Από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, μέτρο που αποσκοπεί να αυξήσει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, καθώς υπολογίζεται πως το 20% με 25% των δαπανών για φάρμακα οφείλεται σε κυκλώματα που λυμαίνονται τα χρήματα των ασφαλισμένων.
Το σχέδιο νόμου που θα παρουσιάσει αύριο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προβλέπει ότι οι συνταγές θα καταχωρούνται από τους γιατρούς ηλεκτρονικά, θα εκτελούνται επίσης, ηλεκτρονικά από τους φαρμακοποιούς και θα εκκαθαρίζονται ηλεκτρονικά, από τους ασφαλιστικούς φορείς. Η αρχή θα γίνει από τον ΟΑΕΕ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων, αναμένεται να αυξηθούν τα έσοδα του ταμείου κατά 500-600 εκατ. ευρώ. Η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων για το 2009 ανήλθε σε 5 δισ. ευρώ (αντιστοιχεί σε 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς τα ταμεία) και εκτιμάται πως μέσω της εφαρμογής του νέου συστήματος, θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.
Βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή του συστήματος, είναι, υποχρεωτικά, η ύπαρξη υποδομής (ηλεκτρονικών υπολογιστών, εκτυπωτών και σύνδεσης internet), σε ιατρεία, φαρμακεία και ασφαλιστικούς οργανισμούς. Για τα ασφαλιστικά ταμεία, τη διαδικασία εκκαθάρισης αναλαμβάνει ο φορέας «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (ΗΔΙΚΑ) του υπουργείου Εργασίας, που συντηρεί ήδη, βάση δεδομένων των ασφαλισμένων όλων των ταμείων, βάσει του Ενιαίου Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).
Αναλυτικά, το σχέδιο νόμου προβλέπει:
- Όλοι οι γιατροί των ταμείων καθώς και αυτοί που είναι συμβεβλημένοι με ταμεία, θα εγγραφούν ως χρήστες της εφαρμογής ηλεκτρονικής καταχώρισης και εκτέλεσης συνταγών.
- Κάθε φορά που θα μπαίνουν στο σύστημα, θα ταυτοποιούνται με έναν κωδικό.
- Αφού ταυτοποιήσουν και τον ασθενή, με την επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας και τη χρήση ΑΜΚΑ, θα καταχωρούν ηλεκτρονικά τη συνταγή (διάγνωση, εμπορική ονομασία του φαρμάκου ή δραστική ουσία, απαιτούμενη δοσολογία, κατηγορία της συνταγής και ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου).
- Η συνταγή θα καταχωρίζεται ηλεκτρονικά και θα περιέχει τα στοιχεία του ιατρού, την ημερομηνία καταχώρησης και τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης της εκτέλεσής της. Κάθε συνταγή θα έχει έναν μοναδικό κωδικό που θα εμφανίζεται με τη μορφή barcode.
- Στον ασθενή θα εκτυπώνεται ένα αντίγραφο της συγκεκριμένης συνταγής, η οποία θα πρέπει να εκτελείται εντός 5 εργάσιμων ημερών από την καταχώρησή της.
- Οι φαρμακοποιοί που συμβάλλονται είτε ατομικά, είτε συλλογικά με τα ασφαλιστικά ταμεία (αφού έχουν εγγραφεί ως χρήστες σε διαδικασία αντίστοιχη με αυτή των γιατρών) λαμβάνοντας την εκτύπωση της συνταγής θα αντιπαραβάλλουν τα στοιχεία του ασθενούς που εμφανίζονται στο σύστημα, μέσω της καταχωρημένης συνταγής, με αυτά που αναγράφονται στο βιβλιάριο υγείας. Αφού ταυτοποιήσουν και τον ασθενή, θα πρέπει να εισάγουν τα προς πώληση φάρμακα στην εφαρμογή, εισάγοντας τους δύο γραμμωτούς κώδικες που υπάρχουν στην ταινία γνησιότητας κάθε φαρμάκου. Αφού παραδώσουν τα φάρμακα στον ασθενή και λάβουν το ποσό που αντιστοιχεί στη συμμετοχή του ασθενούς, καταχωρίζουν τη συνταγή ως «εκτελεσμένη».
- Στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα ιδρυθεί βάση δεδομένων εφαρμογής της ηλεκτρονικής καταχώρησης και εκτέλεσης των συνταγών. Σε αυτή θα καταχωρίζεται κάθε συνταγή, και εφόσον είναι εκτελεσμένη θα ταξινομούνται κατά ταμείο.
Της Ρούλας Σαλούρου www.capital.gr