Συνεδριάζει στις 16:30 υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού το υπουργικό συμβούλιο. Επί τάπητος, οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν εντός του επόμενου τριμήνου καθώς προβλέπονται από το Μνημόνιο και συνδέονται με την καταβολή των επόμενων δόσεων του δανείου που χορηγεί η τρόικα στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθεί το θέμα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, όπως και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και το σχέδιο δράσης των αποκρατικοποιήσεων και των αναδιαρθρώσεων (τις σχετικές εισηγήσεις θα κάνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου).
Μιλώντας, χθες, στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε θετικό για τη χώρα το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Οπως είπε, το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο ίδιος διαπίστωσε πως «όλοι είναι θετικοί» σε αυτό το ενδεχόμενο.
Σε δημόσια διαβούλευση το πλαίσιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων
Ειδικότερα όσον αφορά στο «άνοιγμα» των «κλειστών επαγγελμάτων», το σχετικό πλαίσιο, που αναμένεται να φέρει ανατροπές σε περισσότερα από 150 επαγγέλματα και κλάδους, θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο.
Στη συνέχεια, κάθε υπουργείο θα αναλάβει, σε ένα διάστημα μεταξύ τριών και έξι μηνών, να προχωρήσει στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων ή προεδρικών διαταγμάτων για τις διατάξεις που θα διέπουν την άσκηση των επαγγελμάτων που το αφορούν. Από την απελευθέρωση μπορούν να αποκλειστούν μόνο περιπτώσεις επαγγελμάτων, στα οποία συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος ή προκύπτει πρόβλημα συνταγματικότητας.
Όπως προκύπτει από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας στο πλαίσιο του μνημονίου, έως τον Μάρτιο του 2011 θα πρέπει να «απελευθερωθούν», τα επαγγέλματα των δικηγόρων (άρση των περιττών περιορισμών για ελάχιστη αμοιβή, απαγόρευση των διαφημίσεων και των γεωγραφικών περιορισμών), των φαρμακοποιών (ελαστικότερο ωράριο και μείωση του ελαχίστου περιθωρίου κέρδους), των συμβολαιογράφων (μείωση των ελάχιστων αμοιβών και αύξηση του αριθμού), των αρχιτεκτόνων, των μηχανικών και των ορκωτών λογιστών (κατάργηση ελάχιστης αμοιβής). Σύμφωνα πάντως με τους συμβολαιογράφους, το επάγγελμά τους είναι ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς θεωρούνται κρατικοί λειτουργοί και από την πλήρη απελευθέρωση μπορεί να προκύψει συνταγματικό κώλυμα.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1912129