Νομοσχέδιο για τον τεχνολογικό εξοπλισμό του ΙΚΑ καταθέτει η κυβέρνηση, ώστε να περιορίσει την ανεξέλεγκτη πορεία των υγειονομικών-φαρμακευτικών δαπανών.
Ως προς την ανεργία, η κ. Πετραλιά αισιοδοξεί...
Το νομοσχέδιο-σκούπα συζήτησε χθες στο μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, με την υπουργό Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Να σημειωθεί ότι οι δαπάνες των κλάδων υγείας των Ταμείων «τρέχουν» με ετήσιους ρυθμούς άνω του 15% λόγω των ανεξέλεγκτων αυξήσεων στα φαρμακευτικά σκευάσματα, τις πλασματικές εξετάσεις και τις παραπομπές, «μαϊμού» σε διάφορα διαγνωστικά κέντρα. Ωστόσο, η μηχανοργάνωση των Ταμείων έστω και τώρα σημαίνει απόδοση του μέτρου ύστερα από 5-6 χρόνια.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η δημιουργία δύο ακόμη κλιμακίων ΕΚΑΣ για όσους έχουν ετήσια έσοδα από συντάξεις άνω των 8.060 ευρώ, με στόχο την ενίσχυσή τους με 15-25 ευρώ τον μήνα. Ωστόσο, ακόμη η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει τις αυξήσεις στο ΕΚΑΣ, κάτι που αφορά 360.000 χαμηλοσυνταξιούχους (έως 230 ευρώ σήμερα). Οπως εξάλλου και για τους 800.000 συνταξιούχους αγρότες, οι οποίοι λαμβάνουν από τον ΟΓΑ 330 ευρώ τον μήνα.
Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης διάφορες ρυθμίσεις και «τακτοποιήσεις» ζητημάτων που θέτουν ορισμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως η υπαγωγή των οδηγών-ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ σε κλιμάκια αναλόγως των εισφορών, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας για τη νοσηλεία στο εξωτερικό κ.ά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Πετραλιά εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει στην ανάθεση αναλογιστικών μελετών για το κόστος από την προώθηση της διαδοχικής ασφάλισης (ύψος αποδοχών ωσάν όλα τα έτη να διανύθηκαν σε ένα και το αυτό Ταμείο).
Ως προς την ανεργία (9,3% το α' τρίμηνο) η κ. Πετραλιά εμφανίστηκε αισιόδοξη για το υπόλοιπο διάστημα του έτους, στηριζόμενη στις «καλύτερες του αναμενομένου» εξελίξεις στον χώρο του τουρισμού. Επικουρικά η υπουργός Απασχόλησης, εξερχόμενη του μεγάρου Μαξίμου, ανέφερε ότι τον Απρίλιο είχαμε θετικό ισοζύγιο 23.000 θέσεων εργασίας και άλλες 54.000 τον Μάιο. Ωστόσο πέρυσι, τους αντίστοιχους μήνες, είχαμε περισσότερες προσλήψεις και λιγότερες απολύσεις. Τον Απρίλιο του 2008 υπήρξαν 38.192 καθαρές θέσεις εργασίας και τον Μάιο 62.108.
Πηγή: Εφημ. Ελευθεροτυπία 24/6/2009