ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΟΝ «REAL FM»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΟ «REAL FM» ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΗ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή. Καλή σας ημέρα. Χρόνια πολλά κ. Υπουργέ.


Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Χρόνια πολλά κ. Υπουργέ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλημέρα, χρόνια πολλά, ό,τι επιθυμείτε.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Με τους φαρμακοποιούς τι θα κάνετε, μιας και ξεκινήσαμε από τα επαγγέλματα;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι ένα επάγγελμα που πρέπει να ανοίξει με τις ιδιαιτερότητες που αυτό έχει. Η ιδιαιτερότητά του η βασική, ως προς την οποία συμφωνούμε και εμείς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και ο κλάδος, είναι ότι έχουμε 12.000 φαρμακεία και είναι πολλά. Να σκεφτείτε, ότι στο Βέλγιο με ίδιο πληθυσμό έχουν 6.000 φαρμακεία και θεωρούν και εκείνοι ότι έχουν πολλά. 12.000, λοιπόν, εμείς. Δεν χρειαζόμαστε άλλα.....
.

Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Και πώς; Ανοίγοντας το επάγγελμα θα λιγοστέψουν τα φαρμακεία; Συνήθως την αντίθετη έννοια δεν έχει η απελευθέρωση ενός επαγγέλματος;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ακριβώς. Μια απόπειρα να ανοίξει το επάγγελμα επί κ. Κακλαμάνη νομίζω, έφερε 1.500 καινούργια φαρμακεία και αμέσως άλλαξαν τακτική τότε και καλά έκαναν. Άρα, λοιπόν, δεν χρειαζόμαστε άλλα φαρμακεία. Άρα, η λεγόμενη απελευθέρωση του φαρμακευτικού επαγγέλματος σημαίνει άλλα πράγματα και όχι τις άδειες χωρίς κανένα περιορισμό.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Αληθεύει κ. Υπουργέ ότι από τα 12.000 φαρμακεία τα 8.000 είναι κληρονομικά;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν τον ξέρω τον αριθμό. Εκείνο που ξέρω είναι ότι παρατήρησαν όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία, το θυμάμαι από την προηγούμενη θητεία μου, ότι κάθε φαρμακείο που άνοιγε, δεν σήμαινε τη διαίρεση της «πίτας», αλλά σήμαινε την αύξηση της καταναλωτικής «πίτας» και αυτό έχει να κάνει και με τη διαφθορά στο χώρο. Άρα, συμφωνούμε κι εμείς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι φαρμακοποιοί ότι όταν στην Ελλάδα λέμε άνοιγμα του επαγγέλματος, ελευθέρωση του επαγγέλματος, δεν εννοούμε να γίνουν κι άλλες χιλιάδες φαρμακεία ακόμη. Δεν τα χρειαζόμαστε, συμφωνούμε κι εμείς και οι φαρμακοποιοί.

Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά εδώ μας λέτε τι δεν σημαίνει απελευθέρωση και δεν μας έχετε πει ακόμη τι σημαίνει. Περί τίνος πρόκειται λοιπόν;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Απελευθέρωση, λοιπόν, σημαίνει κατ’ αρχάς να μειωθεί το κέρδος από 23,5% που είναι σήμερα και συμφωνήσαμε με τους φαρμακοποιούς, συζητάμε τώρα τα ποσοστά, ότι η μείωση του κέρδους θα γίνει μέσα από τη θεσμοποίηση της επιστροφής. Το κάθε φαρμακείο ανάλογα με το ποιο Ταμείο του χρωστάει και σε σχέση με το τζίρο που κάνει, θα επιστρέφει. Αυτό το συμφωνούμε, έχουμε μια διαφωνία στα ποσοστά, είναι μικρή η διαφωνία, θα βρούμε λύση.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Κατώτατο ποσοστό κέρδους θα υπάρχει;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όταν λέμε ποσοστό κέρδους, εννοούμε ποσοστό κέρδους προς τα πάνω. Είναι 23,5% με την επιστροφή θα πέφτει αυτό το κέρδος, θα φτάνει μέχρι και το 20%. Προς τα κάτω γιατί να υπάρχει; Δεν κατάλαβα.

