ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ξανθός: Ναυάγησε ο προσωπικός γιατρός - Πλεύρης: Συμμετέχει ήδη ο μισός πληθυσμός



Τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας σε σχέση με τους πολίτες που είχαν εγγραφεί στο παρελθόν και όσους έχουν εγγραφεί σήμερα.


Για ναυάγιο του προσωπικού γιατρού, έκανε λόγο τη Δευτέρα ο Ανδρέας Ξανθός, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το μόνο που έχει γίνει είναι η απλή αντιστοίχιση πληθυσμού κυρίως με γιατρούς του δημόσιου τομέα (Κέντρων Υγείας - ΤΟΜΥ και Περιφερειακών Ιατρείων), υπό την απειλή των "προστίμων" προς τους πολίτες, που έχουν αναγκάσει πολύ κόσμο να επιλέξει γιατρούς μακριά από τον τόπο κατοικίας του, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί.

  
"Έτσι, όμως, οδηγούμαστε σε ένα σύστημα προσωπικού γιατρού χωρίς άμεση επαφή και διαπροσωπική σχέση με τον ασθενή", ανέφερε ο κ. Ξανθός, για να σημειώσει:

"Σε συνδυασμό μάλιστα με την παγκόσμια πρωτοτυπία να μπορούν να έχουν ρόλο προσωπικού γιατρού υπερεξειδικευμένοι γιατροί όπως ογκολόγοι, φυσίατροι, αιματολόγοι, γαστρεντερολόγοι, το 'μοντέλο Πλεύρη' οδηγεί σε πλήρη μετάλλαξη της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και σε 'κακοποίηση' του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, ο οποίος πρέπει κατά προτεραιότητα να βασιστεί στις δημόσιες δομές υγείας, στη διεπαγγελματική συνεργασία με τους υπόλοιπους υγειονομικούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, στην πρόληψη - προαγωγή της υγείας και στην κοινοτική φροντίδα".

Σύγκριση Πλεύρη

Απαντώντας στον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Υγείας προχώρησε σε σύγκριση των όσων είχαν γίνει κατά τη θητεία του κ. Ξανθού στο υπουργείο, διαβάζοντας παλαιότερη δήλωσή του σχετικά με τις ιατρικές ειδικότητες που συμμετείχαν στο τότε εγχείρημα: "Η πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, είναι ανοιχτή, άρα όποιος γενικός γιατρός παθολόγος θέλει μπορεί να συμβληθεί με τους όρους που προβλέπονται στη σύμβαση".

Ο κ. Πλεύρης σχολίασε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πολλούς τους 2.000 πολίτες ανά προσωπικό γιατρό, όταν στην προκήρυξη επί των ημερών του προβλέπονταν 2.250 άτομα. "Εσείς ψηφίσατε έναν γιατρό για 2.250 άτομα. Και αν τα 2.000 είναι πολλά, τα 2.250 είναι περισσότερα", σημείωσε.

Τόνισε, δε, πως ο θεσμός εφαρμόζεται από την 1η Αυγούστου και από τότε έχουν εγγραφεί 3.329 γιατροί, 2.200 του Δημοσίου και 1.200 του ιδιωτικού τομέα, καθώς και 4.146.000 πολίτες (46% - 47% του πληθυσμού).

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν εγγραφεί 750 ιδιώτες γιατροί και περίπου 1,5 εκατομμύριο πολιτών σε 4 χρόνια.


Πηγή : iatronet