίδας, το τρίτο αν δεν κάνω λάθος πάει στην Πολυκλινική και το Νοσοκομείο μας της Πατησίων το 7ο πάει στην «ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ να ρωτήσουμε κάτι; Κάτι πρακτικό.
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Εννοούμε ότι γίνεται συγχώνευση Νοσοκομείων. Σπεύδω να διευκρινίσω ότι για το πρώτο διάστημα και προκειμένου να μην προξενηθούν δυσλειτουργίες τα Νοσοκομεία του ΙΚΑ ως είχαν οι εφημερίες τους θα εξακολουθήσουν για το πρόσθετο διάστημα να έχουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι πρακτικό. Οι πολίτες αύριο μπορεί να επισκεφθούν το Νοσοκομείο «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ» ανεξαρτήτως της ασφαλιστικής τους κάλυψης.
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Έτσι και αλλιώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Το πρώτο Νοσοκομείο του ΙΚΑ το οποίο εντάσσεται στο «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ» μπορεί αύριο ένας ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ να πάει στο Νοσοκομείο του ΙΚΑ; Θα εξυπηρετηθεί;
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Βεβαίως θα εξυπηρετηθεί. Θα απαντήσω ευθέως στο ερώτημα, γιατί καλά κάνατε, θα διευκρινίσω. Το Νοσοκομείο του ΙΚΑ, το οποίο εντάσσεται στο ΕΣΥ είναι  ένα παράρτημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ότι ισχύει γι΄ αυτό το Νοσοκομείο θα ισχύει και εκεί. Όμως εμείς προβλέψαμε το εξής. Επειδή το πρώτο χρονικό διάστημα, τους πρώτους 2, 3, 4, 5 μήνες αυτοί που κυρίως θα κατευθύνονται στα πρώην Νοσοκομεία του ΙΚΑ, θα είναι  κατά κύριο λόγο οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ.
Εκεί θα προέκυπτε το εξής πρόβλημα. Τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν ασφαλισμένους του ΙΚΑ απευθείας. Τους δίνανε μια απλή συνταγή, έπρεπε να πάνε στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ να γράψουν τη συνταγή, καταλαβαίνετε την ταλαιπωρία.
Εμείς προβλέψαμε και έχουμε τακτοποιήσει αυτό το θέμα σε συνεννόηση με το ΙΚΑ και το προβλέψαμε νομοθετικά αυτό να υπάρξει ώστε για το πρώτο χρονικό διάστημα, για τους πρώτους μήνες και θα είναι καθορισμένοι αυτοί οι μήνες εκεί, να μπορεί ο γιατρός του ΕΣΥ που θα είναι στο Νοσοκομείο, στο πρώην Νοσοκομείο του ΙΚΑ να γράψει με τη σφραγίδα του σε συνταγολόγιο του ΙΚΑ. Δηλαδή διευκολύνουμε αυτή την μεταβατική…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή αυτό είναι  πάρα πολύ σημαντικό που λέτε, γενικότερα για το ΕΣΥ θα αλλάξει αυτό το καθεστώς, το οποίο είναι…
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο το οποίο θα το αντιμετωπίσουμε αφού ξεκινήσει ο ΕΟΠΥΥ, είναι  στους σχεδιασμούς να το δούμε και αυτό το θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί κάνουμε ένα μικρό μπάλωμα τώρα, δεν λύνουμε το πρόβλημα σωστά.
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Το ότι προσπαθούμε να διευκολύνουμε ένα γεγονός, το οποίο είναι  υπαρκτό έτσι και αλλιώς αυτή τη στιγμή, μην το αδικείτε ότι πρέπει  να προχωρήσουμε παραπέρα ναι, ένα βήμα σημαντικό γίνεται με τον ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ δηλαδή θα ξεπεράσει πια τα ασφαλιστικά Ταμεία που ξέραμε σήμερα, ο γιατρός του ΙΚΑ να μην γράφει ΟΑΕΕ, ο ΟΑΕΕ να μην μπορεί να γράψει του δημοσίου ή του ΟΓΑ. Με τον ΕΟΠΥΥ αυτά θα ενιοποιηθούν και δεν θα έχουμε αυτά τα προβλήματα. Οποιοσδήποτε γιατρός θα είναι ενταγμένος στο ΕΟΠΥΥ θα γράφει και του ΟΓΑ και του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ και του δημοσίου και του ΟΠΑΔ. Άρα έχουμε προχωρήσει.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα παρακαλέσω κάτι. Έχουμε 5 θέματα. Για τον ΕΟΠΥΥ θα μιλήσει ο κ. Κουτρουμάνης εκτεταμένα. Θα έχετε την ευκαιρία να ρωτήσετε για πάρα πολλά πράγματα, εκτιμώ δε από την επικοινωνία που έχω μαζί σας 8 μήνες ότι θέματα που έχω και θα σας απασχολήσουν περισσότερο. Ας πάμε λίγο γρήγορα για να τελειώσουμε κάποια ώρα. Γιατί δεν βλέπω να τελειώνουμε. Είναι  πολλά τα θέματα, θα δείτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ θα ήθελα να ρωτήσω να μας ενημερώσετε αν έχετε την καλοσύνη, τι λύση βρήκατε για το θέμα των συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ, οι οποίοι εντάσσονται τώρα στο σύστημα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι, άρθρο 26 του νόμου αλλά θα σας πει ο κ. Κουτρουμάνης.
Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Το προβλέπει πάντως ο νόμος με το οποίο γίνεται η μεταφορά. Θα σας πει ο κ. Κουτρουμάνης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ μια ερώτηση θέλω γενικότερη για τον ΕΟΠΥΥ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα μιλήσει ο κ. Κουτρουμάνης γι’ αυτό. Περιμένετε ένα λεπτό.
κ. ΝΙΚΟΛΗΣ: Διευκρίνιση. Τα Νοσοκομεία του ΙΚΑ είναι  μέχρι σήμερα υπηρεσίες του ΙΚΑ και δεν έχουν δική τους αυτοτελή νομική προσωπικότητα.
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Κυρίες και κύριοι καλή σας μέρα. Είναι  φυσικό να υπάρχουν ερωτήματα για την μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο ή για τη μεταφορά των Νοσοκομείων γιατί προφανώς όλοι ενδιαφερόμαστε για τον πολίτη και ποια θα είναι  η επόμενη ημέρα, δηλαδή αν θα εξυπηρετηθεί καλύτερα από ότι εξυπηρετείται σήμερα, πέρα από τα οικονομικά βέβαια που έχουν και αυτά την αξία τους.
Πρέπει να πω όμως ότι οι δύο νόμοι, ο ένας νόμος είναι  ο 3863 του 2010 και ο δεύτερος νόμος του 3918 του 2011 είναι  ουσιαστικά οι νόμοι που έχουν βάλει τα θεμέλια για το νέο ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας, με ότι αυτό περιλαμβάνει ξεκινώντας βέβαια από το συνταξιοδοτικό και φτάνοντας μέχρι τις παροχές υγείας. Δεν είναι  εύκολη η δουλειά που κάνουμε. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και κάνουμε αυτή την προσπάθεια προκειμένου οι αλλαγές αυτές να γίνουν πολύ σύντομα.
Το θέμα της μεταφοράς των Νοσοκομείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ είναι  από τις περιπτώσεις εκείνες που δείχνουν πόσο καθυστερήσαμε στη χώρα αυτή να πάρουμε αποφάσεις γι΄ αυτά που θεωρούνται αυτονόητα. Τελικά δεν είναι  αυτονόητα όπως φαίνεται. Ήταν ζητούμενα για πολλά χρόνια και ερχόμαστε σήμερα να τα υλοποιήσουμε.
Βέβαια θα μπορούσε να πει κανένας ότι αυτονόητο είναι  το ΙΚΑ να μην έχει Νοσοκομεία όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες. Δηλαδή κανένα Ταμείο δεν έχει Νοσοκομεία και δεν μπορεί το ΙΚΑ και τα άλλα Ταμεία να διαχειριστούν να λειτουργήσουν μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αυτό είναι  υπόθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Υπουργείου Υγείας.
Αυτή η αλλαγή που θα έπρεπε να γίνει όμως εδώ και 30 χρόνια που εξαγγέλθηκε και ματαιώθηκε πολλές φορές στο παρελθόν, γίνεται σήμερα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με όλες τις διαδικασίες και το σχέδιο αυτό που έχουμε μια ομαλή μετάβαση από το σημερινό καθεστώς στο νέο.
Έτσι λοιπόν θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τον κ. Λοβέρδο, τον κ. Τιμοσίδη, τον κ. Αηδόνη, τους Γενικούς Γραμματείς, τον Διοικητή και τους υποδιοικητές του ΙΚΑ, τον νέο Διοικητή του ΕΟΠΥΥ για τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλουν κάθε ημέρα. Γιατί η προσπάθειά μας αυτή δεν έχει εγκαταλειφθεί ούτε μια μέρα από τη στιγμή που ψηφίσαμε τους συγκεκριμένους νόμους, προκειμένου να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα και μάλιστα μέσα στα χρονοδιαγράμματα που είχαμε αποφασίσει.
Ποιο θα είναι  το αποτέλεσμα και η σημασία αυτής της μεγάλης τομής που γίνεται; Τα Νοσοκομεία είναι  το πρώτο βήμα. Θα μιλήσω για τα επόμενα βήματα. Το αποτέλεσμα θα είναι  να έχουμε ένα ΙΚΑ πλεονασματικό στον τομέα των συντάξεων γιατί πρέπει  να σας πω ότι μέχρι σήμερα το ΙΚΑ πληρώνει τα σπασμένα του κλάδου υγείας. Και των Νοσοκομείων που δεν μπορεί να διαχειριστεί γιατί δεν έχει τεχνογνωσία να διαχειριστεί τη λειτουργία των Νοσοκομείων.