Αυτή η μείωση συν τη μείωση του ποσοστού κέρδους στη φαρμακαποθήκη συν τη μείωση του Φ.Π.Α. θα κάνει πολύ φθηνότερο το φάρμακο και αυτό είναι καλό για όλους. Ακόμη προτείναμε και έχει γίνει δεκτό, διαφωνούμε λίγο στη μέθοδο, αλλά θα τα βρούμε. Προτείναμε να ανοίγουν το Σάββατο. Τρίτον, τους προτείναμε να μας δώσουν κάποιο ισοδύναμο με την έννοια της απελευθέρωσης μέτρο και βάλαμε στο τραπέζι εισαγωγικά το θέμα της κληρονομικότητας των αδειών.

Δεν φάνηκε να το δέχονται. Αντ’ αυτού προτείνανε άλλες λύσεις και μας είπαν ότι θα επανέλθουν. Σήμερα το μεσημέρι αν τους καλέσουμε, ή αύριο το αργότερο, θα επανέλθουν με άλλες ισοδύναμες προτάσεις. Και εκεί θα κλείσουμε.

Σημειωτέον, ότι δύο φορές στο Υπουργικό Συμβούλιο, όχι μία, δύο φορές, στην τελευταία συνεδρίαση μου ειπώθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών να γίνει η απελευθέρωση αυτού του επαγγέλματος, δηλαδή οι ρυθμίσεις στο επάγγελμα αυτό μαζί με τα άλλα και είπα ότι παρ’ ότι για μένα σημαίνει κάποιο κόπο, κάποια προσπάθεια και κάποιες συγκρούσεις - ενδεχομένως με αυτούς που κάνουν παιχνίδι πάνω στο θέμα και όχι με αυτούς που σκέφτονται ειλικρινώς πάνω στο θέμα – είπα, ότι παρ’ ότι θα με διευκόλυνε, όχι. Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να κρατήσει τις ρυθμίσεις όλων των επαγγελμάτων σχετικών με την υγεία.

Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή το θέμα είναι ευρύτερο με τα κλειστά επαγγέλματα, τι απαντάτε στον προβληματισμό που τον εξέφρασαν πριν από λίγο και ακροατές μας εδώ στο ραδιόφωνο, ότι ενδεχομένως οι ρυθμίσεις αυτές να αποβλέπουν στο να πριμοδοτήσουν τις μεγάλες πολυεθνικές ή εν πάση περιπτώσει τα γκρουπ εταιρειών τα οποία έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια από το μεμονωμένο φαρμακοποιό, από το μεμονωμένο δικηγορικό γραφείο, από το συμβολαιογράφο και τελικά όλα αυτά είναι ένα παιχνίδι που παίζεται συνθλίβοντας τη μεμονωμένη επιχειρηματικότητα και βοηθώντας τους μεγάλους και τους δυνατούς.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ τα επιχειρήματα αυτά δεν τα προσκυνώ. Ούτε εξ ορισμού τους δίνω δίκιο. Γιατί αυτά τα επιχειρήματα τα δήθεν αριστερά, έφτασαν την Ελλάδα εδώ που είναι σήμερα. Όμως, για το δικό μου θέμα, γιατί δεν παρεμβαίνω σε θέματα που δεν ξέρω και δεν ασχολούμαι, για το δικό μου θέμα, για το θέμα που αφορά στην υγεία, δηλαδή τα φαρμακεία, απέκλεισα ρητά και με έντονα γράμματα, το ενδεχόμενο να έχουμε φαρμακεία στα super market και ούτω κάθε εξής. Αυτές τις ιστορίες που ακούγονται επικίνδυνες για μια χώρα που δοκιμάζεται σήμερα, εγώ τις απέκλεισα. Και τις απέκλεισα ρητά και κατηγορηματικά. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψω κάτι τέτοιο να γίνει.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα κ. Λοβέρδο με τις μετατάξεις που γίνεται πόσους νοσηλευτές δημοσίους υπαλλήλους ζητάτε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχουμε ζητήσει γύρω στα 700 άτομα.

Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δυνατόν να γίνει μετάταξη ενός δημοσίου υπαλλήλου σε θέση νοσηλευτή;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι βέβαια.

Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς θα γίνει αυτό; Δηλαδή από τον ΟΣΕ μπορεί να καταλήξει κανείς νοσηλευτής;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι βέβαια.

Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αλλά η υγεία έχει πολλά νοσοκομεία. 132 δημόσια νοσοκομεία που έχουν διοικητικές υπηρεσίες. Περί αυτού πρόκειται.

Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Για διοικητικούς υπαλλήλους.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο νοσηλευτής προϋποθέτει κατάρτιση. Και κατάρτιση, η οποία είναι και τριτοβάθμια.

Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά οι ανάγκες σας έχουν να κάνουν με το διοικητικό προσωπικό ή με το νοσηλευτικό;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κατά βάση με το νοσηλευτικό.

Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως τι γίνεται;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτούς που παίρνουμε, τους παίρνουμε με τις προσλήψεις μέσω Α.Σ.Ε.Π., τις οποίες προσλήψεις κλείνουμε στο έτος αυτό και στις εβδομάδες που έχω εγώ στο υπουργείο, περίπου στις 2.000 κάτι. Και γιατί λέω κάτι; Γιατί εγώ θέλω να είναι 2.800. Δηλαδή όσοι είναι αυτή η σειρά που πέρασε το Α.Σ.Ε.Π. Κάνω έναν αγώνα δρόμου να αναλάβουν υπηρεσία οι νοσηλευτές. Φυσικά δεν πρόκειται να έχουμε νοσηλευτή από μετάταξη από διοικητική θέση. Προφανώς.

Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα εξασφαλίσετε την εξαίρεση θέσεων, όπως των νοσηλευτών ή του ιατρικού προσωπικού από το πάγωμα των προσλήψεων τα επόμενα χρόνια;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι έχει ρυθμιστεί αυτό σε αντίθετη κατεύθυνση. Δεν υπάρχουν πια εξαιρέσεις για νοσηλευτές, γιατρούς, εκπαιδευτικούς, αλλά στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός ο ίδιος δέχτηκε το αίτημα του Υπουργού Υγείας να προπορεύονται στις προσλήψεις οι γιατροί, οι νοσηλευτές, κυρίως, οι εκπαιδευτικοί και οι ένστολοι.

Δηλαδή, κάθε ένας που μπαίνει σε αυτόν τον ένα να προηγείται το δικό μας Υπουργείο, το Υπουργείο Παιδείας, τα υπουργεία των ένστολων.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Κατά κοινή ομολογία η κυβέρνηση μπαίνει σε ένα πολύ κρίσιμο τρίμηνο, το επόμενο τρίμηνο μέχρι το Μάρτη και την επόμενη δόση του δανείου. Ακούγονται και...

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το έχω πει εγώ αυτό, κ. Σκουρή. Συμφωνώ και έχω μιλήσει για τη κρισιμότητα αυτών των στιγμών σε καιρούς ευδαιμονίας.

Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ μακρινοί μας φαίνονται αυτοί οι καιροί της ευδαιμονίας κ. Υπουργέ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καιροί ευδαιμονίας αναφέρομαι στο Νοέμβρη, πρόσφατες εποχές που όλοι σκέφτονταν διάφορα, εγώ έλεγα ότι έρχεται πάρα πολύ δύσκολη περίοδος και δεν πρέπει να αφήνουμε το μυαλό μας να ξεφεύγει.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Πρόωρες εκλογές; Επανέρχονται τα σενάρια.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σε καμία περίπτωση.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Γιατί κ. Υπουργέ;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να παίζει και οι εκλογές είναι ένα παιχνίδι, ένα χρόνο μετά τις προηγούμενες, ένα παιχνίδι δημοσιογραφικό, πολιτικό, αν θέλετε ορισμένες φορές και κοινωνικό, αλλά δεν είναι κάτι....

