ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts


ΙΚΑ: Μείωση της Φαρμ. δαπάνης το 2011, αλήθειες και ψέμματα.


  Αθήνα, 24 Μαρτίου 2011
Δελτίο Τύπου
  Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ γνωστοποιεί ότι η φαρμακευτική δαπάνη το μήνα Φεβρουάριο 2011 κατήλθε στο ποσό των 123.740.000 € από 181.256.770 € που ήταν η αντίστοιχη δαπάνη το μήνα Φεβρουάριο 2010, δηλαδή μειώθηκε κατά 31,7% ή κατά 57.516.770 €.

  Με βάση τα έως σήμερα στοιχεία, η λειτουργία του συστήματος ελέγχου των συνταγών, που εφαρμόζει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, απέδωσε τους τελευταίους δέκα μήνες (Μάιος 2010 - Φεβρουάριος 2011) συνολική εξοικονόμηση της φαρμακευτικής δαπάνης, ύψους 480.000.000 €, έναντι του αντίστοιχου δεκαμήνου της προηγούμενης χρονιάς (Μάιος 2009 - Φεβρουάριος 2010).

 
Pharma Team: Τέτοια λόγια σε άγιες μέρες είναι αμαρτία να τα λέμε με τέτοια αφέλεια!
Η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε για μόνο δύο λόγους, ο πρώτος είναι η τεράστια μείωση στις τιμές των φαρμάκων σε σχέση με το εκείνο το διάστημα, και το δεύτερο είναι το γεγονός ότι στο εν λόγω διάστημα, τα 89 φάρμακα δίνονταν χωρίς περιορισμούς από τα φαρμακεία και μάλιστα με το κανονικό ποσοστό κέρδους.
Για άλλη μια φορά μας λένε ψέμματα κατάμουτρα, εμείς φαινομενικά δεν νοιαζόμαστε, άλλωστε όλα αυτά είναι για εσωτερική κατανάλωση, για να δείχνουν σε όσους δεν είναι μέσα στα πράγματα και στο λαό πόσο καλά τα κατάφεραν. Αν εξετάσει κανείς μακροοικονομικά τα μεγέθη και συνυπολογίσει τη μείωση των τιμών και το γεγονός οτι πλέον λιγότερες είναι οι συνταγές με τα 89 στο ΙΚΑ, θα δει ξεκάθαρα πως η αλήθεια είναι πως τουλάχιστον η φαρμακευτική δαπάνη έμεινε στα ίδια μεγέθη, αν δεν αυξήθηκε κιόλας. Δηλαδή το συνολικό ποσό μπορεί να μειώθηκε, όμως αν λάβει κανείς υπόψη πως τα νούμερα αυτά αφορούν κυρίως τα υπόλοιπα φάρμακα, των οποίων η τιμή είναι έως και 35% πεσμένη, τότε μηδέν εις το "πηλίκιον". Θα αναρωτηθείτε, τι μας νοιάζει εμάς; Λάθος, εμάς μας ενδιαφέρει πρώτα από όλους να κρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη σε χαμηλά αλλά πράγματικά επίπεδα, κι ο λόγος είναι γιατί την όποια πραγματική της αύξηση θα κληθούμε να την επιβαρυνθούμε και πάλι οι φαρμακοποιοί. Εν κατακλείδει αποδυκνεύεται οτι τα δικά τους ψέμματα θα τα χρεωθούμε εμείς. Άρα πρέπει να πούμε την αλήθεια για την μείωση της δαπάνης και να την επκοινωνήσουμε παντού!