ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Με νέες κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι φαρμακοποιοί


Ρεπορτάζ από τη συνέντευξη τύπου του ΠΦΣ την οποία μπορείτε να ξαναδείτε ΕΔΩ

Φοβούνται μπαράζ λουκέτων εάν περικοπεί περαιτέρω το ποσοστό κέρδους τους με την εφαρμογή των νέων κυβερνητικών μέτρων.

Σε ρήξη ήρθαν για άλλη μια φορά οι σχέσεις πολιτείας φαρμακοποιών με αφορμή τα νέα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση, με τα οποία αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών. Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, «η πολιτεία σχεδιάζει νέα επίθεση στους 12.000 φαρμακοποιούς. Αυτή τη φορά επικαλούμενη το επικαιροποιημένο μνημόνιο 4, θέλει τη μείωση του συνολικού κέρδους του φαρμακοποιού σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 15%». Ο ίδιος προσέθεσε πως «εάν επιβεβαιωθούν οι προθέσεις της κυβέρνησης, τότε θα κλείσει το 15-20% των λειτουργούντων σήμερα φαρμακείων. Φαντασθείτε λοιπόν την ταλαιπωρία του ασθενούς, του ηλικιωμένου, του αγρότη, που θα αναγκασθεί να πηγαίνει στο παραδίπλα χωριό με δυσμενείς καιρικές συνθήκες για να βρει το φάρμακο του».


Σύμφωνα με τον κλάδο των φαρμακοποιών, ο τομέας των φαρμακείων αποτελεί μόλις το 6-7% της πίτας των δαπανών της Υγείας. Για το υπόλοιπο 93%-94% η κυβέρνηση δεν προσπαθεί να αλλάξει κάτι παρά μόνο, σύμφωνα με τους ίδιους, πολεμάει τους φαρμακοποιούς.
Ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης δήλωσε στον «Τ.Θ.»: «Τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν σε κλείσιμο το 1/3 των φαρμακείων διότι από το ποσοστό του 15%, το 11% πηγαίνει στα λειτουργικά έξοδα του φαρμακείου και το υπόλοιπο σε πληρωμές.
Τα συνοικιακά φαρμακεία, και όσα βρίσκονται σε χωριά δυστυχώς δεν θα μπορέσουν να αντέξουν. Προτείναμε κάποια μέτρα στην κυβέρνηση που θα βοηθήσουν και εμάς και την κυβέρνηση και περιμένουμε την απόφαση. Αν η κυβέρνηση θέλει, ας πάρει μέτρα που θα ωφελήσουν και τις δύο πλευρές. Διαφορετικά οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα μας βρει αντίθετους».
Ο κλάδος των φαρμακοποιών προτείνει να μειωθούν οι φαρμακευτικές δαπάνες με τα εξής μέτρα: Την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (αναβάθμιση και επέκταση), τα διαγνωστικά θεραπευτικά πρωτόκολλα, τη συνταγογραφία, οι ενδείξεις και η συμμετοχή των ασθενών να είναι ανάλογη με το φάρμακο και όχι με την ασθένεια, η νοσοκομειακή συσκευασία, να δίνονται συνεχείς παρατάσεις στην βιομηχανία, γεννόσημα στα νοσοκομεία (όφελος 30% Χ 1 ΔΙΣ= 300.000.000 €), τη μείωση του αριθμού των χαπιών, καθώς και την καθιέρωση ποσοστού συμμετοχής του ασφαλισμένου κατά φάρμακο και όχι κατά διάγνωση (εξοικονόμηση 5% του συνόλου δαπάνης 4 ΔΙΣ δηλαδή 200.000.000 €).
Ο γραμματέας του φαρμακευτικού συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Ευγενίδης δήλωσε στον «Τ.Θ.»: «Με αυτά τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, τα φαρμακεία θα γίνουν μη βιώσιμες επιχειρήσεις. Είναι μια ταφόπλακα για τα φαρμακεία. Υπάρχουν πολλά προβλήματα ήδη στον κλάδο, όπως η μεγάλη καθυστέρηση από τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλα πολλά που σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα θα αναγκάσουν πολλά φαρμακεία να κλείσουν.
Έχουμε μεριμνήσει στην κυβέρνηση σχετικά και σαφώς θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει πριν προβούμε σε κινητοποιήσεις διότι ο νέος νόμος προβλέπεται για το επόμενο έτος, το 2012».
«Πίσω από τους αριθμούς πάντα υπάρχουν άνθρωποι. Εμείς περιμένουμε απαντήσεις από τον κ. Παπακωνσταντίνου και αναλόγως θα πράξουμε.
Μπορεί να δεχθήκαμε ένα χαστούκι, σίγουρα όμως δεν γυρίσουμε και το άλλο μάγουλο.
Στο χέρι της κυβέρνησης είναι να...τσουγκρίσουμε αυγά», κατέληξε ο Θ.
Αμπατζόγλου, πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.