ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts


Μνημειώδης επιτυχία: 6-10 εκατ. το μηνιαίο κόστος του νέου συστήματος στο ΙΚΑ

Pharma Team: Φυσικά και το ξέραμε, φυσικά και το περιμέναμε... αλλά ποιος μας ρωτά εμάς...
Με αφορμή μια πενθήμερη απεργία των Ιατρών του ΙΚΑ, το ίδρυμα και το Υπουργείο, προφασιζόμενοι τις ανάγκες των ασθενών, αποφάσισαν να δράσουν όπως πάντα στο πόδι και  προέβησαν στο απονενοημένο, να επιτρέψουν έτσι απλά και χωρίς κανένα έλεγχο ή σχεδιασμό και μάλιστα έναντι αδρούς αμοιβής, σε όλους τους γιατρούς να συνταγογραφούν φάρμακα σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ με τις γνωστές σε όλους μας "μαϊμού" συνταγές.
Διαλύουν το μόνο υγειή Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης! 
Το πάρτυ άρχισε και μάλιστα είναι ικανοποιημένοι.
Μάλλον όμως στο τέλος όταν καταλάβουν τι έκαναν πάλι εμείς θα την πληρώσουμε τη νύφη!

Ευνοημένοι από το νέο σύστημα εξυπηρέτησης ασφαλισμένων του ΙΚΑ από συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ γιατρούς, αποδεικνύονται τόσο οι ασφαλισμένοι όσο και οι γιατροί του ιδρύματος. Από τη μια οι καθυστερήσεις στα ραντεβού των ασφαλισμένων ως αποτέλεσμα των πολυήμερων κινητοποιήσεων των γιατρών έχουν αντιμετωπιστεί, από την άλλη, όσοι γιατροί του ΚΑ έχουν συμβάσεις με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ απέκτησαν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις αποδοχές τους έως και 1.000 ευρώ τον μήνα, εξυπηρετώντας ασφαλισμένους του ιδρύματος στα ιδιωτικά τους ιατρεία.

50 επισκέψεις τον μήνα.
Με εγκύκλιο που εξέδωσε πρόσφατα το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, τίθενται οι 50 επισκέψεις τον μήνα ως ανώτατο όριο για τους γιατρούς του Ιδρύματος που έχουν παράλληλα σύμβαση με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ και μπορούν να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους τους.
Με την ίδια εγκύκλιο γίνεται σαφές ότι οι συμβεβλημένοι γιατροί θα αποζημιώνονται με βάση το τι ισχύει για τον ΟΠΑΔ, δηλαδή 20 ευρώ η πρώτη επίσκεψη του ασθενούς στο ιατρείο και 10 ευρώ όλες οι υπόλοιπες επισκέψεις του ίδιου ασθενούς κατά μήνα.
Οι καθυστερήσεις στα ραντεβού έχουν αντιμετωπιστεί, ενώ συμβεβλημένοι ιατροί αποκτούν τη δυνατότητα αύξησης των αποδοχών τους. Σημειώνεται ότι ένας σημαντικός αριθμός των γιατρών του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ έχει και συμβάσεις με άλλα ασφαλιστικό, ταμεία. Με τον ΟΠΑΔ εκτιμάται ότι έχουν σύμβαση 2.500 γιατροί από τους περίπου 7.000 που απασχολεί συνολικά το ΙΚΑ. Με υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί εντός των ημερών και η οποία θα κατοχυρώνει θεσμικά την αποζημίωση των γιατρών, τίθενται οι 80 επισκέψεις ασφαλισμένων του ΙΚΑ ως μηνιαίο όριο για τους υπόλοιπους γιατρούς που έχουν συμβάσεις με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ.
Η εφαρμογή του νέου συστήματος ξεκίνησε πριν από περίπου ένα μήνα με αφορμή τις κινητοποιήσεις των γιατρών, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την ακύρωση εκατοντάδων χιλιάδων ραντεβού των ασφαλισμένων.
Ικανοποίηση.
Οπως είπε στην «Κ» ο διοικητής του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, αφού έχουν «απορροφηθεί» οι καθυστερήσεις στα ραντεβού που ακυρώθηκαν κατά τη διάρκεια της απεργίας, ενώ μετά τις 10 το πρωί δεν υπάρχουν ουρές στα ιατρεία του ΙΚΑ.
Από την άλλη, η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από γιατρούς άλλων ταμείων έχει υπολογιστεί ότι θα κοστίσει στο ίδρυμα από 6 έως 10 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως, με τα οφέλη να είναι κατ' εξοχήν ποιοτικά (αντιμετώπιση της ταλαιπωρίας των ασθενών).
Ποσοτικά οφέλη εκτιμάται ότι θα αποκομίσει το ίδρυμα από την επικείμενη έναρξη του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Από την μέχρι σήμερα εμπειρία προκύπτει ότι τους συμβεβλημένους γιατρούς προτιμούν κυρίως οι νέοι ηλικιακά ασφαλισμένοι, σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες ηλικίες που συνεχίζουν να επισκέπτονται τα ιατρεία του ΙΚΑ λόγω και των σχέσεων που έχουν με τους γιατρούς τους.
Η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ με γιατρούς άλλων ταμείων θα ισχύσει έως και την εφαρμογή του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με την ενεργοποίηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) που, όπως έχουν δηλώσει ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λοβέρδος και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, θα ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου 2011.

Πηγή: Καθημερινή