Επομένως πλεονασματικό ΙΚΑ στον τομέα των συντάξεων. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι μεταφέρουμε τα βάρη σε άλλο Υπουργείο ή στο νέο Οργανισμό, τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υγείας; Όχι. Εκείνο που κάνουμε, είναι  ότι δίνουμε την εποπτεία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στα Νοσοκομεία που έχουν όλες τις δυνατότητες να έχουν καλύτερα αποτελέσματα και για τα οικονομικά των Νοσοκομείων αλλά και για τους πολίτες και δεύτερον, δημιουργούμε τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υγείας, ο οποίος μπορεί να διαχειριστεί κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο τα οικονομικά των κλάδων υγείας, να ενισχύσει το ρόλο του αγοραστή υπηρεσιών υγείας, όπως είναι  τα Ταμεία για να μπορέσουμε να έχουμε πολύ καλύτερες τιμές και καλύτερες υπηρεσίες.
Επομένως ο δεύτερος μεγάλος στόχος είναι  μέσα από τον ΕΟΠΥΥ να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες, αναβαθμισμένες υπηρεσίες για τους πολίτες, περιορίζοντας σημαντικά τη σπατάλη. Και πρέπει  να γνωρίζετε και το γνωρίζετε, γιατί έχουμε μιλήσει και άλλη φορά γι΄ αυτό, ότι ήδη το πρώτο βήμα που έγινε το 2010 για την περιστολή των δαπανών απέδωσε 1 δις 77 εκατομμύρια ευρώ. Περιορίσαμε τη σπατάλη κατά το ποσό αυτό που είναι πολύ μεγάλο ποσό, αν αναλογιστεί κανένας ότι τα προηγούμενα χρόνια είχαμε αυξήσεις στις δαπάνες για υγεία, για περίθαλψη από 15% έως 20% σε ετήσια βάση.
Είναι ο πρώτος χρόνος μετά από 20 χρόνια που έχουμε αποτελέσματα και το 2011 θα έχουμε σημαντικότερα αποτελέσματα μέσα και από τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ. Στόχος μας είναι να περιοριστούν οι δαπάνες για φάρμακο, οι δαπάνες για περίθαλψη γενικότερα κατά 1,5 δις ευρώ το 2011, έτσι ώστε το 2012 που έχουμε σε πλήρη ανάπτυξη και τον ΕΟΠΥΥ, να έχουμε φτάσει τις δαπάνες αυτές, να έχουμε περιορίσει τις δαπάνες στα 7,2 δις ευρώ από 10,6 δις ευρώ που ήταν το 2009. Θα ρωτήσετε μετά για να τα ξεμπερδέψουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά είναι από το Υπουργείο Εργασίας.
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Βεβαίως, μέσα από τον ΕΟΠΥΥ και δικά σας. Βεβαίως είναι και δικά σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Όχι, δεν μιλώ για τις δαπάνες των νοσοκομείων. Μιλώ για τις δαπάνες των ταμείων οι οποίες θα περιοριστούν τώρα μέσα από τη συνέργεια και των δύο Υπουργείων που ουσιαστικά έχει να κάνει με τον ΕΟΠΥΥ και τη λειτουργία του. Αυτό λέω. Δε νομίζω ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση σαν να υπάρχουν δύο ξεχωριστά πορτοφόλια, κουμπαράδες ή προϋπολογισμοί. Εδώ μιλάμε για προϋπολογισμό του κράτους ουσιαστικά και προϋπολογισμό των ταμείων και κοινωνικές δαπάνες που αν δεν συνεργαστούν τα δύο Υπουργεία δεν θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ταυτόχρονα πρέπει να πω ότι ενισχύεται το Εθνικό Σύστημα, μάλλον τα νοσοκομεία, όχι συνολικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά οπωσδήποτε αυτά τα νοσοκομεία μπορούν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες, τα νοσοκομεία που μεταφέρονται στα αντίστοιχα νοσοκομεία του ΕΣΥ μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Θέλω να τελειώσω με το χρονοδιάγραμμα που έχει να κάνει με τη δομική αυτή αλλαγή από το σήμερα στο αύριο που ξεκινάει βεβαίως σήμερα και είναι πολύ σημαντική ημέρα σήμερα επειδή έχω ζήσει το συγκεκριμένο χώρο. Πολλές φορές εξαγγέλθηκε αυτό το μέτρο, δηλαδή να μεταφερθούν τα νοσοκομεία, να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας, ποτέ δεν έγινε εδώ και 30 χρόνια. Το επισημαίνω αυτό.
Είναι λοιπόν από αυτή την άποψη σημαντική η 1η Ιουνίου που αποτελεί το πρώτο βήμα για τη μετάβαση στο νέο πλαίσιο, στο νέο καθεστώς λειτουργίας. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα. Έχουμε υπογράψει και είναι για δημοσίευση η μεταφορά του προσωπικού από τα νοσοκομεία του ΙΚΑ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, στο νέο δηλαδή σχήμα.
Έχει υπογραφεί ο διορισμός του Προέδρου και των Αντιπροέδρων του ΕΟΠΥΥ και θα δημοσιευθεί μαζί με το διορισμό και τη σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο έχει σταλεί και αυτό για δημοσίευση και έχει κατατεθεί τροπολογία στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα έτσι ώστε να επιλυθούν και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την περιουσία – επομένως κλείνει κι αυτό το κεφάλαιο – των ταμείων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Των νοσοκομείων.
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Των νοσοκομείων.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το πιο ακανθώδες θέμα, το ιδιοκτησιακό.
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Το ιδιοκτησιακό. Και αυτό το λύνουμε. Τώρα από την 1η Ιουνίου και μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου που είναι το επόμενο βήμα για τον ΕΟΠΥΥ πλέον, θα υπάρξουν στο ενδιάμεσο σημαντικές αποφάσεις. Σημαντικές αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τις συμβάσεις με όλους τους παρόχους.
Ήδη βρισκόμαστε σε μία πολύ καλή συζήτηση και με τις κλινικές με τις οποίες έχουμε κάνει συναντήσεις με τους εκπροσώπους τους, μεγάλες και μικρές κλινικές. Με τους γιατρούς που συναντόμαστε αύριο. Ήδη έχουμε συναντηθεί με το νέο Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ. Με όλους τους παρόχους οι οποίοι θα συνεργαστούν με τον ΕΟΠΥΥ. Θα υπάρξει ο ενιαίος κανονισμός παροχών που θα λειτουργήσει ενιαία για όλους τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ.
1η Σεπτεμβρίου θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. 1/1/12 ολοκληρώνεται και ο λογιστικός και οικονομικός διαχωρισμός μεταξύ των κλάδων υγείας και των κλάδων σύνταξης.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι από 1/1/12 τα νοσοκομεία θα πληρώνουν πλέον και το προσωπικό που μεταφέρεται σήμερα και τα Ταμεία θα έχουν, το ΙΚΑ κυρίως που μας ενδιαφέρει πολύ περισσότερο γιατί δεν έχει διαχωρίσει μέχρι τώρα τις δαπάνες ανάμεσα στις συντάξεις και στις παροχές υγείας, θα έχει πλήρη διαχωρισμό των δαπανών αυτών, έτσι ώστε να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που είπα πριν, δηλαδή να έχουμε ξεκαθαρίσει ότι οι συντάξεις θέλουν αυτές τις δαπάνες, ο κλάδος υγείας θέλει αυτές τις δαπάνες και χρηματοδοτείται με τον συγκεκριμένο τρόπο που περιγράφεται στο νόμο 3918.
Έτσι λοιπόν μία στρέβλωση σημαντική που υπήρχε στο σύστημα για πολλά χρόνια, μια στρέβλωση που δεν αντιμετωπίστηκε τα προηγούμενα χρόνια, έρχεται να αντιμετωπιστεί τώρα. Έχουμε επίγνωση της δυσκολίας. Υπάρχουν ζητήματα μπροστά μας τα οποία πρέπει να λύσουμε, ωστόσο με τη στενή συνεργασία μέχρι τώρα αποδείξαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, έχουμε τη βούληση, θα προχωρήσουμε τα επόμενα βήματα αποτελεσματικά μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουμε αποφασίσει. Ευχαριστώ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τέλεια. Ο κ. Βενιζέλος.
κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Να μας διευκρινίσετε ποια λύση σκέφτεστε να δώσετε στο θέμα της ένταξης της σχέσης που θα έχουν οι συμβασιούχοι μέχρι τώρα γιατροί του ΙΚΑ στο νέο σύστημα, όπου εκεί η πλειονότητα των γιατρών είναι αορίστου χρόνου και το βαθμολόγιο τι γίνεται.
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Για τους αορίστου χρόνου και για τους μόνιμους γιατρούς δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο καθεστώς το εργασιακό. Μάλιστα με το Προεδρικό Διάταγμα το τελευταίο, νομίζω το 19, δίνεται η δυνατότητα στους συμβασιούχους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου να έχουν την ίδια βαθμολογική εξέλιξη και να καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης. Επομένως λύνεται ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και για το ΙΚΑ και για τον ΕΟΠΥΥ γιατί οι μόνιμοι είναι πολύ μικρός αριθμός σε σχέση με το συνολικό αριθμό των γιατρών. Επομένως αξιοποιούμε το Προεδρικό Διάταγμα αυτό.
