ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ PHARMA TEAM-«Κούρεμα» τιμών σε 12.000 φάρμακα τον Απρίλιο

«Πόλεμο» με τις φαρμακοβιομηχανίες ανοίγει το υπουργείο Yγείας, προχωρώντας σε ανακοστολόγηση-μαμούθ όλων των φαρμάκων (τουλάχιστον 12.000 σκευασμάτων) που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Mετά τις συνεχείς παρεμβάσεις στις τιμές -με πιο επιθετική την οριζόντια μείωση περίπου κατά 25% τον περασμένο Mάιο- και τις έντονες αντιδράσεις της φαρμακοβιομηχανίας που σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησε ακόμη και σε αποσύρσεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά, η νέα ανατιμολόγηση «έρχεται» το πρώτο δεκαπενταήμερο του Aπριλίου. Eκτιμάται δε ότι θα οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις τιμών και έτσι σε φθηνότερα φάρμακα, ενώ θα «ανανεώνεται» τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.
Mάλιστα, το υπουργείο Yγείας, που αναλαμβάνει από 1ης Aπριλίου συνολικά την πολιτική φαρμάκου -ακόμη και τον προσδιορισμό της τιμής-, προχωρεί στην εφαρμογή συστήματος ελέγχου των τιμών, χωρίς τη «συνδρομή» των φαρμακευτικών εταιρειών, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
Tιμοκατάλογος
Μέχρι σήμερα, προκειμένου..........................
να καθοριστεί η τιμή του φαρμάκου, η φαρμακοβιομηχανία έδινε τον τιμοκατάλογό της χωρίς όμως να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου από την πολιτεία. Με το νέο σύστημα, το υπουργείο Υγείας, αφενός δεν χρειάζεται να ενημερωθεί από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους και αφετέρου μπορεί να προχωρήσει σε διασταυρώσεις των τιμών σε όλες τις χώρες.
Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, κ. Αντώνη Δημόπουλο, το νέο σύστημα ελέγχου των τιμών θα οδηγήσει σε μειώσεις και σε φθηνότερα φάρμακα.
Ο προσδιορισμός της τιμής των φαρμάκων θα προκύπτει -όπως και σήμερα- από το μέσο όρο των χαμηλότερων τιμών σε τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο το υπουργείο Υγείας με το νέο σύστημα αυστηρής παρακολούθησης της εξέλιξης των τιμών σε όλες τις χώρες θα μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα και να... διορθώνει τις τιμές.
Το νέο σύστημα, το οποίο επεξεργάστηκε η γενική γραμματεία Εμπορίου και «κληρονομεί» το υπουργείο Υγείας, στηρίζεται σε μία βάση δεδομένων για τις τιμές των φαρμάκων (σύμφωνα με τους επίσημους τιμοκαταλόγους που διαθέτουν τα αρμόδια υπουργεία) σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα, το σύστημα αυτό θα είναι συνδεδεμένο και θα συνεργάζεται με Διεθνείς Οργανισμούς, εξειδικευμένους σε θέματα φαρμάκου (όπως PPRI και OBIG).
Επεξεργασία
Η επεξεργασία των στοιχείων θα γίνεται αυτόματα ώστε το υπουργείο Υγείας να παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών στις άλλες χώρες, αφού και η Ελλάδα αποτελεί χώρα αναφοράς για άλλες χώρες (σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό των τιμών των φαρμάκων). Μετά την? πιστοποίηση των τιμών, το υπουργείο Υγείας θα προχωρεί σε έγκυρη και χωρίς καθυστερήσεις τιμολόγηση των σκευασμάτων. Σταδιακά, με το νέο σύστημα θα μπορούν να συνδεθούν και άλλοι φορείς όπως δημόσια νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να ελέγχουν και να προσαρμόζουν τις τιμές των φαρμάκων. Ηδη για το λόγο αυτό «τρέχει» διαγωνισμός, ύψους 500.000 (από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου), για το σχετικό πρόγραμμα πληροφορικής που εξασφαλίζει τη διασύνδεση με όλε τις βάσεις δεδομένων.
Παρεμβάσεις
Εκτός από τις παρεμβάσεις στις τιμές των φαρμάκων, το υπουργείο Υγείας προωθεί μέτρα που αφορούν στην κατανάλωση και συνταγογράφησή τους. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δημόπουλος, «δεν μπορούν να γίνουν άλλες παρεμβάσεις στις τιμές των φαρμάκων.
Αντίθετα, μπορούμε να ελέγξουμε την συνταγογράφηση, βάζοντας τέλος στην υπερβολική κατανάλωση και κατάχρηση φαρμάκων». Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ο κ. Δημόπουλος, αναβαθμίζεται ο ρόλος του ΕΟΦ ο οποίος αναλαμβάνει ελεγκτικές και εποπτικές αρμοδιότητες.
Θα συνταγογραφούν ουσίες - όχι εμπορικά σήματα
Το μεγάλο «στοίχημα» είναι η εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων -αρχικά στα δημόσια νοσοκομεία και στη συνέχεια στα ασφαλιστικά ταμεία- ώστε να ελέγχεται ουσιαστικά η χρήση και κατανάλωση των φαρμάκων. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα όπου ο γιατρός διαθέτει το προνόμιο της απόλυτης επιλογής φαρμάκου. Αυτό σημαίνει ότι όσο και αν συμπιεστούν οι τιμές των φαρμάκων, η φαρμακευτική δαπάνη δεν θα μειωθεί αφού εξαρτάται κυρίως από την κατανάλωση.
Παράδειγμα
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ογκολογικού φαρμάκου, το οποίο μάλιστα παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα έλλειψη στα δημόσια νοσοκομεία. Πρόκειται για ακριβό φάρμακο, το οποίο μάλιστα προστατεύεται από πατέντα και θεωρείται κατά συνέπεια μοναδικό. Το συγκεκριμένο ογκολογικό φάρμακο, πουλάει στην Ελλάδα περισσότερα από 90.000 κουτιά. Ο αντίστοιχος αριθμός στη Γαλλία είναι μόλις 220 κουτιά και στο Βέλγιο δεν ξεπερνά τα 100.
Στην Ελλάδα δεν έχουμε περισσότερους ογκολογικούς ασθενείς, αλλά έχουμε γιατρούς που συνταγογραφούν ελεύθερα.
Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα ελέγχουν τη συνταγογράφηση αφού παρέχουν συγκεκριμένες οδηγίες στους γιατρούς για το θεραπευτικό σχήμα που θα ακολουθήσουν κατά περίπτωση. Hδη το υπουργείο Υγείας έχει δημιουργήσει ογκολογικά πρωτόκολλα τα οποία όμως «απεταξάμην» οι γιατροί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη παρουσίαση που έγινε πριν από λίγες ημέρες στο ιατρικό σώμα, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, οι γιατροί εξεδήλωσαν αρνητικές? διαθέσεις στα σχέδια του υπουργείου.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=105109157