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Πρέπει συνεπώς ο Πρωθυπουργός να κόψει μαχαίρι αυτά τα σενάρια;

Χάσαμε τον κ. Λοβέρδο πάνω στην πιο κρίσιμη στιγμή. Πάμε σε ένα διάλειμμα και θα επιχειρήσουμε μετά το διάλειμμα.

Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, γιατί έχει αφήσει πολλά αναπάντητα.





(ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ)





Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πίσω στη συζήτησή μας με τον Υπουργό Υγείας, τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Κύριε Υπουργέ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κόπηκε απότομα.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Πρέπει να κόψει έτσι και ο Πρωθυπουργός την εκλογολογία;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η εκλογολογία είναι παιχνίδι που έρχεται από τις μεταπολιτευτικές ευδαιμονίες από άλλες εποχές. Θυμάστε κάθε 6-7 μήνες μετά τις εκλογές λέγανε πάλι για εκλογές. Κάποιος βουλευτής της αντιπολίτευσης το ζήταγε, κάποιος το συζητούσε, κάποιος σκεφτόταν ότι θα το συνδύαζε ο τότε Πρωθυπουργός με τις δημοτικές ή τις ευρωεκλογές. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, δεν είναι έτσι τώρα κ. Υπουργέ. Τώρα ζορίζεται η κυβέρνηση.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ενώ λέμε όλοι τώρα στη συζήτηση αυτή και οι τρεις και το λένε όλοι οι άνθρωποι πια ότι έχουμε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο μπροστά μας, τσουπ, βάζουμε και τις εκλογές. Αυτό τώρα είναι, ας το πάρουμε ότι είναι ένα παιχνίδι της πολιτικής. Εγώ, όμως, δεν θέλω να το παίξω.

Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, ο αριθμός των βουλευτών σας κ. Υπουργέ μειώνεται ο ένας πίσω από τον άλλον.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: 156 βουλευτές.

Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Από πού ξεκινήσατε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Νομίζω ότι η κυβέρνηση Σημίτη το 2000 είχε 155.

Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά από πού ξεκινήσατε! Εν πάση περιπτώσει.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχουμε 4 απώλειες συναδέλφων μας που είχαν άλλη άποψη και νομίζω, ότι ο Πρωθυπουργός το κάλυψε πάρα πολύ ωραία πολιτικά όλο αυτό, λέγοντας ότι η διαφωνία είναι ζωογόνος δύναμη για τη δημοκρατία.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Τους θέλετε πίσω στην Κ.Ο., όσους απ’ αυτούς επιθυμούν να ξαναγυρίσουν;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ σπεύδω να πω ναι, αλλά είμαι εγώ αυτός που αποφασίζει; Σπεύδω να πω και για τον Γιάννη Δημαρά που έχει κάνει την κίνησή του στις περιφερειακές εκλογές. Ναι, αυτοί είναι σώμα δικό μας και πιστεύω ότι θα ήταν πάρα πολύ σωστό σε κάποια φάση που ο Πρωθυπουργός θα το εκτιμούσε, να κάνει κάποια κίνηση, αλλά δεν είμαι εγώ που το αποφασίζω αυτό, ούτε νομίζω ότι είναι και η ώρα αυτή τη στιγμή για κάτι τέτοιο. Αλλά μια τέτοια κίνηση πρέπει να την έχουμε στο μυαλό μας.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, διαβάζουμε επίσης δημοσιεύματα...