Σε σχέση με τις συμβάσεις, οι συμβάσεις ισχύουν μέχρι τη λήξη τους, όσες συμβάσεις αυτή τη στιγμή έχουν υπογραφεί και πρέπει να σας πω ότι και στα άλλα Ταμεία έχουμε υπογράψει συμβάσεις. Άλλες είναι μέχρι τέλος του χρόνου, άλλες είναι μέχρι τον Ιούλιο του 2012. Αυτές οι συμβάσεις θα συνεχίσουν, αλλά θα υπάρξουν, οι νέες συμβάσεις θα γίνουν ενιαία. Οι συμβάσεις οι καινούργιες θα γίνουν με ενιαίο τρόπο.
κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ίσως δεν έγινα κατανοητός. Εννοώ, οι γιατροί του ΙΚΑ που μπαίνουν στο ΕΣΥ έχουν δικαίωμα να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο;
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Ναι, σαφώς, ό,τι ίσχυε. Το καθεστώς που είχαν διατηρείται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ εκείνο που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής. Δεν μπορώ να καταλάβω και κάντε το λιανά, πώς θα λειτουργήσει αυτός ο ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή από τη μια μεριά μαζεύονται όλοι οι κλάδοι που θα είναι οι αγοραστές, να χρησιμοποιήσω κι εγώ, ταυτόχρονα όμως το ΙΚΑ είναι και παραγωγός υπηρεσιών.
Οι Μονάδες του ΙΚΑ θα διατηρηθούν; Ένα. Στον ΕΟΠΥΥ, πώς θα γίνεται; Θα αγοράζει και από τον εαυτό του το ΙΚΑ; Να ρωτήσω. Από πού αλλού θα αγοράζει; Ας μας τα εξηγήσει ο κ. Κουτρουμάνης. Εκτός από τον εαυτό του από πού αλλού θα αγοράζει; Αν θα παίξουν κάποιο ρόλο και εκεί οι ασφαλιστικές εταιρείες. Μιας και τις βάλατε στα δημόσια νοσοκομεία, μπορείτε να τις βάλετε και εκεί απ’ ό,τι φαίνεται. Αυτά προς το παρόν. Και με τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να κάνω μια παρεμφερή ερώτηση κ. Κουτρουμάνη, για να μας το εξηγήσετε συνολικά. Αναφέρατε ότι μέχρι τώρα τα πλεονάσματα του κλάδου συντάξεων κάλυπταν τα ελλείμματα του κλάδου υγείας. Εσείς τώρα απομονώνετε τα ελλείμματα και τα δίνετε στον ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ είναι από τη φύση του ελλειμματικός.
Θα ήθελα λοιπόν, με τα ελλείμματα που κληρονομεί αυτός ο φορέας εν τη γενέσει του, πώς θα κάνει αυτά τα πράγματα που ρώτησε ο κύριος συνάδελφος; Ευχαριστώ.
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Πολύ ενδιαφέρουσα η ερώτηση και θα σας δώσω την απάντηση, αλλά θα ξεκινήσω…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Τη δεκαετία του ΄90 ήταν πλεονασματικός ο κλάδος υγείας...
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Ναι - ναι, πληρώσαμε πολλές αμαρτίες από τότε για να γίνουν ελλειμματικοί και πληρώνουμε ακόμη.
(Διαλογικές συζητήσεις)
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Ναι, πράγματι, να ξεκινήσω από αυτό το σχόλιο και να πω ότι αυτό που συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη δεν συμβαίνει στην Ελλάδα. Τα πράγματα, οι πρακτικές έχουν ανατραπεί. Δηλαδή ενώ μέχρι πριν από κάποια χρόνια ο κλάδος υγείας χρηματοδοτούσε τον κλάδο της σύνταξης, και κανένας δεν ήθελε να φύγουμε από τον εναγκαλισμό που υπήρχε γιατί είχαμε τον κλάδο υγείας να τροφοδοτεί τους κλάδους σύνταξης, έχουν αντιστραφεί οι όροι.
Αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί το ΙΚΑ αυτή τη στιγμή καλύπτει 1,5 δις ευρώ έλλειμμα για τον κλάδο υγείας, που πρέπει να σας πω και έχει αποδειχθεί εκ του αποτελέσματος, ότι δεν είναι δαπάνες για να καλύψουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων του ΙΚΑ και των συνταξιούχων.
Είναι σπατάλη και έχει αποδειχθεί από το πρώτο αποτέλεσμα το σημαντικό που είχαμε αφού το 2011 τον προηγούμενο μήνα είχαμε 128 εκατομμύρια δαπάνη φαρμακευτική στο ΙΚΑ, ενώ τον αμέσως προηγούμενο, αντίστοιχο μήνα, μάλλον τον αντίστοιχο μήνα του 2010 είχαμε 205.
Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι ένα μέτρο όταν διαχειρίζεσαι σωστά την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων και τους πόρους για να μπορέσεις από εκεί να καταστήσεις και τον κλάδο υγείας πλεονασματικό ή εν πάση περιπτώσει να ισορροπήσεις τα οικονομικά, χωρίς να χρειαστεί να περικόψεις παροχές.
Έρχομαι στην ερώτηση που λέει «πως θα λειτουργήσουν οι μονάδες του ΙΚΑ», κοιτάξτε το ΙΚΑ έχει τις μονάδες του, οι οποίες μονάδες μεταφέρονται στον ΕΟΠΥΥ. Στον ΕΟΠΥΥ θα υπάρχει δυνατότητα να επισκεφθεί κάποιος ασφαλισμένος τις μονάδες του ΙΚΑ ένα, να επισκεφθεί τα Κέντρα Υγείας δύο οπωσδήποτε, τρία θα υπάρχει συνεργασία με τους ελεύθερους επαγγελματίες που υπάρχει και σήμερα.
Όπως είδατε το πρώτο μέτρο που εφαρμόστηκε με την παροχή της δυνατότητας στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ να επισκέπτονται και ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς δηλαδή συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ με τον ΟΑΕΕ ή και άλλους, πέτυχε στο να έχει πολύ καλύτερες υπηρεσίες για τους ασφαλισμένους.
Σήμερα μόνο όποιος θέλει να περιμένει τον γιατρό του ΙΚΑ μπορεί να καθυστερήσει να επισκεφθεί το γιατρό, δηλαδή 15-20 μέρες ή περισσότερο. Αν θέλει να δει συγκεκριμένο γιατρό από το ΙΚΑ. Διαφορετικά έχει τη δυνατότητα την ίδια μέρα να επισκεφθεί οποιονδήποτε γιατρό έξω και να εξυπηρετηθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή η διαδικασία πόσο έχει στοιχίσει στο ΙΚΑ κ. Υφυπουργέ; Έχει στοιχίσει παραπάνω;
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Έχει στοιχίσει πολύ λιγότερα από αυτά που περιμέναμε. Γιατί είχαμε υπολογίσει ότι αν αυτό συνεχιστεί για ένα χρόνο ενδεχομένως να κοστίσει περίπου 95 εκ. ευρώ, δηλαδή 8 εκ. ευρώ το μήνα, από ό,τι φαίνεται από τα στοιχεία που έχουμε σήμερα, μέχρι σήμερα κοστίζει λιγότερο από ό,τι είχαμε υπολογίσει.
Να πω ότι εκφράστηκε η επιφύλαξη σε σχέση με τη λειτουργία του νέου φορέα, ο οποίος θα είναι ελλειμματικός. Όχι. Γιατί να είναι ελλειμματικός; Ο συγκεκριμένος φορέας έχει συγκεκριμένη χρηματοδότηση από το νόμο, η οποία φτάνει περίπου τα 8 δις ευρώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η οποία αυτή είναι εφ' άπαξ.
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Όχι εφ' άπαξ, κάθε μήνα. Ακούστε, πρέπει να σας πω ότι είναι ενισχυμένη η χρηματοδότηση σε σχέση με τη χρηματοδότηση τη μέχρι τώρα, γιατί προβλέπεται το 0,6% του ΑΕΠ ως χρηματοδότηση για να μπορέσει να ισορροπήσει οικονομικά ο συγκεκριμένος φορέας.
Ο φορέας αυτός θα ήταν ελλειμματικός εάν συνεχίζαμε να πληρώνουμε τη σπατάλη. Ναι, τα 10,6 δις ευρώ. Αλλά με τον περιορισμό που γίνεται και φέτος, φτάνουμε σε ένα σημείο ώστε να μην υπάρχει έλλειμμα στον συγκεκριμένο φορέα.
Επαναλαμβάνω ότι δεν πρόκειται να μεταφερθεί το βάρος των ελλειμμάτων των κλάδων υγείας στο νέο φορέα. Γίνεται ό,τι πρέπει να γίνει, έτσι ώστε ο συγκεκριμένος φορέας να λειτουργήσει αποτελεσματικά, να ισορροπήσει οικονομικά και ταυτόχρονα να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει ο καθένας και τις τιμές. Παράδειγμα, πρέπει να σας πω ότι καλέσαμε τους κλινικάρχες και τους είπαμε ότι θα υπογράψουμε ενιαίες συμβάσεις και θα τις υπογράψουμε τώρα, δηλαδή μέσα από το ΣΥΣΠΥ (το Συντονιστικό Συμβούλιο των φορέων) και ζητήσαμε να έχουμε και έκπτωση από το κρατικό τιμολόγιο. Για να υπογράψουμε ενιαία σύμβαση των Ταμείων με τις κλινικές.
Αντίστοιχη διαπραγμάτευση θα γίνει με όλους. Δεν σημαίνει ότι θα αποκλείσουμε …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι για τις συμβάσεις;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να συμπληρώσει ο κ. Σπυρόπουλος και θα το ρωτήσετε μετά.
Ρ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δυο συμπληρωματικά στοιχεία να σας πω. Πρώτα - πρώτα σε σχέση με το γενικότερο, νομίζω ότι είναι για εμένα ιδιαίτερη τιμή γιατί θα είμαι ο πρώτος Διοικητής του ΙΚΑ που από 1/1/2012 θα ασκώ τα καθήκοντα, αυτά που θα έπρεπε να ασκώ πριν από 75 χρόνια, δηλαδή να δίνουμε μόνο συντάξεις. Μετά από 75 χρόνια καθυστέρηση, γίνεται αυτό το οποίο θα έπρεπε να γίνει. Ένα.
Δεύτερον, ποια ήταν η μεγάλη μας αδυναμία. Η μεγάλη μας αδυναμία ήταν ότι η άσκηση του management στο χώρο της υγείας, είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Δεν μπορεί να την ασκεί ένα ασφαλιστικό Ταμείο. Αυτό απεδείχθη. Άρα ένα στοιχείο αριθμητικό: τον προηγούμενο μήνα το μέσο μηνιαίο κόστος φαρμάκου το ’11 κινείται γύρω στα 120 με 125 εκ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο του ’10 και του ’09 ήταν από 190 μέχρι 205 εκ. ευρώ.
Όλες οι δαπάνες μας ομαδοποιημένες με την πρώτη στοιχειώδη αλλά ουσιαστική προσπάθεια ελέγχου και μέτρησης των δαπανών, που αυτή την ασκούμε σε σχέση με αυτό που θα την ασκήσει ο ΕΟΠΥΥ πλημμελώς. Δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ χωρίς κανένα πρόβλημα επειδή μονοσήμαντα θα είναι στοχευμένος εκεί, θα πετύχει μείωση δαπανών, δηλαδή απαλοιφή σπαταλών κατά μέσο όρο 30 με 40% σε όλες τις δαπάνες.
Άρα νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κατανοηθεί είναι αυτή η οργανωτική αλλαγή διαμορφώνει οργανωτικά, λειτουργικά δεδομένα για να εξαφανιστούν οι σπατάλες ή να μειωθούν δραματικά, να ασκηθούν καλύτερες υπηρεσίες και βεβαίως το ΙΚΑ να απελευθερωθεί, να γίνει ο ενιαίος ασφαλιστικός Οργανισμός για τις συντάξεις για μισθωτούς, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Η αλλαγή είναι τεράστια με σημαντικότατες επιπτώσεις για την οικονομία και το σύνολο του ελληνικού λαού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ μπορούμε να ρωτήσουμε κάτι άλλο πρακτικό τον κ. Κουτρουμάνη;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για να κλείσουμε, όμως, συγγνώμη. Εγώ θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η ψυχή του εγχειρήματος σε ό, τι αφορά την οργανωτική πορεία προς τον πλήρως λειτουργούντα ΕΟΠΥΥ και προς την πραγμάτωση τελικά της Πρωτοβάθμιας υγείας στον τόπο, είναι η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων η κα Δρέττα.
Έχει την οργανωτική ευθύνη για όλη αυτή τη διαδρομή. Δεν ξέρω αν σήμερα που είναι η μέρα της εφαρμογής των όσων νομοθετήσαμε, θα ήθελε κάτι να προσθέσει.
Α. ΔΡΕΤΤΑ: Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό για τα καλά του λόγια, δεν έχω να προσθέσω τίποτε γιατί σήμερα είναι η μέρα των Νοσοκομείων. Σε μερικές μέρες που θα έχουμε να κάνουμε πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις για την Πρωτοβάθμια, θα σας καλέσουμε στο δικό μας Υπουργείο που έχει και πιο πολύ φως και θα σας κάνουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ή ο κ. Κουτρουμάνης μάλλον θα μου απαντήσει, από ό, τι κατάλαβα συμβάσεις ο ΕΟΠΥΥ θα κάνει επομένως με όλους τους φορείς. Δηλαδή Ταμεία, ιδιωτικές κλινικές μικρές και μεγάλες, φαρμακοποιούς, γιατρούς και εταιρείες. Και τις εταιρείες τις ασφαλιστικές;
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Τι εταιρείες εννοείτε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ασφαλιστικές.
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Ασφαλιστική εταιρεία δεν έχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα είναι να μην δημιουργήσουμε ένα τέρας, ξέρετε, με αυτή την περίπτωση. Δηλαδή μην τα ρίξουμε όλα στον ΕΟΠΥΥ και δημιουργήσουμε ένα ογκόλιθο, που είναι …
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μονοψώνιο θέλουμε να δημιουργήσουμε, που να καθορίζει τους όρους στην αγορά. Αρκετά μας καθόριζαν τους όρους άλλοι!
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά τα 8 δις αυτά τα έσοδα θέλω να μου διευκρινίσετε. Τα 8 δις με τα οποία μπολιάζεται ο ΕΟΠΥΥ θα είναι κάθε χρόνο; Πως θα είναι;
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Κάθε μήνα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό να μας το διευκρινίσει η κα Δρέττα.
Α. ΔΡΕΤΤΑ: Τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ προέρχονται από τις εισφορές των ασφαλισμένων, οι οποίες ενοποιούνται σε ό,τι αφορά στα ποσοστά κατά τον τρόπο που έχει ψηφιστεί από τον ασφαλιστικό Νόμο τον 3863 και το 0,6 του ΑΕΠ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτά είναι τα έσοδα. Οι εισφορές καθορίζονται ανάλογα με το πόσο καταφέρνουμε να συλλέγουμε τις εισφορές αυτές κάθε χρόνο και το 0,6% παραμένει αναλλοίωτο τουλάχιστον για τα χρόνια του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Άρα αυτά τα 8 δις είναι κάθε χρόνο, επιμερίζονται σε 12 μήνες κάνουμε τη διαίρεση και βγαίνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι κ. Κουτρουμάνη; Ο ΕΟΠΥΥ θα έχει Πρόεδρο τον κ. Βουδούρη, ο κ. Βουδούρης ήταν μέχρι πρότινος στον ΟΑΕΕ Διοικητής, Αντιπρόεδρο τον κ. Σουλιώτη ήταν στον ΟΠΑΔ. Θα στελεχωθεί με άτομα …
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις τις κάνουν άνθρωποι δεν γίνονται από μόνες τους. Ο ΕΟΠΥΥ θα στελεχωθεί με ανθρώπους που δουλεύουν στα υπάρχοντα ασφαλιστικά Ταμεία δεν θα τους πάρουμε από τον Άρη. Εγώ αυτό που αναρωτιέμαι είναι αυτό που κάθε Ταμείο από μόνο του δεν μπορούσε να το κάνει για λογαριασμό του, πως θα το κάνει ένα ενιαίο Ταμείο Υγείας για λογαριασμό όλων; Γιατί δεν είναι μόνο θέμα οικονομία κλίμακος, είναι και θέμα management. Ευχαριστώ.
Γ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: Και εγώ με τη σειρά μου θέλω να ευχαριστήσω και τους δυο Υπουργούς που μας ανέθεσαν αυτή την πολύ μεγάλη ευθύνη. Θέλω να προσθέσω ότι λειτουργούμε σαν μια ομάδα που δεν φαίνεται βέβαια αυτή τη στιγμή η εργασία, όμως να ξέρετε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή ομάδες και στη Γενική Γραμματεία …
(Διαλογικές συζητήσεις)
Γ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: Σε πολύ λίγο καιρό όπως έχει προσδιοριστεί και από τον κ. Λοβέρδο και από τον κ. Κουτρουμάνη, ο σεβασμός στο χρονοδιάγραμμα να ξέρετε ότι θα φανεί με ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο θα παρουσιάσουμε όλη η προσπάθεια που κάνουν πολλές ομάδες αυτή τη στιγμή, που συζητάμε και στη Γενική Γραμματεία και στον ΟΑΕΕ και στο ΙΚΑ προκειμένου να έχουμε μια ομαλή μετάβαση.
Θέλω να σας πω ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει μια μικτή ομάδα στον ΟΑΕΕ που ασχολείται με το οργανόγραμμα, με τις αρμοδιότητες που θα δοθούν, ήδη έχουν γίνει αιτήσεις από όλα τα Ταμεία τα οποία θα συμμετάσχουν με τη θέλησή τους υπαλλήλων να έρθουν στον ΕΟΠΥΥ.
Πολύ σύντομα θα αξιολογηθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι από Επιτροπές σε σχέση δηλαδή με τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα και τα προσόντα που έχουν, και αυτό γίνεται γιατί ένας Οργανισμός τόσο μεγάλος και με τόσες πολλές δράσεις που θα αναπτύξει, έχει ανάγκη και από στελέχη τα οποία θα μπορούν να ανταποκριθούν και στις προκλήσεις της εποχής δηλαδή εννοώ τεχνολογίες και τα υπόλοιπα, αλλά κυρίως να ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτού του μεγάλου εγχειρήματος. Ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να απευθύνω το ερώτημά  μου στον κ. Κουτρουμάνη, ο οποίος ανέφερε προηγουμένως τους όρους υπό τους οποίους θα είναι οικονομικά βιώσιμος ο ΕΟΠΥΥ. Μεταξύ των όρων αυτών είναι και η κρατική χρηματοδότηση, η οποία ως παλαιός συντάκτης θυμάμαι παλιά που καλύπταμε και τα Ταμεία, μου θύμισε την τριμερή χρηματοδότηση των ασφαλιστικών Ταμείων για τις συντάξεις, η οποία νομίζω ότι έχει ναυαγήσει και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μπορέσει το κράτος εσαεί να χρηματοδοτήσει το εγχείρημα αυτό. Όπως έχει ναυαγήσει στο ΙΚΑ και η είσπραξη των εισφορών, δηλαδή τα δύο στα τρία να μην πω τα τρία στα τρία στις τρεις παραμέτρους, είναι επισφαλείς.
