ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

«Κόκκινη γραμμή» των φαρμακοποιών για τις τιμές


Κλιμακούμενες εκπτώσεις καλούνται να κάνουν οι φαρμακοποιοί ανάλογα με το τζίρο τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον τα ταμεία θα τους εξοφλούν σε πραγματικό χρόνο.
Ήδη, ισχύει το ποσοστό του 3% επί της λιανικής τιμής των φαρμάκων για τη φαρμακοβιομηχανία, ενώ οι φαρμακοποιοί φέρονται διατεθειμένοι να κάνουν έκπτωση της τάξης του 1%, παρότι δεν αποκλείεται το ποσοστό αυτό να είναι υψηλότερο, εφόσον απαιτηθεί από το υπουργείο Υγείας.

Οι ενώσεις των φαρμακοποιών που συνάντησαν σήμερα τον υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο, δεν διαπραγματεύονται καμία μείωση στο ποσοστό κέρδους τους, το οποίο είναι σήμερα 23,8%, καθώς αυτό θα ήταν, όπως είπαν, «κόκκινη γραμμή και αιτία πολέμου».


Οι φαρμακοποιοί είπαν ότι δεν δέχονται πληθυσμιακά αλλά και χωροταξικά κριτήρια και τόνισαν ότι ήδη αντιστοιχεί ένα φαρμακείο ανά 1000 κατοίκους.

Όσο αφορά το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος, ο υπουργός Υγείας τους εξήγησε ότι έχουμε 12.000 φαρμακεία στην Ελλάδα περισσότερα, αναλογικά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και κατέληξε λέγοντας τι νόημα θα είχε η απελευθέρωση.

Όσο αφορά το ωράριο των φαρμακείων, από την 1η Δεκεμβρίου, θα εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει ότι θα είναι ανοιχτά το 20% των φαρμακείων κάθε Σάββατο. Σήμερα ανοίγουν τα εφημερεύοντα φαρμακεία, τα οποία εκτιμάται ότι είναι λιγότερα από το 20%, με αποτέλεσμα οι πολίτες να ταλαιπωρούνται. Αν δεν υπάρξει ικανοποίηση από την εξυπηρέτηση του κόσμου θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση από τη νέα χρονιά.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε στους φαρμακοποιούς ότι στόχος είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και είπε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να εξοφληθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και από τον ΟΠΑΔ, ο οποίος εκτιμάται ότι τους οφείλει πάνω από 400 εκατ. ευρώ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