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν αποκλείεται και σας λέω επειδή κουβεντιάζω, μια τέτοια κίνηση να βρει… έδαφος στους συναδέλφους αυτούς, αλλά δεν θέλω ούτε να κάνω πράγματα, για τα οποία δεν είμαι αρμόδιος, ούτε να προλαμβάνω και την κρίση των συναδέλφων που έχουν κάνει μια σύγκρουση, μια ρήξη...

Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να πείτε ότι έχει γίνει κάποια προεργασία κ. Υπουργέ; Ξέρετε ότι έχει γίνει κάποια προεργασία σε αυτή την κατεύθυνση;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι δεν ξέρω καθόλου, κ. Παπαδόπουλε. Εγώ, όμως, έχω συζητήσει και έχω συζητήσει με τους συναδέλφους.

Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε δηλαδή τους βλέπετε να έχουν μετανιώσει;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι σε καμία περίπτωση.

Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μη με βάζετε να μιλώ εκ μέρους τους, αλλά θεωρώ ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος και αυτό θα εκτιμηθεί αρμοδίως από το κόμμα, γιατί κυρίως αυτό είναι ένα θέμα που αφορά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν αφορά την κυβέρνηση.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Διαβάζουμε δημοσιεύματα που λένε ότι ο Πρωθυπουργός μπορεί να φύγει για επικεφαλής του Ο.Η.Ε. και ότι αυτό εκ των πραγμάτων ενεργοποιεί αντανακλαστικά είτε πρόωρων εκλογών, είτε φέρνει νεύρα στο εσωτερικό του κόμματος.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Άλλο ένα παιχνίδι που κι αυτό κουμπώνει με το προηγούμενο παιχνίδι, συνδυάζεται δηλαδή με το παιχνίδι περί εκλογών. Όταν ο Πρωθυπουργός της χώρας σηκώνει αυτό το βάρος στις πλάτες του, δεν τίθεται θέμα, όπως και ο ίδιος είπε στην Κ.Ο. πριν την έναρξη των συνεδριάσεων για τον προϋπολογισμό, δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Επίσης ο κ. Κρεμαστινός προκάτοχός σας και βουλευτής, άφησε ανοιχτό...

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και πολύ φίλος και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ακριβώς. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, είπε ουσιαστικά ότι αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέσα στο 2011. Συμμερίζεστε αυτούς τους προβληματισμούς;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν το είδα αυτό, ούτε πως το λέει, ούτε πως το θεμελιώνει, δεν είδα τη φορά της σκέψης του και δεν θέλω να σχολιάσω.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Προβληματισμοί δικοί σας τέτοιοι υπάρχουν κ. Υπουργέ;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αν γυρίζαμε σελίδα και μπαίναμε σε άλλο θέμα για να αποφύγω τους κακεντρεχείς συνειρμούς, εγώ θα έλεγα ότι όποιος με παρακολουθεί βλέπει ότι η συναίνεση, η συνεννόηση, η σύγκλιση, ακόμη και η σύμπτωση που η σύμπτωση είναι το πιο δύσκολο απ’ όλα, είναι μέσα στην καθημερινότητα της πολιτικής μου. Δείτε πως μιλούσα με την Αξιωματική Αντιπολίτευση ως Υπουργός Εργασίας και δείτε πως συνεργάζομαι με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, υπό την έννοια δηλαδή, ότι ακούω τι λέει και προσπαθώ να ακούσω και τους υπουργούς της, να ακούσω και τον τομεάρχη της.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Άρα, λέτε ότι μια διεύρυνση της κυβέρνησης Παπανδρέου δεν θα σας έβρισκε αντίθετο;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, κ. Σκουρή, δεν λέω αυτό. Λέω ότι κάθε υπουργός της κυβέρνησης έχει την υποχρέωση προκειμένου να εφαρμοστεί αυτό το πολύ δύσκολο έργο για το 2011, να αντλούμε πόρους. Εμείς στο Υπουργείο Υγείας 1 δισ. 400 εκατομμύρια, χωρίς να περιορίζουμε τις υπηρεσίες προς τον πολίτη σε ό,τι αφορά εμάς, την υγεία, σε αυτό το ντελικάτο, πάρα πολύ ευαίσθητο και λεπτομερές πρόγραμμά μας, δεν μπορούμε να πάμε παρά μόνο με συναίνεση, με συνεννοήσεις, γιατί αν έχεις την αντιπολίτευση να σου κάνει πόλεμο και εσύ θα αναγκαστείς να αμυνθείς και το κλίμα θα φύγει από τις ανάγκες της χώρας.