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Να πω κατ' αρχήν στη συνέχεια της απάντησης που έδωσε ο κ. Βουδούρης, ότι στον ΕΟΠΥΥ παρέχονται δυνατότητες πολύ μεγαλύτερες από αυτές που έχουν σήμερα τα Ταμεία. Θα σας πω δυο παραδείγματα.
Σήμερα έχουμε την ΥΠΕΔΥΦΚΑ, την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Φορέων Υγείας. Έχουμε σε κάθε Ταμείο μια Υπηρεσία που ελέγχει υποτίθεται τις δαπάνες, χωρίς καμία από τις Υπηρεσίες αυτές να είναι αποτελεσματικές. Ενοποιούμε όλες αυτές τις Υπηρεσίες τις ελεγκτικές στον ΕΟΠΥΥ και δίνουμε πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες έτσι ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Έχουμε καταγγελίες σήμερα από όλη την Ελλάδα για παραβατικότητα που παρατηρείται και σε φαρμακεία και δεν έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε παρόντες για να κάνουμε τους ελέγχους. Θα έχουμε αυτή τη δυνατότητα μέσα από τον ΕΟΠΥΥ. Γι' αυτό είμαι αισιόδοξος ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλύτερα από αυτά που είναι σήμερα.
Το δεύτερο παράδειγμα έχει να κάνει με τις τιμές. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν 4-5 Ταμεία που το καθένα να έχει διαφορετικές τιμές σε σχέση με υλικά, με θεραπευτικά μέσα, με συμβάσεις. Όλα αυτά ενοποιούνται.
Όλα αυτά γίνονται κατά ενιαίο τρόπο προς όφελος των Ταμείων. Τα Ταμεία αποκτούν πλέον λόγο και ρόλο στη διαπραγμάτευση για τις τιμές, κάτι που μέχρι σήμερα δεν είχαν. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και από αυτό το μέτρο θα έχουν και αυτή την πρακτική που θα ακολουθήσουμε, έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα.
Έρχομαι τώρα στην τριμερή. Προσέξτε. Η τριμερής χρηματοδότηση του συστήματος με το νέο ασφαλιστικό νόμο ενισχύεται, δεν αποδυναμώνεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεσμικά.
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Ενισχύεται θεσμικά, ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι οικονομικά;
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Πρέπει να σας πω ότι το 2010 και 2011 είναι δυο χρόνοι που εφαρμόζεται στο ακέραιο η χρηματοδότηση από την πλευρά του κράτους και μάλιστα κάθε μήνα. Σε δωδεκαρτημόρια.
Κάθε μήνα το κράτος είναι συνεπές. Δεν είναι συνεπείς οι επιχειρήσεις. Δεν ήταν συνεπείς και δεν είναι συνεπείς. Και κάνουμε αυτή τη ρύθμιση, δεν θα μπω τώρα σε λεπτομέρειες, για το τι έχουμε κάνει προκειμένου να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη συνέπεια από τους εργοδότες.
Όμως το ΙΚΑ αυτή τη στιγμή δεν έχει μείωση των εσόδων του λόγω αδυναμίας είσπραξης. Πρέπει να σας πω ότι έχει ενισχυθεί ο έλεγχος. Έχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας.
Τι έχουμε όμως καινούριο; Έχουμε αύξηση της ανεργίας σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, 960 εκ. €, έχουμε μείωση των μισθών που είναι κατά 5-6%, που σημαίνει 840 εκ. € κάτω για το ΙΚΑ. Έχουμε επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών που είναι ένα μέτρο θετικό για να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας, μείον 800 εκ. € όμως.
Αυτά είναι που λείπουν. Και όχι βέβαια το γεγονός ότι μειώθηκε η εισπραξιμότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κακό προηγούμενο των προηγούμενων.
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Αυτά θέλουμε να τα αφήσουμε στο παρελθόν και να χαράξουμε καινούρια πορεία για το σύστημα με συνέπεια από όλους.
Α. ΔΡΕΤΤΑ: Μπορώ να πω κάτι;
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Βεβαίως. Και να το κλείσουμε.
Α. ΔΡΕΤΤΑ: Με συγχωρείτε, μπορώ να πω κάτι γι' αυτό; Γιατί είναι πολύ σημαντικό θέμα. Το νούμερο που έδωσε σε ότι αφορά τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ ο κ. Υπουργός, αφορά τον υπολογισμό των εισφορών με μειωμένους ρυθμούς, που πράγματι αναγνωρίζουμε και τους έχουμε δώσει και στην τρόικα, άρα έχουμε μια ταύτιση των στοιχείων.
Δεύτερον αφορά το 0,6% του ΑΕΠ που αναφέρεται στην επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του ΟΓΑ και τρίτον αφορά την εισπραξιμότητα των εισφορών του Δημοσίου που μέχρι τώρα δεν κατέβαλε το Γενικό Λογιστήριο στον ΟΠΑΔ. Άρα τα νούμερα είναι απολύτως εξασφαλισμένα και απολύτως ελεγμένα. Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να πάει στραβά. Το 0,6% δεν αφορά στην τριμερή κατά την έννοια των προηγούμενων ετών. Αφορά την κρατική επιχορήγηση που δίνει στον ΟΓΑ. Και αυτή θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ως παλαιότερος συντάκτης ότι αυτά τα ίδια μας τα έλεγαν και τη δεκαετία του ΄90, ότι είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότηση.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταλαβαίνω, ένα λεπτό. Εγώ με τη σειρά μου όπως και ο κ. Κουτρουμάνης, θέλω να συγχαρώ τον Υφυπουργό τον κ. Τιμοσίδη για την πολύ σοβαρή και αποδοτική προσπάθεια που έκανε, τον κ. Σπυρόπουλο, γιατί, όπως το είπε και δεν ξέρω αν σημειώθηκε όσο θα έπρεπε, είναι ο Διοικητής του ΙΚΑ που διευκόλυνε τη μετάβαση αυτή, αντί να την αναστέλλει όπως συνηθιζόταν. Και να ευχηθώ στον κ. Βουδούρη, στον κ. Νικόλη και στον κ. Σουλιώτη καλή επιτυχία στο έργο τους.
Σημασία, κυρίες και κύριοι, έχει αυτό που ειπώθηκε από τον κ. Σπυρόπουλο, 70 χρόνια περίπου μετά τη δημιουργία του ΙΚΑ έχουμε τη διαρθρωτική αλλαγή μεγάλης ισχύος, μεταφοράς των νοσοκομείων του και των ομάδων υγείας που έχει αυτό, στο σύστημα μας. Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τα νοσοκομεία, στην ενιαία πρωτοβάθμια υγεία, στον Οργανισμό της Ενιαίας Πρωτοβάθμιας Υγείας τα υπόλοιπα, τις υπόλοιπες δομές του.
Κάνουμε μια διαρθρωτική αλλαγή. Τον Φεβρουάριο του 2011 νομοθετήσαμε με πολύ δύσκολες συνθήκες, ήμασταν υπό διωγμό και όμως είχαμε το θάρρος με το οποίο μας εξόπλιζε το δίκαιο του εγχειρήματος μας. Ήμασταν πεισμένοι για το πόσο σημαντικοί είναι αυτή η διαρθρωτική αλλαγή.
Και μας εξόπλισε με περισσότερη δύναμη μέσα στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και εμένα και τον κ. Κουτρουμάνη η στάση συναδέλφων μας Υπουργών που παίρνοντας το λόγο έλεγαν ότι μετά τη δεκαετία του ΄80 ήρθε η ώρα για μια ακόμη μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή στο χώρο της υγείας.
Επιμέναμε με τον κ. Κουτρουμάνη και τον κ. Τιμοσίδη και τον κ. Αηδόνη να έρθουμε σήμερα εδώ, γιατί όταν λέμε 1η Ιουνίου πρέπει να εννοούμε 1η Ιουνίου. Θα δείτε  σε λίγο καιρό και για τα υπόλοιπα θέματα του Υπουργείου, ειδικά για το μεγάλο θέμα των συνενώσεων ότι όταν λέμε 1η Ιουλίου, εννοούμε 1η Ιουλίου. Όλα, σε ό, τι αφορά τις συνενώσεις των δυνάμεων μας, πηγαίνουν πολύ καλά.
Θέλω να σας ενημερώσω περνώντας σε τρία άλλα θέματα ενδιαφέροντα, μικρότερα όμως του ΕΟΠΥΥ, άρα δεν ξέρω συνάδελφε αν θέλετε να μείνετε, ή αν θέλετε να φύγετε. Θα τελειώσουμε πάρα πολύ γρήγορα.
