ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

«Πεδίο βολής για τα συμφέροντα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση»

Τ. Τελλογλου
Η φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να πέσει στο ένα τέταρτο, δηλαδή κάπου 1,3 δισ. ευρώ, με την εφαρμογή ενός συνόλου μέτρων, «καρδιά» των οποίων θα αποτελεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Αυτό ανέφεραν στην «Κ» κυβερνητικές πηγές, κάνοντας μία πρώτη αποτίμηση των πρώτων 50 ημερών της εφαρμογής του μέτρου.
Η πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών, που κόστισε στο Δημόσιο μόλις 80.000 ευρώ και υλοποιήθηκε από την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) φαίνεται ότι αποτελεί αγκάθι στο «μάτι» οργανωμένων συμφερόντων, τόσο στον χώρο των φαρμακευτικών εταιρειών όσο και των εταιρειών πληροφορικής, που αντιμετωπίζουν τη «μονιμοποίησή» της στις σημερινές της προδιαγραφές σαν... κίνδυνο.
Επισήμως, ο Σύλλογος Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδος (ΣΦΕΕ) έχει πάρει θέση υπέρ της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αλλά:
α) Μόνο στο ΙΚΑ, οι φαρμακευτικές με τη χρήση της «σάρωσης» και την ανακοστολόγηση των φαρμάκων έχαναν ένα τζίρο έναντι του 2009 της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ
β) Κάπου 35 εκατομμύρια έχαναν από τον περσινό τζίρο στο ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων, και
γ) Στον ΟΓΑ τα κέρδη του Δημοσίου ήταν της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Αλλά και οι εταιρείες πληροφορικής έχουν τη δική τους ατζέντα. Ετσι, δύο από αυτές, ελληνικών συμφερόντων, πρότειναν στο Δημόσιο δικό τους σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σε αντικατάσταση εκείνου της ΗΔΙΚΑ, πριν καν προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός.
Μία ακόμα, που κάνει τη σάρωση του ΙΚΑ, φαίνεται ότι επιθυμεί να παρατείνει την παρουσία της στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό, όσο αυτός δεν μπαίνει στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Η «Κ» έθεσε τις συγκεκριμένες αυτές πληροφορίες υπ' όψιν της γενικής γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Αθηνάς Δρέττα, η οποία δεν θέλησε να τις σχολιάσει. Η κ. Δρέττα είπε ωστόσο ότι: «Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει καταστεί πεδίο βολής στο οποίο ασκούνται μικρά και μεγαλύτερα συμφέροντα από την αρχή της προσπάθειας. Δεν είναι όμως -σε καμία περίπτωση- οι εταιρείες πληροφορικής ή οι φαρμακευτικές εταιρείες που θα καθορίσουν το μέλλον της. Αυτό που καθορίζει την πορεία της είναι τα συμφέροντα των ασθενών και ασφαλισμένων μας και το συμφέρον της χώρας. Κι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα του πρωθυπουργού, του προηγούμενου αλλά και της σημερινής υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αποτελεί κεντρική κυβερνητική επιλογή. Δεν παίζουμε με αυτήν».
Η επόμενη φάση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι κρίσιμη, καθώς θα αρχίσουν να ταυτοποιούνται και να εγγράφονται σε αυτό οι γιατροί του ΙΚΑ, για ορισμένους από τους οποίους το σύστημα της «σάρωσης των συνταγών» έχει αποκαλύψει ογκώδεις υπερσυνταγογραφήσεις. Την 1η Ιανουαρίου 2011 θα μπουν στο σύστημα δύο μεγάλα υποκαταστήματα και 45 μέρες αργότερα θα μπουν και τα υπόλοιπα, ενώ την 1η Απριλίου έρχεται η σειρά του ΟΓΑ αλλά και μικρότερων ταμείων που έχουν ωστόσο μικρότερο μερίδιο στην αγορά φαρμάκου.
Η ηγεσία του υπουργείου ελπίζει ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν θα καθυστερήσει ούτε μία μέρα. Αλλά παράγοντες των ταμείων τονίζουν ότι η πλήρης εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητα όλων των Ταμείων να αποτυπώνουν την κατανάλωση φαρμάκων, ενσωματώνοντας το λογισμικό στην καθημερινή τους λειτουργία. «Πρέπει οι υπάλληλοι να περνούν τα στοιχεία και να το κάνουν έγκαιρα» είπε πρώην αξιωματούχος του ΙΚΑ με εμπειρία στη λειτουργία του σχετικού μηχανογραφικού συστήματος, διότι διαφορετικά «σε κάποιες κλινικές ή υποκαταστήματα θα έχουμε μηχανογραφημένο φάρμακο και σε όλο το υπόλοιπο σύστημα μία... μαύρη τρύπα...».

Πηγή: Καθημερινή 17/12/2010