Άρα, κάθε Υπουργός πρέπει να προσπαθεί, ακόμη κι αν είναι δύσκολο, να εκμαιεύει στιγμές, ή πολιτικές ολόκληρες συνεννόησης και συγκλίσεων.

Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αυτό που περιμένει ο κόσμος να ακούσει ξέρετε ποιο είναι; Μας περιγράψατε με πολύ γλαφυρό τρόπο την κρισιμότητα των περιστάσεων. Δεν μας είπατε όμως πότε τελειώνει αυτό το μαρτύριο για μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού. Διότι ο ελληνικός λαός είναι ο 7ος μήνας του μνημονίου και συνεχώς καλείται να υποβληθεί σε νέες και σε νέες και σε νέες θυσίες.

Έχει αρχίσει δε να καλλιεργείται και θα το έχετε ακούσει, μια άποψη, μια εντύπωση, ότι ενδεχομένως να πάνε και χαμένες οι θυσίες αυτές διότι ποτέ δεν φαντάζουν να είναι αρκετές για τους δανειστές μας.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Για να ικανοποιώ τη βασική απαίτηση για καθαρό πολιτικό λόγο, μια απαίτηση που πρέπει να την έχει ο Έλληνας πολίτης απέναντι σε όλους τους πολιτικούς για όσα λένε, προσπαθώ, λοιπόν, να σεβαστώ αυτό και σας λέω ότι όσο γρηγορότερα θεμελιωθούν οι πολιτικές ανάπτυξης τόσο ευκολότερα και γρηγορότερα θα βγούμε απ’ αυτή τη στενωπό.

Πάντως το 2011 θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά απ’ όλες και σε ό,τι με αφορά κατά τις εκτιμήσεις που μπορώ να κάνω, η φάση αυτής της κρίσης θα κρατήσει.

Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι μας λέγατε και για το 2010 πάντως.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω κάτι, μιας και αναφέρεστε στη συναίνεση κ. Υπουργέ....

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τι σας έλεγα για το 2010;

Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι θα είναι δύσκολη χρονιά. Ελέγετο ότι οι θυσίες του 2010 είναι όντως σκληρές και ότι εν πάση περιπτώσει προσδοκούμε κάτι καλύτερο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ δεν το προσδοκώ. Πώς σας έλεγα κάτι τέτοιο;

Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλώ για την κυβέρνηση.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και σας λέω ότι το 2011 θα είναι πολύ πιο σκληρό από το 2010. Θα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. Οι αναπτυξιακές πολιτικές αν θεμελιωθούν, θα δώσουν το 2012 τις ελπίδες, αλλά όταν λέμε ότι θα δώσουν τις ελπίδες, δεν εννοούμε, ότι θα ξαναγυρίσουμε στο 2008: «πετάτε τα λεφτά από το παράθυρο». Θα πάμε κλιμακωτά προς την πρόοδο, την ευημερία του πολίτη. Θα πάμε με προσοχή και θα πάμε εκεί που οι δυνάμεις θα μας επιτρέψουν.

Ας πούμε ένα θετικό. Μου έλεγαν και μάλιστα μου έλεγε συνάδελφος, όχι του κόμματός μας, για μια περίπτωση στις Σέρρες εξαγωγών φρούτων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ξεπεράσει την κρίση. Έλεγε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι αυτό δεν είναι μεμονωμένο, αλλά ότι υπάρχει ένα κύμα αύξησης των εξαγωγών που σημαίνει ότι μέσα στην κρίση δημιουργούνται καινούργιες δυνάμεις στο χώρο της οικονομίας, οι οποίες θα προοδεύσουν αυτό τον καιρό.