Αύριο στις 10:30 το πρωί, ο Υπουργός, ο Υφυπουργός Υγείας και ο Γενικός Γραμματέας Υγείας, κ. Πολύζος θα είμαστε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Θα κομίσουμε στοιχεία για ορισμένες περιπτώσεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος στο εσωτερικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Την κίνηση αυτή κάνουμε μετά τη συνεργασία που είχα με τα 2 Υπουργεία, με τον κ. Υπουργό της Δικαιοσύνης προ μηνός περίπου, ο κ. Κουτρουμάνης με την κα Δρέττα έκαναν την αντίστοιχη κίνηση προ κάποιων εβδομάδων για υποθέσεις που αφορούν το Υπουργείο. Εμείς θα κάνουμε αυτή την κίνηση αύριο το πρωί στις 10:30.
Γιατί σας το ανακοινώνω. Σας το ανακοινώνω, διότι ελπίζουμε πάρα πολλά στο μήνυμα που στέλνει η κίνηση αυτή. Είναι μια κίνηση απολύτως θεσμική, είναι μια κίνηση καθόλου αυταρχική. Είναι μια κίνηση, η οποία υπογραμμίζει ότι και στον ΕΟΠΥΥ αλλά και στο ΕΣΥ θα πρέπει να υπάρχει αίσθηση ευθύνης για την κρισιμότητα των περιστάσεων που διέρχεται η χώρα.
Και χωρίς να γνωρίζει κανείς τις συνέπειες που έχει μια συμπεριφορά δική τους στην εθνική οικονομία, ο κοινωνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί παρά να πέφτει διαρκώς έξω. Διότι ό, τι και αν κάνεις σου υπονομεύεται από τα κάτω.
Τώρα, λοιπόν, που το 2010 πήγε στο χώρο του φαρμάκου - και στο πεδίο της υγείας, αλλά κυρίως στο χώρο του φαρμάκου – πολύ καλύτερα από το 2009 και από προηγούμενα χρόνια, είμαστε στο 2011 και το 2011 πρέπει να πάει πάρα πολύ καλά σε σχέση με όλους τους στόχους. Κανένας στόχος δεν μπορεί να μείνει πίσω, δεν πρέπει να μείνει πίσω.
Ελπίζω να θυμάστε τα όσα λέγαμε σε αυτή την αίθουσα τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο, ότι εάν δεν επιτύχουμε στη στόχευση μας στον προϋπολογισμό του 2010 ο λαός πληρώνει τη νύφη της αδεξιότητας μας.
Εμείς, όμως, στο Υπουργείο Υγείας επιτυγχάνουμε τους στόχους μας. Δεν υπάρχει ούτε ένας που να είναι πίσω. Και αν κάπου υπάρχει η ανάγκη για περισσότερο διάλογο και για περισσότερη επιμονή πριν την απόφαση, υπάρχουν 1-2 θέματα τέτοια, πάντως η επόμενη κίνηση αυτής του διαλόγου είναι πάντα γρήγορη για να είμαστε εντάξει στη συνολική στόχευση μας και στα χρονοδιαγράμματα μας.
Άρα, σοβαρολογούμε όταν αναγνώνουμε τα κείμενα σας που αναδεικνύουν θέματα λ.χ. προμηθειών.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ τη συντάκτρια της «ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ» για μια από τις υποθέσεις για τις οποίες πηγαίνουμε αύριο στην κα Ράικου, που έχει να κάνει με ορισμένες τιμές του Παρατηρητηρίου που ήταν ακριβότερες με ορισμένες τιμές της αγοράς.
Εμείς προκαλέσαμε συνεδρίαση μετά το δημοσίευμα. Κατέβηκε ο καθηγητής ο κ. Μαρδάς στην Αθήνα, περάσαμε στο Παρατηρητήριο 5 τιμές από αυτές και για τις υπόλοιπες θα δούμε τι θα γίνει.
Ευχαριστούμε τον «Κόσμο του Επενδυτή» για το δημοσίευμα για τα stands και ευχαριστούμε όλους σας για ό, τι γράφετε. Συγγνώμη που κάνω αναφορά σε δυο μόνο περιπτώσεις, είναι γιατί τις έχω πρόσφατες στο μυαλό μου.
Όταν γράφετε κάτι τέτοιο, είμαστε σύμμαχοι. Αναδεικνύεται μια ατέλεια από τις πολλές, αναδεικνύοντας βέβαια και το πόσο ορισμένες φορές επειδή πάμε πολύ γρήγορα, πόσο ανορθολογικά γίνεται ο εξορθολογισμός.
Κανονικά αυτά θα έπρεπε να τα κάνουμε μόνοι μας, αλλά όταν κάνεις σε λίγους μήνες αυτά που δεν έκανες σε 3 δεκαετίες, αντιλαμβάνεστε ότι κάθε βοήθεια είναι χρήσιμη και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Πόσες περιπτώσεις υπάρχουν;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εντάξει, έχουμε κάποιες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσες;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ανέφερα ήδη δυο εδώ. Νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσω. Δεν πρέπει να μείνουμε σε ένα επίτευγμα μας που αφορά τα DRG’s. Ολοκληρώθηκε η σχετική διαδικασία. Ο κ. Πολύζος χάρη στον οποίον φτάσαμε εκεί, του οφείλουμε και το ESY.net, αλλά του οφείλουμε και την επιτάχυνση της διαδικασίας για τα DRG’s που θα σημάνουν για τον ΕΟΠΥΥ που είπε ο κ. Κουτρουμάνης πάρα πολλά.
Τον παρακαλώ επειδή σας έχει φέρει διάφορα σιντάκια να δώσουμε αυτοτέλεια στο θέμα, μην το σπρώξουμε και το στριμώξουμε μέσα σε όλα τα άλλα. Είναι τόσο μεγάλο θέμα που του αξίζει την Πέμπτη να ξανασυναντηθούμε.
Θέλω να κλείσουμε τη σημερινή μέρα με δύο πάρα πολύ ενδιαφέροντα θέματα. Κυρίες και κύριοι, θυμάστε, εγώ κλείνω με αυτά και δίνω το λόγο στον κ. Κατριβάνο, θυμάστε ότι ένα από τα πρώτα θέματα που χειρίστηκα όταν ήρθα εδώ, ήταν το θέμα του Λαυρίου. Κτίριο με μετανάστες πολλούς με τα παιδιά τους, κτίριο ετοιμόρροπο, πήγα εκεί, οι άνθρωποι φοβισμένοι δεν θέλανε να αλλάξουν χώρο, φοβόνταν ότι θα τους διώξουμε, κινητοποιήθηκε όλος ο μηχανισμός του ελληνικού κράτους.
Στήσαμε έναν πολύ αξιοπρεπή μικρό οικισμό, θα σας τα πει ο κ. Κατριβάνος με κάθε παροχή δυνατής υπηρεσίας και τώρα δεν πάνε. Γιατί δεν πάνε; Γιατί άλλαξε λέει η Διοίκηση και δεν πάει, δεν δεσμεύεται από την απόφαση της προηγούμενης που ήταν να πάει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Των μεταναστών, το σωματείο τους, ο Σύλλογός τους. Η ευθύνη είναι  πια σε αυτούς που αρνούνται τη μεταφορά. Το κτίριο είναι  ετοιμόρροπο, ένας σεισμός άνω των τεσσάρων Ρίχτερ το θέτει σε κίνδυνο. Υπάρχουν γυναίκες, παιδιά, άνθρωποι εκεί για τους οποίους ενδιαφερθήκαμε όσο μπορούσαμε, κάνοντας το σταυρό μας κάθε μέρα μέχρι να ολοκληρώσουμε τη δικιά μας δουλειά να μη συμβεί κάτι κακό. Ευτυχώς δεν συνέβη και τώρα δεν πάνε.
Υπάρχει  ένα όριο στην κοινωνική αλληλεγγύη. Εδώ εμείς το ξεπεράσαμε. Θέλω ο κ. Κατριβάνος να πει πολλές λεπτομέρειες για το θέμα.
Κλείνω με το εξής. Υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια εξορθολογισμού στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, στο χώρο της υγείας. Κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα κοινωνικού διαλόγου να μην παραπονείται κανείς ότι δεν είπε την άποψή του, να μην υπάρχει  άποψη που δεν μας βοήθησε ενώ θα μπορούσε να μας βοηθήσει και 1η Ιουλίου θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις για τη συνένωση των δυνάμεων του ΕΣΥ.
Ο ΕΟΠΥΥ ο οποίος τρέχει εν τω μεταξύ, είναι  μια συνένωση των δυνάμεων του ελληνικού κράτους σε ό, τι αφορά την πρωτοβάθμια υγεία. Όμως, υπάρχει  και το θέμα της κοινωνικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής πρόνοιας. Έχει όλη αυτή η αρμοδιότητα ανατεθεί από τον κ. Τιμοσίδη και από εμένα στον Γενικό Γραμματέα τον κ. Κατριβάνο και θα ξαναπάμε μαζί από την 1η Ιουλίου που εμείς θα ολοκληρώσουμε την ατζέντα των συνενώσεων των δυνάμεων του ΕΣΥ.
Όμως, όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο κ. Κατριβάνος αξιοποιώντας και τη δουλειά που έχει γίνει σε προηγούμενη φάση του Υπουργείου με την κα Γεννηματά, ο κ. Κατριβάνος είχε την εντολή να προχωρήσει πάρα πολύ γρήγορα και τις συνενώσεις των φορέων της πρόνοιας.
