ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts


Ομαλοποιείται η χορήγηση φαρμάκων







Στη χορήγηση 89 ‘ακριβών’ φαρμάκων στους ασφαλισμένους του δημοσίου προχωρεί ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ).
Οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν ωστόσο την κινητοποίησή τους, μη χορηγώντας τα υπόλοιπα σκευάσματα με πίστωση στο δημόσιο (ΟΠΑΔ) και το σύνολο των φαρμάκων στο Ταμείο της ΔΕΗ. Κανονικά γίνεται από την Τρίτη η χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΟΤΕ, καθώς επήλθε συμφωνία με τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι διεκδικούν την εξόφληση των χρεών τους.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου.....
(ΟΠΑΔ) κ. Κυριάκος Σουλιώτης ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σύμφωνα με ενημέρωση που είχε από τον ΦΣΑ, οι φαρμακοποιοί δέχτηκαν να χορηγούν τουλάχιστον τα 89 'ακριβά' φάρμακα, τα οποία απευθύνονται σε ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας.
Ο κ. Σουλιώτης έκανε λόγο για βελτίωση στο καθεστώς πληρωμών από την πλευρά του ΟΠΑΔ, σημειώνοντας ότι ο χρόνος εξόφλησης δεν θα ξεπερνά τους 3 μήνες, από
τους 5 έως 8 που είναι σήμερα.
Άφησε, ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο ατομικών συμβάσεων με τους φαρμακοποιούς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σημερινά προβλήματα: ‘Aτομικές συμβάσεις είχαμε στους φαρμακοποιούς και πριν από 2 χρόνια, χωρίς να αντιμετωπίζουμε κινητοποιήσεις’, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σουλιώτης.
ΦΣΑ
Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη, η διοίκηση του ΦΣΑ επισημαίνει τα εξής:
'Συναισθανόμενος το τεράστιο πρόβλημα που υφίστανται οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι πάσχουν από σοβαρότατες ασθένειες και ανήκουν στα ταμεία που ο ΦΣΑ έχει διακόψει την πίστωση (ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΔΕΗ, ΤΑΣ και ΕΤΕ), παρά το δυσβάστακτο κόστος των φαρμάκων αυτών, αποφάσισε την κατ΄ εξαίρεση χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους που αφορούν τις ασθένειες αυτές'.
Σύσκεψη
Στο μεταξύ, η διοίκηση του ΦΣΑ διοργανώνει σύσκεψη των αρμοδίων φορέων, με θέμα τα προβλήματα του χώρου. Με ανακοίνωσή του, το προεδρείο του Συλλόγου επισημαίνει τα εξής:
'Λόγω όλων όσων έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες και όλοι γνωρίζουμε, τα φαρμακεία αντιμετωπίζουν οικονομική ασφυξία, καθώς τα μεν ασφαλιστικά ταμεία καθυστερούν δραματικά τις πληρωμές τους, οι δε φαρμακευτικές εταιρείες δεν παρέχουν επαρκείς πιστώσεις, σε πολλές δε περιπτώσεις απαιτούν την εξόφληση από τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες επί αντικαταβολή.
Ο ΦΣΑ θεωρεί ότι είναι τουλάχιστον άδικο να απορροφούν κυρίως οι φαρμακοποιοί την μεγάλη οικονομική δυσπραγία των ασφαλιστικών Ταμείων, ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα και οι φαρμακευτικές εταιρείες να συνεισφέρουν, χορηγώντας μεγαλύτερη πίστωση, επωφελεία της ομαλής λειτουργίας της φαρμακευτικής αγοράς και του κοινωνικού συνόλου.
Προς τον σκοπό αυτό, πραγματοποιούμε κοινή σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να οδηγηθούμε σε κοινές θέσεις και να δημιουργήσουμε ένα όσο το δυνατόν καλύτερο και ασφαλέστερο περιβάλλον συνεργασίας, το οποίο θα επιδράσει θετικά στην διακίνηση του φαρμάκου στην ελληνική αγορά.
Στη σύσκεψη αυτή έχουν κληθεί να πάρουν μέρος μαζί με το ΦΣΑ, εκπρόσωποι των φορέων του φαρμακευτικού κλάδου όπως ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών (ΠΕΦ), ο Σύνδεσμος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αττικής ΠΕ (ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων και ιδιωτικές φαρμακαποθήκες.
Οι περισσότεροι από τους προαναφερόμενους φορείς, ανταποκρίθηκαν με προθυμία στο κάλεσμά μας'.  
Δ.Κ