Άρα, η πορεία προς το καλύτερο έχει ξεκινήσει, θα είναι όμως πολύ δύσκολη, δεν θα είναι της πλάκας, δηλαδή πάρτε αυξήσεις, πάρτε προσλήψεις, ακόμη κι εκεί που δεν έχουμε καμία ανάγκη. Θα είναι μια εξορθολογισμένη πορεία που θα θεμελιώσει την ανάπτυξη των Ελλήνων και των Ελληνίδων τα επόμενα χρόνια.

Άλλωστε θυμηθείτε μια φορά μετά τη μεταπολίτευση που η γενιά μας, ή οι ζώσες γενεές, πήραν κάτι από τον εαυτό τους και το έδωσαν στους επόμενους. Ποτέ. Η πρώτη φορά που ο Έλληνας μοιράζεται τα αγαθά του με τις επόμενες γενιές εκδηλώνοντας κοινωνική αλληλεγγύη είναι τώρα. Για πρώτη φορά εμείς αντί να παίρνουμε από τα παιδιά μας δίνουμε για τα παιδιά μας. Τα παιδιά μας, λοιπόν, θα απολαύσουν την Ελλάδα της προόδου.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Θα με απολύσει η διεύθυνση αν δεν σας κάνω δυο ερωτήσεις. Η μια έχει να κάνει, μια και ομιλείτε για συναίνεση, μήπως η μη συγκρότηση εξεταστικής για την οικονομία θα ήταν μια καλή χειρονομία εκ μέρους της κυβέρνησης προς την αντιπολίτευση;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τα έχω πει αυτά. Δεν έχει νόημα να το επαναλάβω.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Δηλαδή;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχω ταυτιστεί με αυτή την πολιτική που έχει να κάνει γενικότερα με το παρελθόν. Το παρελθόν δεν πρέπει να το φέρνουμε κάθε ημέρα μπροστά στο παρόν, γιατί ορισμένες φορές καθίσταται εμπόδιο.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Και το δεύτερο που ήθελα να σας ρωτήσω με αφορμή το δείπνο που είχε αποκαλύψει η REAL NEWS, ότι πολλοί μίλησαν για ομαδοποιήσεις.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εντάξει, μιλάνε πολύ γιατί δεν έχουν κάτι άλλο να κάνουν. Εγώ υπογραμμίζω, ότι τις πολιτικές συνεννοήσεις πάντα τις επιδιώκω μέσα στο χώρο τον οποίο ανήκω. Είμαι από τους πιο σαφείς πολιτικούς και μπορεί να μην είμαι καλός πολιτικός, ο πολίτης θα τα πει αυτά, αλλά πάντως σαφής είμαι.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Πρώτος στη Β’ Αθηνών.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ δεν καταλαβαίνω τον εαυτό μου ως... δεν είμαι υπάλληλος κάποιας εταιρείας. Δεν είμαι Γενικός Διευθυντής να κάνω τη δουλειά μου και το βράδυ να πηγαίνω στο σπίτι μου. Είμαι πολιτικό πρόσωπο, πρέπει να συνεννοούμαι πολιτικά, πρέπει να μιλάω πολιτικά. Αλίμονο, εάν κάτι τέτοιο το στερούσα από τον εαυτό μου.

Σε καμία περίπτωση οι πολιτικές συνεννοήσεις δεν θα πάψουν να γίνονται και σε καμία περίπτωση δεν θα είμαι εγώ ένας πολιτικός με κλειστό στόμα που μόνο θα εκτελεί χωρίς να μιλάει.

Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ευχαριστούμε. Χρόνια πολλά.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Πραγματικά ευχαριστούμε, κ. Υπουργέ. Καλή σας ημέρα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ ευχαριστώ. Να είστε καλά. Χρόνια πολλά σε όλους.