Έγινε εδώ στην Αθήνα μια ημερίδα διαβούλευσης με τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα άτομα με αναπηρία. Έγινε η αντίστοιχη με όλους τους φορείς κοινωνικής πρόνοιας ημερίδα στη Θεσσαλονίκη με την παρουσία του Υπουργού, του Υφυπουργού, του Γενικού Γραμματέα του κ. Κατριβάνου και 15 μέρες μετά από αυτό στη Θεσσαλονίκη ξαναέγινε δεύτερος γύρος που κατηύθυνε ο κ. Τιμοσίδης με τον κ. Κατριβάνο. Εγώ δεν ήμουν.
Σήμερα έχω την τιμή να σας ανακοινώσω ότι από 89 φορείς του δημοσίου,  νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που ασχολούνται με την πρόνοια περνάμε στη συνένωση δυνάμεων, στη συγχώνευση φορέων και από 89 φορείς περνάμε από σήμερα στους 22.
Την προσπάθειά μας αυτή θα εντάξουμε σε σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, όπως ο νόμος ορίζει και με αυτό τον τρόπο εκσυγχρονίζουμε το σύστημα, το εξορθολογίζουμε και συμμετέχουμε στη συνολική εθνική προσπάθεια του Πρωθυπουργού και όλων των Υπουργών της κυβέρνησης για περιορισμό της σπατάλης, για καλύτερη διοίκηση, για καλύτερη παροχή προνοιακών υπηρεσιών.
Είναι  μια πολύ μεγάλη προσπάθεια αυτή. Είναι  μια προσπάθεια όμως την οποία φέραμε σε πέρας. Θα την περιβάλλουμε με την ισχύ Προεδρικού Διατάγματος και θα συνοδεύει τις συνενώσεις των δυνάμεων του ΕΣΥ.
Είμαστε υπερήφανοι που αυτά που λέμε τα κάνουμε και να είστε βέβαιοι ότι μέχρι το τέλος του 2011 αρχής γενομένης από την μεγάλη προσπάθεια του ΕΟΠΥΥ και φτάνοντας μέχρι και την τελευταία προνοιακή δομή, θα κάνουμε το καθήκον μας. Και δεν υποχωρούμε προ ουδενός.
Ζητήσαμε και από τον κοινωνικό χώρο, ζητήσαμε δηλαδή από τους ανθρώπους που είναι εκτός κράτους γιατί οι φορείς που αναφέρομαι είναι  νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Ζητήσαμε από τους φορείς της κοινωνίας να κάνουν το ίδιο. Δεν τους βλέπουμε πολύ πρόθυμους. Ενώ λένε ναι στο στόχο, ελάχιστοι εξ αυτών δηλώνουν προθυμία να συνενώσουν και τις δικές τους δυνάμεις. Είναι  περίπου 400 νομικά πρόσωπα στο χώρο του ιδιωτικού τομέα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)  Φιλανθρωπικά…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι φιλανθρωπικά, τα σωματεία κλπ. Γιατί όχι και αυτοί; Εν πάση περιπτώσει  το κράτος δίνει το καλό παράδειγμα, προχωράει με αυτές τις συγχωνεύσεις και παρακαλώ τον κ. Κατριβάνο να πει πολλά περισσότερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι μπορώ να αγοράζω υπηρεσίες από όλους με βάση τις υπηρεσίες και με βάση τις τιμές. Ερώτημα. Υπάρχει  το ΙΚΑ Γαλατσίου που κάνει εργαστηριακές εξετάσεις. Αν έρθω εγώ και σας προσφέρω λιγότερα, έχω ένα διαγνωστικό κέντρο ή μια ασφαλιστική εταιρεία, θα πάρετε από εμένα ή από το ΙΚΑ;
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Από το ΙΚΑ πρωτίστως. Από τα Κέντρα Υγείας επίσης και μετά ότι υπηρεσίες δεν μπορούμε να προσφέρουμε τις αγοράζουμε.
Γ. ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΣ: Όπως ακούσατε ο Υπουργός ήταν αρκετά αναλυτικός και στα δύο θέματα. Εγώ θέλω να πω το εξής, όσον αφορά το Λαύριο. Πραγματικά έγινε μια τεράστια προσπάθεια. Από τον Νοέμβριο που δεσμευτήκαμε για τη δημιουργία αυτού του οικισμού κάναμε ότι ήταν δυνατόν. Προσπαθήσαμε να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς του δημοσίου για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα τόσο γρήγορα.
Με το Υπουργείο, με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, με το Δήμο, με άλλους φορείς για να μπορέσουμε πραγματικά να έχουμε το αποτέλεσμα που είναι  ένα αξιόλογο αποτέλεσμα. Και δεχόμενοι όλα τα αιτήματα που μας έβαλαν οι αιτούντες άσυλο. Τους ενοχλούσε το χαλίκι, βάλαμε τσιμέντο, θέλανε παρτέρια, θέλανε φωτισμό, θέλανε περιφράξεις κλπ. Προκειμένου να μην έχουμε άρνηση πραγματικά τα κάναμε. Και αυτή τη στιγμή μετά από την τελευταία συνάντηση που είχα μαζί τους, έχουν αρνηθεί να μετεγκατασταθούν.
Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος πλέον είναι  πάρα πολύ μεγάλος γι΄ αυτούς τους ανθρώπους και θεωρούμε ότι ως Υπουργείο δεν μπορούμε να σηκώσουμε αυτό το φορτίο το να γίνει κάποιος σεισμός και να έχουμε κάποιο ατύχημα εκεί. Πραγματικά δεν θέλουμε να σηκώσουμε αυτό το φορτίο.
Το κόστος πρέπει  να ανέρχεται περίπου στις 100.000 και μήπως είναι  και παραπάνω εάν δε σκεφτείτε ότι τα λυόμενα τα πήραμε από το Υπουργείο Μεταφορών και δούλεψε και το Υπουργείο Τεχνικής Αμύνης και μας προσέφεραν πάρα πολύ μεγάλη βοήθεια.
Αυτό όσον αφορά τον οικισμό προσωρινής διαμονής των αιτούντων άσυλο. Όσον αφορά τώρα το δεύτερο θέμα που είναι  οι συνενώσεις. Πραγματικά έγινε με τον νόμο 3868 έπρεπε να προχωρήσουμε σε συνενώσεις των προνοιακών ιδρυμάτων. Όπως ακούσατε τον Υπουργό υπήρχαν, εδώ έχει γίνει ένα λάθος, το οποίο είναι  δικό μου το λάθος, δεν ήταν του Υπουργού, τα 89 είναι 91, που πραγματικά συγχωνεύονται σε 22.
Σήμερα έχουμε 91 μονάδες κοινωνικής φροντίδας και από αυτά οι  72 είναι  νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που προστατεύουν ΑΜΕΑ και τα 19 είναι  νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που προστατεύουν παιδιά.
Σύμφωνα με τον 3868 σε κάθε διοικητική περιφέρεια πρέπει  να δημιουργήσουμε και έχουμε δημιουργήσει ένα φορέα ΑΜΕΑ και ένα φορέα προστασίας παιδιών. Έτσι δημιουργούνται 13 φορείς ΑΜΕΑ και 19 φορείς προστασίας παιδιών.
Σας έχει μοιραστεί ένα κείμενο, με το οποίο είναι  πραγματικά αναλυτικά όλες οι περιφέρειες και ποιοι φορείς συγχωνεύονται και συνενώνονται.
Έχουν μοιραστεί όλα, δεν ξέρω τώρα εάν χρειάζεται κάποια ερώτηση. Εμείς πέρα από αυτό που σας δίνουμε τώρα, τον τρόπο με τον οποίο θα συνενωθούν, ήδη οι Υπηρεσίες έχουν πάρει εντολή και προχωρούμε στον Οργανισμό, διότι για να μπορέσουμε πραγματικά αυτό να  γίνει πράξη, πρέπει  να υπάρχει και ένας Οργανισμός, ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα έχω και τον Οργανισμό, έτσι ώστε να μπορέσουμε αυτό να το κάνουμε πράξη τουλάχιστον μέσα στο καλοκαίρι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Ωραία. Ποια είναι  τα κριτήριά σας για να προχωρήσετε…
Γ. ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΣ: Τα κριτήρια των συγχωνεύσεων καταρχήν ήταν ο νόμος ο οποίος έλεγε ότι σε κάθε διοικητική περιφέρεια πρέπει  να γίνει ένας Οργανισμός ΑΜΕΑ. Έτσι όποιοι Οργανισμοί ή όποια νομικά πρόσωπα υπήρχαν μέσα στην περιφέρεια έπρεπε να πάνε σε έναν Οργανισμό. Παραδείγματος χάρη αν θα δείτε την Αττική που είναι  η πρώτη περιφέρεια, έχει έναν Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας Παιδιού και Οικογένειας όπου συγχωνεύει το «ΜΗΤΕΡΑ», το «Αναρρωτήριο Πεντέλης», τον «Άγιο Ανδρέα» και την «Αγία Βαρβάρα».
Όσο δε αφορά τον Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας ΑΜΕΑ συγχωνεύει το Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων Παιδιών Βούλας, Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Παίδων, Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Δυτικής Αθήνας, Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ανατολικής Αθήνας, Μιχαλήνειο  και Παιδικό Αναπτυξιακό Κέντρο Πειραιά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανά αντικείμενο ήταν.
Γ. ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΣ: Ήταν ανά αντικείμενο, βεβαίως. Διότι ο νόμος, να το πω και αυτό, ο νόμος είναι  ξεκάθαρος. Λέει ότι σε κάθε διοικητική περιφέρεια μπορούν να γίνουν προνοιακοί μέχρι 4 Οργανισμοί. Ένας με οικογένεια και παιδί, ένας με ΑΜΕΑ, ένας με τρίτη ηλικία και ένας με ευπαθείς ομάδες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και οι εργαζόμενοι παραμένουν ίδιοι, έτσι δεν είναι;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι  ΝΠΔΔ.
