ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν την άλλη εβδομάδα οι γιατροί

Αγωνιστικό απεργιακό μέτωπο συγκροτούν οι γιατροί, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που έχει κατατεθεί στη Βουλή και ζητούν την απόσυρσή του.
Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες πανελλαδικά προχωρούν από την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου οι γιατροί του ΙΚΑ
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) Μ. Βλασταράκος τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό που «συνενώνει αδύναμους λειτουργικά και οργανωτικά κλάδους υγείας του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ ΟΓΑ ΟΠΑΔ, θα υποβαθμίσει την περίθαλψη και θα ισοπεδώσει τους εργαζόμενους γιατρούς».
Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν κηρύξει...............................
για την ερχόμενη Τρίτη (1η Φεβρουαρίου) 4ωρη στάση εργασίας (9.00-13.00), προκειμένου να συμμετάσχουν στην πανιατρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια ημέρα στις 10 το πρωί, έξω από το υπουργείο Υγείας.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών ΕΙΝΑΠ Στ. Τσούκαλης ανέφερε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «μειώνει ποιοτικά και ποσοτικά τις υπηρεσίες υγείας και παραβιάζει σε βαθμό κατάργησης τις συλλογικές συμβάσεις». «Αν ψηφιστεί», πρόσθεσε, «τότε οι νοσοκομειακοί γιατροί θα κάνουν μόνο τις νόμιμες εφημερίες (τέσσερις έως έξι το μήνα) και δεν θα δεχτούν να εργαστούν παραπάνω».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) Λ. Αναγνώστου δήλωσε ότι οι εργαστηριακοί γιατροί και τα μικρομεσαία ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της αναστολής εργασιών, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία καθυστερούν την καταβολή των οφειλών τους προς τους συμβατικά συνδεδεμένους ιατρούς από οκτώ έως και περισσότερο από 24 μήνες. Όπως είπε, η οφειλή αγγίζει συνολικά το 1δισ. ευρώ.
Η ΠΟΣΙΠΥ θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά πάντων υπευθύνων, είτε ανήκουν στις διοικήσεις των Ταμείων είτε είναι αρμόδιοι υπάλληλοι αυτών και θα συντονίσει όσους εκ των γιατρών και πολυιατρείων μελών της επιθυμούν να καταθέσουν αγωγές κατά των ασφαλιστικών Ταμείων προκειμένου να διεκδικήσουν έντοκα αυτά που τους οφείλονται.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ΙΣΑ Σ. Ραγάκης, έκανε λόγο για υποβάθμιση της Υγείας και ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας. Υποστήριξε ακόμη ότι η ενοποίηση των κλάδων υγείας γίνεται για καθαρά «λογιστικούς λόγους» και οδηγεί στην «αποδιάρθρωση του συστήματος Υγείας, στην ισοπέδωση προς τα κάτω των παρεχόμενων υπηρεσιών».
Οι φορείς των γιατρών το Σάββατο 29 Ιανουαρίου έχουν προγραμματίσει πανιατρική συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο ξενοδοχείο President, προκειμένου να ενημερώσουν τα μέλη τους για την παραπέρα πορεία.
Δεσμεύσεις Ρ. Σπυρόπουλου προς τους γιατρούς του ΙΚΑ
Εν τω μεταξύ, τις βασικές θέσεις της Διοίκησης του ΙΚΑ, εν όψει της συγκρότησης του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ανέλυσε απευθυνόμενος στους γιατρούς του Ιδρύματος ο διοικητής του Ροβέρτος Σπυρόπουλος.
Συγκεκριμένα, διαβεβαίωσε τους γιατρούς ότι η Διοίκηση θα γνωστοποιεί με υπεύθυνο τρόπο, τόσο στους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους, όσο και στο σύνολο των ιατρών, τις θέσεις που τίθενται στο πλαίσιο της συνεργασίας με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο έχει και την ευθύνη ολοκλήρωσης της νομοθετικής επεξεργασίας του προωθούμενου σχετικού νομικού πλαισίου για τη συγκρότηση του ΕΟΠΥΥ.
«Τόσο το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων όσο ο τρόπος παροχής υπηρεσιών επιδέχεται διαλόγου και διορθωτικών προτάσεων και σε κάθε περίπτωση θα οριστικοποιείται κυρίως με την έκδοση κανονιστικών πράξεων», τόνισε ο Διοικητής του ΙΚΑ.
Εξάλλου, με νεότερη ανακοίνωση η Διοίκηση του ΙΚΑ διαβεβαιώνει ότι δεν προτίθεται να προβεί σε κατάργηση οποιασδήποτε Μονάδας Υγείας από αυτές που λειτουργούν σήμερα.
«Οι Μονάδες Υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προβλέπεται να ενταχθούν στο Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) που συστήνεται με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης "Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις" που έχει κατατεθεί στη Βουλή» επισημαίνει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ .