ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Πονοκέφαλος για τους φαρμακοποιούς η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση

Ακόμη και με κατάρρευση φαίνεται ότι κινδυνεύει το νέο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Παρότι η εφαρμογή του κρίνεται θετικά από τους φαρμακοποιούς, η μη αναβάθμιση του συστήματος, μέσω συγκεκριμένων παρεμβάσεων, τους προκαλεί... πονοκέφαλο, καθώς τους δημιουργεί προβλήματα σε καθημερινή βάση.
Πτώση του συστήματος τις απογευματινές ώρες, λίστες με σκευάσματα που δεν κυκλοφορούν πλέον στην αγορά, ίδιος κωδικός πρόσβασης στο σύστημα για διαφορετικά φαρμακεία και λάθη στις τιμές είναι μερικά από τα προβλήματα του συστήματος που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, όλα αυτά τα προβλήματα εμφανίζονται μέσα σε διάστημα μόλις ενάμιση μήνα από την έναρξη εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με τη συμμετοχή μάλιστα μόνο ενός ασφαλιστικού ταμείου, του Οργανισμού Απασχόλησης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Για το ΙΚΑ η έναρξη εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τη 1 Δεκεμβρίου 2010 έμεινε στα χαρτιά, και μόνο πιλοτικά θα εφαρμοστεί σε δύο υποκαταστήματα στο Περιστέρι και την Αγία Παρασκευή Αττικής.

“Το σύστημα μπάζει, καθώς δεν λειτουργεί μετά το απόγευμα και μερικές φορές και το πρωί. Υπάρχει πρόβλημα προσβασιμότητας. Επιπλέον, δεν έγιναν παρεμβάσεις και βελτιώσεις από την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή, με αποτέλεσμα να έχει μείνει στάσιμο. Χρειάζονται εξοπλισμός και χρήματα για την αναβάθμισή του”, εξηγεί στη “Μ” ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
Ο ίδιος αναφέρει ότι οι λίστες που έχουν ενταχθεί στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης περιλαμβάνουν φάρμακα που πλέον δεν κυκλοφορούν. Αυτό σημαίνει πως ο γιατρός δεν έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ των διαφόρων μορφών των φαρμάκων, οπότε οι φαρμακοποιοί αναγκάζονται είτε να εκδίδουν χειρόγραφη συνταγή είτε να στέλνουν τους ασφαλισμένους πίσω στον γιατρό τους, προκειμένου να γράψει το φάρμακο που κυκλοφορεί.
“Αγκάθι για μας είναι και το γεγονός ότι το σύστημα αυτό δεν έχει συνδεθεί με τα προϋπάρχοντα λογισμικά των φαρμακείων. Συνεπώς, κάνουμε δύο φορές την ίδια δουλειά, μία για το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και μία για το λογισμικό μας, μέσω του οποίου εκδίδεται και η απόδειξη για κάθε φάρμακο”, τονίζει ο κ. Θεοδοσιάδης.
Στον πιλοτικό χαρακτήρα του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αποδίδει τα προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά το μέλος του δ.σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Γιάννης Συλλιγνάκης. Όπως επισημαίνει, το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά, με μηδενική δαπάνη και με ό,τι μηχανήματα ήταν διαθέσιμα. Ωστόσο, για να προχωρήσει το σύστημα χωρίς προβλήματα, προβλέπεται ότι θα χρησιμοποιηθούν νέα μηχανήματα και θα ανατεθούν σε ιδιώτες οι κωδικοί πρόσβασης.
“Προς το παρόν το συγκεκριμένο πρόγραμμα μόνο παίρνει από τους φαρμακοποιούς. Δηλαδή, εμείς το τροφοδοτούμε συνέχεια με στοιχεία για τις συνταγές, τα οποία επεξεργάζεται το κράτος. Θα πρέπει, όμως, να γίνει εργονομικό και για μας τους φαρμακοποιούς”, τονίζει ο κ. Συλλιγνάκης.

Πηγή: Μακεδονία 09/12/2010