Γ. ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΣ: Ακριβώς. Τι θα κερδίσουμε και γιατί προχωρήσαμε προς αυτή την κατεύθυνση. Καταρχήν σήμερα – ένα παράδειγμα θα σας φέρω – υπάρχουν ιδρύματα τα οποία έχουν έναν διοικητικό υπάλληλο, πολλές φορές δεν έχουν και κανέναν διοικητικό υπάλληλο και τη μισθοδοσία τη βγάζει όποιος τύχει μπροστά ή προσπαθούν να πείσουν ένα διπλανό ίδρυμα να τους βγάλει τη μισθοδοσία.
Υπάρχουν ιδρύματα τα οποία δεν έχουν ηλεκτρολόγο, το ένα δεν έχει κανέναν και το άλλο έχει τρεις ή τέσσερις, με αποτέλεσμα οι τέσσερις να κάθονται και να μην μπορούμε να τους μετακινήσουμε. Έτσι γίνεται πιο εύκολη η λειτουργία όλων αυτών των υπηρεσιών ώστε να είναι πραγματικά η προσφορά προς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε βασικό σημείο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Γενικέ, κ. Υπουργέ, εγώ καταλαβαίνω την αναγκαιότητα για τη συνένωση ανάλογα με το αντικείμενο σε δύο φορείς των δομών, όμως εδώ υπάρχει ένα θέμα πολύ σοβαρό. Νομίζω ότι εδώ υπάρχουν ιδρύματα τα οποία μέσα τους, οι συνθήκες λειτουργίας τους είναι τέτοιες που αν τις έβλεπε η Τρόικα θα έτρεχε με χίλια για να φύγει.
Θέλω να σας ρωτήσω. Εννοώ τα ΚΕΠΕΠ, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων. Ξέρετε πώς ζουν εκεί πέρα οι άνθρωποι. Ήθελα να σας ρωτήσω, πέρα από αυτή τη μεταρρύθμιση τη διοικητική, υπάρχει κάποιο σχέδιο στο Υπουργείο για κάποιες μεταρρυθμίσεις στη ζωή αυτών των συνανθρώπων μας που υποφέρουν εκεί μέσα;
Γ. ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΣ: Βεβαίως. Καταρχήν με τον ίδιο νόμο τον 3868 προσπαθήσαμε, όταν δεν είχε προσωπικό κανένα από τα ιδρύματα αυτά και πολύ περισσότερο όλες οι προηγούμενες διοικήσεις διόριζαν προσωπικό στα ιδρύματα της πρόνοιας και εν συνεχεία τους μετέφεραν – γιατί ήταν βαριά η δουλειά της πρόνοιας – σε νοσοκομεία ή σε άλλες υπηρεσίες κρατικές, φροντίσαμε ώστε να μπορούν τα προνοιακά ιδρύματα πλέον να παίρνουν επικουρικό προσωπικό, πράγμα που μέχρι το ΄10 δεν μπορούσαν να το κάνουν.
Έτσι δώσαμε αυτή τη δυνατότητα να μπορούμε να έχουμε το αναγκαίο προσωπικό, το αναγκαίο και αυτό όχι απόλυτα. Γίνονται τεράστιες προσπάθειες πραγματικά για να το πάρουμε κι αυτό το προσωπικό.
Από την άλλη πλευρά χρήματα τα οποία εδίδοντο με προγραμματικές συμβάσεις σε διάφορους Συλλόγους ώστε οι Σύλλογοι να κάνουν τις προσλήψεις και να μεταφέρουν αυτό το προσωπικό στα ιδρύματα για να λειτουργούν τα ιδρύματα, που εδώ δεν σας κρύβω ότι ακούγονται διάφορα, μεταξύ των οποίων ότι προσλαμβάνανε 10 και στα ιδρύματα πήγαιναν οι 5, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα ιδρύματα, αυτά τα καταργήσαμε και τα χρήματα αυτά τα δώσαμε απευθείας στις διοικήσεις ώστε να έχουν χρήματα και να μπορούν πραγματικά να παίρνουν επικουρικό προσωπικό.
Το δε επικουρικό προσωπικό που παίρνουν τα ιδρύματα, δεν εξαρτάται από τίποτε άλλο παρά μόνο από το αν τα ίδια τα ιδρύματα έχουν χρήματα. Συνεπώς κάποια διοίκηση η οποία κάνει έναν ορθολογισμό στα λειτουργικά της έξοδα, θα μπορεί να προσλαμβάνει και προσωπικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς κ. Υπουργέ αν θέλετε, αν έχετε τελειώσει με το ζήτημα της πρόνοιας, να μας διευκρινίσετε κάποια στοιχεία οικονομικά. Άκουσα χθες σε μια ραδιοφωνική εκπομπή, τη διάβασα μάλλον, λέτε ότι ετοιμάζετε να κόψετε 500 ακόμα εκατομμύρια για τα φάρμακα. Μπορείτε να μας επαναλάβετε τα κονδύλια για να δούμε…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν θέλω να χάσω τη ευκαιρία να μιλήσω για το φάρμακο αυτοτελώς. Για το φάρμακο έχουμε επεξεργαστεί.. Καταρχάς ξέρετε ότι το Υπουργείο Υγείας είναι το αρμόδιο Υπουργείο για να εκδίδει τις αγορανομικές διατάξεις για τις τιμές των φαρμάκων.
Εκδώσαμε μία αγορανομική διάταξη προ περίπου μιας εβδομάδος και ευχαριστώ πολύ τον Γενικό Γραμματέα, τον κ. Δημόπουλο γι' αυτό, με βάση την οποία ανατιμολογούσαμε με το νέο δεδομένο ότι βάσει του νόμου του Φεβρουαρίου το κέρδος των φαρμακαποθηκών μειώνεται κατά 2,5%. Είχαμε μία πίεση να κάνουμε μια τροποποίηση αυτής της απόφασης. Δεν θα κάνουμε καμία.
Το δεύτερο. Έχουμε την υποχρέωση τώρα να δώσουμε νέες τιμές. Η αγορανομική διάταξη αυτή προετοιμάζεται. Έχουμε διοργανώσει συζήτηση με όλους τους φαρμακοβιομηχάνους Έλληνες και ξένους, διότι έτσι πρέπει να κάνουμε και η σχετική απόφαση η οποία θα αποφέρει στα ασφαλιστικά Ταμεία ένα κέρδος 500 εκατομμυρίων ευρώ θα παρουσιαστεί από μας αμέσως μετά την επιστροφή μας από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στις 11 του μηνός, να ‘μαστε καλά.
Άρα έχουμε διαμορφωμένη πολιτική. Έχουμε στόχευση με βάση και μόνο αυτή την παρέμβαση, μισό δισ. κέρδος, μισό δισ. κέρδος για τα ασφαλιστικά Ταμεία και θα έχουμε την τιμή πάρα πολύ σύντομα να σας παρουσιάσουμε αυτό το προϊόν της δουλειάς μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα βγει, περιμένουμε νομίζω μέσα του Ιουνίου άλλη μία αγορανομική διάταξη που θα δίνει…
Γ. ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΣ: Αυτή που λέει, η δεύτερη, που θα βγει τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, και υπάρχει και η λίστα τέλος Ιουνίου, έτσι δεν είναι;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να πούμε, λοιπόν, στις 12 ή 13 του μηνός, μετά του Αγίου Πνεύματος θα σας παρουσιάσουμε τις αγορανομικές διατάξεις. Θα είναι μια πολύ μεγάλη ημέρα και ίσως θα είναι και μία ημέρα συγκρούσεων. Οι συγκρούσεις όταν γίνονται για το καλό δεν μας φοβίζουν, είναι ευπρόσδεκτες.
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Από τη νέα. Μόνο από τη νέα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή οι περικοπές του Υπουργείου Υγείας το 2011 πόσο θα φτάσουν; Τι περιορισμούς θα κάνει το Υπουργείο Υγείας;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, αυτό δεν έχει να κάνει με τον δικό μας προϋπολογισμό. Αυτό έχει να κάνει με τα ασφαλιστικά Ταμεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά που είπε ο κ. Κουτρουμάνης αφορούν και τα δυο Υπουργεία ή όχι;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Άλλος είναι ο προϋπολογισμός του ενός Υπουργείου, άλλος στο άλλο. Απλώς επειδή είμαστε συγγενή Υπουργεία, προσέχει το ένα το άλλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι. Εσείς πόσο θα περιορίσετε συνολικά το…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχουμε πει, έχουμε βάλει το στόχο στον προϋπολογισμό του 2010 και τον έχουμε αυξήσει διαμορφώνοντας το μεσοπρόθεσμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γι' αυτό που είπατε τώρα, για τα 500 εκατομμύρια τα καινούργια, τα 500 εκατομμύρια που θα εξοικονομήσετε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ασφαλιστικά Ταμεία είναι αυτά, μόνο από το φάρμακο, μόνο από τη συγκεκριμένη αγορανομική διάταξη.
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι προς τη Βουλή. Έχει πάει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω, για τα φάρμακα που βρήκατε στο Λαύριο, στα πηγάδια, τι γίνεται;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχει πάει στον Εισαγγελέα αυτή η υπόθεση. Έχει πάει στον Εισαγγελέα από την κα Δρέττα.