ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ



Για μία ακόμα χρονιά το ελληνικό φάρμακο  κατέχει την  πρώτη  θέση στη λίστα  με τα
εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας

Αθήνα, 28.03.2011.

 Σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) στην ετήσια ανακοίνωσή του με τα 100 πιο εξαγώγιμα προϊόντα, η αξία των εξαγωγών φαρμάκων για το 2010 ανήλθε περί τα 555 εκατ. ευρώ , διατηρώντας για δεύτερη συνεχή χρονιά την πρωτιά στην αντίστοιχη λίστα. 
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία με περισσότερες από 20 παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα και με επενδύσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ (90% του κλάδου) τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιεί εξαγωγές σε 80 χώρες στον κόσμο ουσιωδώς όμοιων φάρμακων (γενόσημα) με εμπορική ονομασία (branded generics) που αποτελούν και τον κύριο όγκο της παραγωγής τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις χώρες αυτές ανήκουν σχεδόν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Η εξαγωγική δραστηριότητα που έχει αναπτύξει εδώ και χρόνια επηρεάζει  θετικότατα το  εμπορικό ισοζύγιο της χώρας και τονώνει την ελληνική οικονομία.
Ο Θεόδωρος Κωλέτης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), δήλωσε σχετικά: «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, πλην του γεγονότος ότι αποτελεί το μόνο κλάδο της υγείας που παράγει προστιθέμενες αξίες, συμβάλλει στο  μέγιστο βαθμό στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίαςΟι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες, την ώρα που όλοι επικαλούμενοι την οικονομική κρίση προχωρούν σε περικοπές, επενδύουν σε νέες μονάδες παραγωγής και συστήματα ποιοτικού ελέγχου, παράγοντας προϊόντα ανταγωνιστικά  και περιζήτητα στη διεθνή αγορά. Παρ’ όλα αυτά, βρισκόμαστε στο σημείο όπου οι προσπάθειες αυτές όχι μόνο δεν υποστηρίζονται, αλλά αμφισβητούνται. Τα στοιχεία για άλλη μια φορά
, όμως, επιβεβαιώνουν αυτές τις προσπάθειες και αφήνουν ερωτηματικά ως προς το γιατί δεν δίνονται κίνητρα ανάπτυξης σε αυτούς που μπορούν και είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν. Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη την εκβιομηχάνιση και την εξωστρέφεια για την επιβίωσή  της και η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία μπορεί, μέσω ενός ευνοϊκού θεσμικού πλαισίου, να προσφέρει ακόμα περισσότερα.»