ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Οι 'παράλληλες' εξαγωγές είναι μία νόμιμη εμπορική διαδικασία στην Ευρώπη.

Να άρει όλους τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα στις 'παράλληλες' εξαγωγές φαρμάκων, ζητεί η Κομισιόν από τις ελληνικές αρχές.
Με σχετική της επιστολή, καλεί τους αρμόδιους να καταργήσουν τα εμπόδια που έχουν θέσει στην επανεξαγωγή σκευασμάτων, προκειμένου να μην στερηθούν οι δυνητικοί εξαγωγείς τα οφέλη της εξαγωγής.
Οι 'παράλληλες' εξαγωγές είναι μία νόμιμη εμπορική διαδικασία στην Ευρώπη.
Στη χώρα μας, ωστόσο, τελεί υπό διωγμό, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι οδηγεί σε ελλείψεις στην ελληνική αγορά.
Πρόκειται για σκευάσματα τα οποία παράγονται στο εξωτερικό και στη συνέχεια εισάγονται στην Ελλάδα.
Το φάρμακο, ωστόσο, είναι ένα διατιμημένο είδος, με αποτέλεσμα το ίδιο σκεύασμα να είναι πολύ πιο φθηνό σε ορισμένες χώρες (όπως η Ελλάδα), σε σύγκριση με άλλες.
Η διαφορά αυτή της τιμής, καθιστά άκρως κερδοφόρα την επανεξαγωγή του, ακόμη και στην ίδια τη χώρα όπου το φάρμακο παράγεται!

Οι πρόσφατες μειώσεις που έχουν γίνει στις τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα, έχουν δημιουργήσει ακόμη πιο ευνοϊκές συνθήκες επανεξαγωγής, καθώς ένα σκεύασμα μπορεί να έχει διπλάσια ή τριπλάσια τιμή στη Γερμανία.

Εμπόδια


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει στις ελληνικές αρχές ότι βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, οι χονδρέμποροι μπορούν να εξάγουν φάρμακα στο εξωτερικό, εφόσον τα έχουν αγοράσει για εξαγωγή, απευθείας από φαρμακευτικές εταιρείες.
Η επανεξαγωγή φαρμάκων δεν επιτρέπεται στην περίπτωση που τα έχουν αγοράσει από άλλους χονδρεμπόρους.
Επίσης, οι φαρμακαποθήκες που εξάγουν φάρμακα απαγορεύεται να διαμεσολαβούν για εξαγωγές άλλων φαρμακαποθηκών.
Οι χονδρέμποροι μπορούν να διαμεσολαβούν για πώληση των εν λόγω φαρμάκων στο εσωτερικό της χώρας αλλά, κατά τη διαμεσολάβηση αυτή, δεν μπορούν να εξάγουν τα προϊόντα αυτά.
Οι υπεύθυνοι της ΄'Κομισιόν' εκτιμούν ότι ο περιορισμός αυτός έχει ανάλογη επίπτωση με ποσοτικό περιορισμό των εξαγωγών, γεγονός που εισάγει διακρίσεις.
Σημειώνει ότι οι αρχές μπορούν να επιβάλλουν ορισμένους περιορισμούς, ώστε να διασφαλίζεται ο ομαλός εφοδιασμός της τοπικής αγοράς.
Δεν μπορούν, όμως, να αποτελεί αδικαιολόγητο μέτρο ανάλογης επίπτωσης με ποσοτικό περιορισμό σε εξαγωγές.
Οι ελληνικές αρχές καλούνται να απαντήσουν σε δύο μήνες για τα μέτρα που έχουν λάβει, ενώ η υπόθεση μπορεί να παραπεμφθεί και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Δ.Κ
www.iatronet.gr